Дописи 11.09.2023 о 17:45 comment views icon

Топовий Dell Precision 5560 за $6к в реальній роботі (Macbook на Windows чи ні?)

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/4fd49fdea1e4f00ff385cb80fb313f1c?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/4fd49fdea1e4f00ff385cb80fb313f1c?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

diakon

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

І так, пацієнт, топовий Dell Precision 5560, на i9-11950h, 64гб, 2тб ссд, який на момент покупки (майже 2 роки назад) коштував порядку $6к. Це робочий ноутбук який я отримав від роботодавця (я ІТшник, розробник). Проект у нас великий, тому високі вимоги до техніки і компанія не шкодує грошей.

Топовий Dell Precision 5560 за $6к в реальній роботі (Macbook на Windows чи ні?)

Сам же в дома я користуюсь топовим десктопом на райзені який зібрав під час ковіда, і маю легкий, базовий Huawei Matebook X Pro 2018 року на i5 для браузинга, ютюбчика і фільмів, який в основному використовую під час подорожей. Цьому ноутбуку вже 5 років, но в плані зовнішнього вигляду він дасть прикурити 95% сьогоднішнім ноутбукам, особливо що стосується рамок (власне і брав із-за зовнішнього вигляду і розмірів — як макбук air тільки на вінді, хоть були і дешевші альтернативи з такою ж специфікацією).

І так, вернемося до нашого пацієнта.

Зовнішній вигляд

Хто не знає, лінійка Dell Precision це Dell XPS тільки на стероїдах, для бізнеса. А Dell XPS це найближчий конкурент макбуків в консьюмерському сегменті. Принаймні більшість його рекомендують як альтернативу макбукам на вінді.

Цей ноутбук має повне право називатися макбуком на вінді через те, що для таких характеристик має доволі компактний і тонкий корпус. Не схожий на страшні, величезні ігрові ноутбуки з подібними характеристиками — за це величезний плюс. Матеріали і збірка також радують — холодний дотик метала, цільний корпус, нічого ніде не скрипить, все як ми любимо.

Онлайн-курс "QA Automation" від robot_dreams.
Це 70% практики, 30% теорії та проєкт у портфоліо.Навчіться запускати перевірку сотень опцій одночасно, натиснувши лише одну кнопку.
Детальніше про курс

Також великим плюсом являються тонкі рамки екрана, тонші ніж у макбуків і при цьому камера зверху і немає чьолки. Apple, беріть приклад. Ну можна ж зробити тонкі рамки без уродливих чьолок! Я завжди підтримував Apple за те, що заморочується з дизайном, но інколи вони творять реальну дічь.

Но, Dell не був би Dell-ом, якби не постачав ноутбук зі здоровенним блоком живлення і товстими кабелями. Це нівелює компактність самого ноутбука бо разом з БЖ і проводами, він займає мало не половину рюкзака і суттєво давить на спину.

                                 Топовий Dell Precision 5560 за $6к в реальній роботі (Macbook на Windows чи ні?)

Ну камон, у того ж Епла зарядка на 140вт в 2 рази менша, і без додаткових проводів.

Швидкодія

Перше враження — машина звір. У нас на роботі завжди були топові десктопи, самі топові i9, 64гб оперативки, 2 tb SSD. Так ось, ці ноутбуки нічим не поступаються, всі задачі виконують так же швидко, ніякої різниці не помітно. Можна було б сказати що вони повністю замінили десктопи, якби не кілька але.

Онлайн-курс "QA Automation" від robot_dreams.
Це 70% практики, 30% теорії та проєкт у портфоліо.Навчіться запускати перевірку сотень опцій одночасно, натиснувши лише одну кнопку.
Детальніше про курс

Хочете заявлену швидкодію? Сидіть у розетки.

Максимальна швидкодія, якою гордиться виробник і яку демонструють оглядачі, порівнюючи з макбуками на М1/М2, доступні лише при роботі від розетки. Варто лише перейти на батарею, як ноутбук переходить в Balanced режим, і швидкодія падає в 1.5-2 рази. Так, можна вручну назад перемкнутися в режим максимальної швидкодії, але, батарея тане на очах. Докладніше про це в розділі про автономність.

Тротлінг…

Десь через рік використання, процесор легко нагрівається до 80-100 градусів на тяжких задачах (в офісі під кондиціонером) і починає тротлити. Не знаю з чим це пов’язано, з пилом який засмоктало в середину (а смокче він дай боже через те, що кулери практично не вимикаються навіть в простих задачах) чи термопаста підсохла, но факт залишається фактом — як тільки запускаєш компіляцію проекту, ноутбук вже через 5-10 секунд починає тротлити до 3 ггц, у деяких людей в команді — до 2 ггц (нагадаю на папері частота в мультикорі 4.5 ггц). Якщо раніше компіляція всього проекту займала 20 хвилин, то зараз з тротлінгом займає 35-40 хв. Дійшло до того що народ експериментує і налаштовує компілятор використовувати лише половину ядер, і завдяки цьому получають кращі результати тому, що менше ядер без тротлінгу краще ніж всі ядра з тротлінгом.

Автономність

Тут все просто. Її немає. Лише кілька прикладів:

  • Одна година мітингу в Teams в збалансованому режимі без будь-яких задач на фоні крім кількох інстансів IDE і хрома — мінус 50% заряду батареї.
  • Зборка всього проекту яка займає 25хв і навантажує всі ядра — мінус 60% заряду батареї.
  • В режимі кодингу, браузингу і компіляції окремих проектів (2-10 секунд) раз в кілька хвилин – 1 година 40 хвилин.

Деякі не інженерні люди (продукт менеджери), розбалувані макбуками, створюють ІТшникам інциденти що получили бракований ноут тому, що живе лише 2 години. На що ІТшники ржуть і відповідають що для такого ноута це норма.

Екран

Не знаю що сказати, екран як екран. Чіткий, очі не навантажує, висока роздільна здатність. Яскравість? На вулиці на максимальній яскравості, погано видно але працювати можна. Під прямими сонячними променями взагалі нічого не видно.

Екран підтримує тач, але нафіг він в вінді та ще й на ноуті — одним маркетологам відомо. Ніякої від нього користі немає, навпаки вибішує. Хочеш щось комусь показати, ткнув в екран а він виконав якусь дію (перевів курсор, чи натиснув щось, чи сховав вікно, чи закрив вікно. Бррр). Чи просто використовуєш функціональні клавіші (а вони близько до екрана), і пальцями іноді чіпляєш і він щось робить. Та навіть банально протерти екран не можна, щоб половину вікон не закрити. Короче через пару місяців відключив тач взагалі.

Клавіатура

Нічого хорошого чи поганого про неї сказати не можу. Клавіатура як клавіатура. Десь через кілька тижнів повністю до неї звик і продуктивність була як на повноцінній десктопній клавіатурі. Єдине що перші відчуття були ніби від дешевого ноутбука якогось, а саме клавіші на дотик, люфт. Принаймні мій Huawei Matebook X Pro куплений в 2018 році має куди більш преміум клавіатуру ніж тут. Но, як я сказав, на роботу це не сильно впливає — до всього можна звикнути.

Єдиний нюанс що лівий шіфт вже починає інколи заліпати.

Тачпад

Тут біль і страждання. Думав що звикну до нього но за рік використання так і не звик, щоразу як підключаю мишку, наступає величезне полегшення.

  • він не точний, як треба на кілька пікселів курсор перемістити замучишся пальцями йорзати
  • пальці по ньому не так легко їздять, як би того хотілося
  • жести відпрацьовує з лагами. Зробив якийсь жест, вінда через 200-300мс відпрацювала. А коли робиш свайп між віртуальними десктопами, так лаг взагалі може бути 0.5-1с. І водночас, коли заходиш в Епл стор і граєшся макбуками, нарадуватись не можеш реактивності жестів і плавності анімацій. Невже так важко зробити нормальний тачпад? І діло саме в тачпаді а не у вінді через те, що ті ж переходи і анімації зроблені з допомогою клавіатури — працюють нормально.
  • часто жести реєструються невірно — зробив один жест, вінда зробила інший, тому що із трьох пальців тачпад розпізнав два, чи із чотирьох — три.
  • фантомні спрацювання, робиш якийсь жест однією рукою, но випадково задів тачпад пальцем іншої руки, і він зробив зовсім не те, що ти хотів, або взагалі нічого не зробив. Чи друкуєш щось на клавіатурі, випадково задів тачпад великим пальцем, він перевів курсор в інше місце і остаток фрази ти вже пишеш в іншому місці. Бісить.
  • тап інколи не відпрацьовує. Хочеш перемістити вікно, робиш подвійний тап (один, щоб перевести фокус на вікно, інший, щоб зафіксувати вікно), двигаєш — а нічого не двигається через те, що другий тап не відпрацював.
  • фізичний клік по тачпаду (коли тап не відпрацьовує), досить жорсткий і немає тієї приємної тактильно віддачі по всій площині, яку мають макбуки

Не дарма віндові ноути критикують за тачпад на фоні макбуків. А ті хто хвалять, чи розказують “а у мене всі ідеально працює”, просто не знають як має працювати нормальний тачпад.

Надійність

Я везунчик, мій ноутбук майже не глючить. Лише пару раз зловив синій екран більше ніж за рік. А ось інші страждають, кожен 4-5 розробник має ті чи інші проблеми:

  • BSoD
  • зависання
  • блютус навушники відвалюються
  • вайфай відвалюється

І це при тому, що компанія консультується напряму з майкрософтом, щоб майкрософт фіксив баги в дровах, давав рекомендації як обійти ті чи інші проблеми. Самі ноутбуки під контролем організації, ти не можеш поставити ліві дрова чи софт. Ключовий софт, дрова, апдейти контролюються організацією. Тому аргументи що кривими руками крякнув вінду, відключив системні служби, наставив гівна, а потім жаліються — можете залишити при собі :). Перед тим як зупинитися на Dell Precision, компанія пів року тестувала інші ноутбуки окремими командами в бойовому режимі (в тому числі Lenovo Thinkpad), і кінець кінцем переміг Dell Precision. Тому аргументи що “вибрали гівняний ноут на вінді і жаліються, а мій Asus/Acer працює ідеально” – також можете залишити при собі 🙂

Висновки

  • ноутбук — звір, але від розетки і поки не почне тротлити, а робить він це досить швидко
  • автономність на папері ніби-то є (ну як є, години 4), але лише в режимі економії батареї, браузингу і мінімум яскравості екрана. В реальній роботі її немає.
  • формфактор крутий, ноутбук компактний і легкий для такої специфікації, але ця ж специфікація кладе його на лопатки. Не дивно чому Епл відмовилися на інтела і вклали мільярди доларів в ARM. А на вінді тим часом доводиться вибирати або компактність з тротлінгом, або здоровенні 3-кілограмові ігрові ноути з уродливим охолодженням, но з повноцінною швидкодією.
  • готуйтесь постійно чути шум вентиляторів
  • надійність, м’яко кажучи, так собі
  • готуйтесь докупляти мишку через те, що тачпад там лиш для галочки а не для нормальної роботи

В роботі все не настільки погано як може здатися з описання. Якщо працювати від розетки, з підключеною мишкою, з навушниками з пасивним шумодавом, в режимі кодинга (а розробники 90% часу кодять чи гуглять), перелічені проблеми не сильно помічаєш і ноутбук в такому режимі використання не сильно відрізняється від топового десктопа. Просто треба розуміти що вибираючи ноутбук на вінді (навіть такі дорогі для бізнеса), доведеться йти на компроміси і все далеко не настільки райдужно як розказують маркетологи чи оглядачі які використовують ноутбук лише 2-3 дні а не в реальній роботі.

Якщо пройтися по офісу, можна помітити як рядом з робочим ноутом (на якому виконують безпосередньо розробку), деякі люди використовують персональні макбуки на якому запущений Teams, хром для браузинга, та інші тулзовини, не прив’язані до робочого середовища на вінді.

Чи купив би я собі такий ноутбук? Ні, навіть якби він був в 2 рази дешевший. Не тільки через описані проблеми, но і тому, що мені не треба такий потужний ноут з такими компромісами для персональних задач (є десктоп для цього). Мені треба компактність, зовнішній вигляд, автономність і плавність зі швидкодією в простих задачах. Нажаль, з останнім мій старий Huawei MateBook X Pro вже давно не справляється, тому в якості заміни скоріше всього почекаю макбук Air на M3 бо з віндовими ноутбуками постійно доводиться йти на компроміси і все далеко не так гарно, як на папері (хоч сама вінда мені подобається більше за макос).

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Нові моделі ігрових ноутбуків MSI на базі RTX 40** серії з підтримкою DLSS 3.0 – для найвибагливіших геймерів. Ноутбуки серії Prestige та Modern – потужні помічники в роботі, навчанні та повсякденному користуванні.
Один з цих ігрових монстрів – MSI Crosshair C12V ти можеш виграти вже зараз, взявши участь в нашому конкурсі.
Бонус для читачів ITC.ua: знижка 5% у MOYO на будь-який ноутбук MSI за промокодом ITCMOYOITC.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: