Дописи 19.04.2024 о 12:00 comment views icon

Вивчаємо симулятори FPV-дронів на Xbox

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0340-150x150.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0340-150x150.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0340-150x150.jpeg

VladisLove

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Одного дня заглянувши на український форум по Xbox один хлопець запитав одну цікаво річ – «Чи є якісь нормальні симулятори польотів на дроні для Xbох, які хоч якось можуть допомогти в прокачці навичок для реальних дронів?” Йому запропонували пару варіантів. Подумавши і подивившись ціни на них я вирішив їх купити* та самому спробувати. А вам розповісти про мої пригоди з усім цим.

Відразу скажу – досвіду реального «водіння» дрона немає. І усіх інших необхідних приладів також. Тому основні розглянуті питання такі:

  • Україна та дрони: використання, виробництво, ліцензія;
  • Що будемо вивчати на симуляторах?
  • Що то за симулятори – Liftoff: Drone Racing, DRL: Drone League Simulator та DCL:Drone Championship League? 

Україна та дрони: використання, виробництво, ліцензія  

Я не юрист, тому можу СИЛЬНО помилятися. Диванна аналітика у всій красі. 

Якщо хтось не знав, то піднімати в повітря будь-які дрони заборонено на час військового стану. Інакше до вас приїду чоловіки на пікапах з Браунінгами. Чи прилетить щось від Patriot. Краще не випробовувати долю 😉

Але як виявилося, зберігати дрони також не можна. Це стаття 263 ККУ за зберігання зброї. І тут у більшості може бути Шок. Купляєте ви такі дрон DJI Mavic 3T за 250 тис. грн для себе чи армії – на наступний день приходять поліцейські і вас пакують. А що? Стаття є. Якщо скажете, що цей дрон не для нападу – а якщо таке «чудо» влетить чи впаде на голову дитині? Ось і думайте.

За виробництво дронів, скоріш за все підійде 263-1 ККУ. Якщо зберігати не можна, то і виробляти також. Явно потрібна повноцінна ліцензія, правильно оформлена документація та купа іншого не потрібного для звичайної людини геморою.

Онлайн-курс Recruiter від Mate academy.
Обирайте курс Recruiter та ставайте високооплачуваним спеціалістом! Навчання відбувається онлайн та ідеально підходить для новачків!
Отримати знижку на курс

Чи потрібні права на керування дроном? А ось тут не підкажу. З однієї сторони, в ЄС існує EASA. І там є категорії прав на користування дронами. Чи є щось подібне у нас? Чи Україна є членом EASA? Тому моєю відповіддю на обидві питання – я НЕ знаю.

Бізнес-план: навчання дроноVODом, “водійські” права отримувати від EASA. Як? Польща допоможе 😉


Що будемо вивчати на симуляторах?

Контролери для FPV-дронів не підтримуються на Xbox. На Sony PlayStation 4-5, скоріш за все, також не працює. Так, я бачив відео, як підключали деякі справжні «геймпади». Але ж оглядаємо домашній варіант – що є під рукою без додаткових витрат. Тому насолоджуємося грою на геймпаді 🙂

Тестовий «стенд»: FullHD телевізор 40ʼʼ та Xbox Series X + оригінальний геймпад від нього. Звісно, вам ніхто не забороняє підключити геймпад чи реальний пульт керування до ПК. Але ж я тут типу проводжу «дослідницьку роботу», тому беру що є під рукою. 

Якщо подивитися на геймпад та пульт керування, то здається, що на геймпаді якось замало кнопок. Це дійсно так, і я сперечатися не буду. Але мене цікавить саме управління польотом, а не купа додаткових налаштувань дрона: підключення, вибір частот, калібрація стіків та інше. А це все налаштовується, мабуть, за допомогою кнопок знизу пульту. 

Я тут подивився на DJI FPV Remote Controller 2 – майже звичайний геймпад за 200 баксів 😀

Я так і не знайшов в інструкції, навіщо так багато кнопок. Все якось заплутано виглядає. Явно треба годинку-дві витрати на це все 🙂

Онлайн-курс Recruiter від Mate academy.
Обирайте курс Recruiter та ставайте високооплачуваним спеціалістом! Навчання відбувається онлайн та ідеально підходить для новачків!
Отримати знижку на курс

Але що спільно між геймпадом та пультом? Стіки. Звісно, в Xbox вони трохи «по-дибільному» розташовані як для управління літаючими засобами. Але працюємо з тим, що є 🙂 Ми тут будемо вчитися робити: підняття у повітря, приземлення (чи потрапляння у фінішний кошик), крен (Roll), тангаж (Pitch), рискання (Yaw) та швидкісне маневрування (перегони). Якщо ж поки не знаєте, що всі ці розумні слова значать – Гугл в допомогу 😉

Трохи про управління: в більшості часу ви будете керувати 2 стіками (доречі, тригери теж для чогось потрібні). Лівий стік відповідає за рискання та набір висоти дрона; Правий стік же за керування тангажу та кренами. 


Liftoff: Drone Racing

Ціна в Xbox (Туреччина): близько 100 грн. Ціна в Steam: 600 грн

Щоб «не тягнути кота за хвіст» – консольна версія НЕ є версією для ПК. Також версія для консолей не є симулятором. Точніше, у неї є все для симуляції, окрім одного – майже неможливо керувати дроном в режимі Acro. Тому НЕ купуйте її на Xbox/PS4-5.

Ось це все Налаштування управління. Не багато.

І з чого почати початківцю? Правильно, з режиму навчання. Але за 5 год я так його і не пройшов 😀 Особливих проблем в першу годину навчання не було. Хіба що, управління стіками було занадто різким. Я подумав, що навчальний дрон такий різкий, мене навіть попередили про це.

Спочатку вчили «аркадному» режиму управління, а вже потім перейшли до Acro. І тут у мене зʼявилася перша дійсно велика і ГОЛОВНА проблема – автоматичний Газ. Я довго не міг зрозуміти, чому я відпускаю повністю геймпад з рук, а дрон летить до небес. Потрібно постійно відхиляти лівий стік до низу, щоб не набирати швидкість 60+ км/год за кілька секунд. Пішов лізти до налаштувань і після кількох спроб зрозумів – у режиму Навчання свої незмінні налаштування. Sad 🙁

Режим Acro походить від слова Acrobatic. Це так, на всяк випадок.

Змирившись з великою швидкістю (може це фішка дронів?) пішов грати далі. Тим більше, нічого страшного в тому, що стік треба постійно вниз опускати та піднімати. Але настала навчальна місія на проходження впритул біля землі – проходження траси у вигляді цифри 8 (знаку нескінченності, кому як зручно). А чекпоінти висотою близько 3 метрів. Перед цим всі завдання були у повітрі. Ми ж дрон чи ні? І тут ПОЧАЛОСЯ страждання на 4+ години – то мимо чекпоінту, то у воду, неможна підніматися вище 8 метрів над землею. І це ще все на швидкість між чекпоінтами!

Через 4 год та кількох проходжень першої частини кола «8» та четвертого заходу на другу частину у мене увірвався терпець. І я пішов дивитися Youtube. Ну невже я настільки слабкий?

Ось людина, обличчя якої застосовується у тренувальних місіях, відкритим текстом каже, що гра 0/10. Я не буду з ним сперечатися 🙂

Але я не здався і таки на 4,5 год пройшов це завдання. А потім був шок – це не остання місія. Остання місія – це гонка. Ну подумаєш, що страшного? Всього лише: пряма, різкий поворот на 180°, крива пряма близько дерев, поворот на 90° з входом арку будинка, яка ще ділиться на 3 частини(!!!), крива пряма та поворот на 180°. І я зрозумів, на що у мене піде ще 5+ год ;(

Ось скріншот з ачівками: 10 год у вільному польоті (просто грати у тому ж навчанні) отримало 11% гравців, а навчання пройшли 6%. Це перемога (ні). Souls-ігри для слабких 😉

Ось ця траса. Я б зробив би залік на ліцензію для пілотів дронів –  не пройшов навчання за 10 спроб? Іди вчись далі, Телепень!

Можливо, це гарна аркада з можливостями страждання в Acro. Але коли рівень налаштувань = 0, то самі грайте. Особливо з таким навчанням. І гра мертва. НЕ плутати з версією для ПК!


DRL: The Drone Racing League Simulator

Ціна в Xbox (Туреччина): близько 40 грн. Ціна в Steam: 170 грн

Після розуміння того, що попередня гра є якимось незрозумілим красивим шматком субстанції, я вирішив піти в наступну гру. І це у нас DRL. Майже відразу я почав «дивуватися» квадратному інтерфейсу. 

Гра запропонувала спочатку пройти навчання, а вже потім відправляти «на всі чотири сторони». Відразу за налаштування – є багато всіляких можливостей для симуляції управління дроном. Погано те, що я взагалі в них не розбираюсь 🙂

Навчає і дає підказки деякий чорношкірий чоловік (може навіть і відомий). Управління на початку є аркадним, а не Acro. Для чого? Щоб звикли до управління. Завдання мають різноманітні цілі для виконання (описую також з більш сильніших завдань): пролетіти над вагонами та сісти на них кілька разів, підніматися та сідати на дахи хмарочосів, таранити повітряні кулі в порту/складі, летіти біля вантів мосту тощо. Я застряв на іншому моменті, про який пізніше. 

Вкінці першого етапу навчання (в інших режимах також є) була гонка. Оскільки в Аркаді багато систем підтримки, то не було сильної проблеми у виграші. І тут я помітив одну річ – карта якась маленька для дрону. В Liftoff карта в гонках хоча і була пустою, але відчувалася великою коштом маленького дрону. В DRL карти не тільки відчуваються, але і є маленькими. 

Тут повинно було бути моє відео, але гра не працює без підписки. Тому знайшов навіть краще – огляд багатьох симуляторів дронів!

Як так пояснити… в Liftoff час польотів між чекпоінтами значно довший, ніж у DRL. Наприклад, у тій самій навчальній місії вище це гарно видно.

Потім нам дають навчають керуванню в режимі Acro з увімкненим налаштуванням Підтримки в повітрі, яке в більшості повторює Аркадне навчання. Теж нічого складного. Але потім третій етап – лише Acro без допомоги. І тут починає саме веселе та цікаве:

  • Робити вісімки у повітрі (і не 1 раз!);
  • Маневрувати біля стовпів (обійти їх всі, повертавши однією стороною, а зробивши коло навколо 4 стовпів, пролетіти назад вдруге) та крутитися навколо них;
  • Знайти за певний час всі повітряні кулі у великому місті. 

І ось на цьому останньому завданні я зупинився. По-перше, ліміт у часі 6 хв. По-друге, місто таки величеньке з досить дрібними вулицями. По-третє, 21 куля. І по-четверте, і саме головне,- немає карти розташувань куль 🙁 Скажу так, що з першої спроби навряд зробиш, навіть якщо ідеально літаєш. І далеко не факт, що з другої-третьої. Потрібно малювати приблизну карту міста (на А4 чи у голові) та помічати кулі на ній. Бажано також побудувати оптимальний маршрут тарана повітряних куль. 

І на цій навчальній місії я з Ганьбою кинув гру. Звісно, я ще полазив по меню, так що не треба починати. Але що не відняти – в DRL Найкраще навчання з усіх 3 ігор. 

Поки я навчався, мене запрошували в онлайн перегони. Може навіть якийсь онлайн є.

 


DCL: Drone Champions League 

Ціна в Xbox (Туреччина): близько 1150 грн. Ціна в Steam: 390 грн

А наступною грою буде Drone Champions League. Гра зустріла мене промо-відео з якогось чемпіонату по FPV-дронам. І я такий: НУ НІЧОГО СОБІ. Є чемпіонати по перегонам на них??? Грав у дві гри, а про очевидне не здогадався 😀

Ось вам приклад для підняття інтересу з їхнього офіційного Youtube. В Україні також потрібні такі чемпіонати влаштовувати! Хоча поліція відразу всіх упакує ;D

Кхм, відразу відчувається атмосфера величності та виникає відчуття ілюзії того, що не просто граєш у гру, а можеш стати одним з гонщиків на перегонах. Робота на атмосферу – 5/5. 

Але що далі? І перша траса ставить все на свої місця – навчання рівно 0. Такої навіть кнопки немає. Перша траса – летіти вперед 5 сек. І все. Це добре, що я грав у попередні 2 гри і на досвіді знаю клавіші та більшість налаштувань. А що робити новачку в такому випадку? Доречі, Гра не дешева. 

Тому відразу один з висновків – DCL не повинна бути вашою першою грою. 

Після перших 10-15 хв тестів налаштувань я був готовий дивитися, що ця гра може мені показати. Зайшов в якесь меню, вибрав трасу та полетів. Звісно, довелося ще 10-15 хв адаптуватися до нових умов та інтерфейсу. Про це зараз і піде мова. 

Який маршрут Першої траси? Летіти вперед, піднятися, поворот назад, спуститися, потрапити у чекпоінт та фініш. Нічого ж страшного, правда? Звісно, так 🙂 Єдине що мені у фініш важко було залетіти. Але звідки аватари інших гравців? Чому аватари змінюються після успішного проходження? Навіщо мені запис польоту? О_о, на другу спробу вже мій аватар літав і показував, як я тільки що літав. Так ще і зʼявляється таблиця з результатами твого часу та твого регіону. І навіть світу!

Я задоволений бути ТОП-1 по Україні на першій трасі… в Аркаді 🙂

Далі ж була друга траса (відео нижче): пролетіти букву Mcdonalds, піднятися уверх, поворот, вниз, чекпоінт, поворот на фініш. Нічого страшного скажете ви? Навіть кілька разів вдарився у букву М. 

Сподіваюсь, ніхто не буде блювати під час перегляду відео. А так, хоч якось долетів 🙂 Звісно, потім краще виходило, але це не точно.

Як можете побачити зі скріншотів, за успішне проходження траси за відповідний час, будуть зараховуватися бали. А за ці бали можна купувати «косметику» на свій дрон. 

Це не справжні долари 😀

Після закінчення ігрової сесії я почав замислюватися і задав собі питання: А де я бачив щось схоже? І через кілька годин зрозумів – так це ж Trackmania! І виходить, що DCL – це Trackmania з FPV-дронами. Ось тільки в DCL є свої чемпіонати з перегонами на дронах в Реальному світі. Можливо навіть з реальними трасами в самій грі, хоча я не знаю як перевірити цей момент.

Якщо ж порівнювати її з Liftoff та DRL: 

  • Траси явно зроблені краще візуально та структурно;
  • Є цілі в грі: відкрити всі траси, пройти максимально швидко та отримати місце всередині Світової таблиці гонщиків;
  • Назбирати бали та «одягти» свій дрон;

І ось трансляція чемпіонату вживу. Добре, що в житті не треба робити такі трюки. 


Ну що ж, ми дійшли нарешті дійшли до висновків та моїх фінальних відчуттів.

  • В Україні багато чого заборонено щодо дронів. І якщо всілякі польоти без прав та без дозволів ще зрозуміло, то ось зберігання дронів (і не тільки FPV) вдома – треба змінювати. Кухонні ножі – це теж зброя, але ж вони дозволені для домашнього використання 🙂
  • Загальне щодо ігор – краще брати на ПК. І не буде проблем з підключенням Реального «геймпаду» для дронів;
  • Liftoff: Drone Racing – цікава гра, але треба брати на ПК. Не розумію чому, але саме вона мені найбільш сподобалась 🙂 Працює БЕЗ підписки;
  • DRL: Drone Racing League  – найбільш схожий на симулятор з, мабуть, найкращим навчанням для FPV. Що що, а всілякі тренування в ній дійсно можуть допомогти. Працює ЛИШЕ з підпискою;
  • DCL: Drone Champions League – це повноцінні перегони на швидкість, якість проходження поворотів. Для справжніх Skill’ових хлопців та дівчат. Але явно не треба брати як першу гру. Працює БЕЗ підписки.

Чи навчився я керувати дронами – звісно, НІ. Можливо, я і навчусь керувати ними в іграх і пальці, маючи механічну памʼять, дозволить робити базові речі: підняття, крен, повороти вліво/вправо та сам політ.  Але без РЕАЛЬНОГО досвіду – це ніщо. Живий світ додасть ще купу інших проблем: батарея = час польоту, боротьба з вітром, налаштування зв’язку і паралельно купа інших невідомих мені справ. Та і про приземлення не слід забувати.


Що значила * на початку? Оскільки все не було натхнення, допис писався довго. У звʼязку з тим, що “акція” по купівлі ігор через Аргентину закінчилась, то мені ВСІ 3 гри обійшлися близько 80 грн. Зараз я бачу, що ціни в Туреччині на ці ігри більші, а ціна на DCL взагалі неадекватна.

Тому для тих, хто дійсно хоче повноцінно спробувати це все – купляйте версії для ПК. І якщо затягне, то вже купуйте повноцінні контролери, окуляри тощо. Тільки про ППО не забувайте 😉


Ну і музику під кінець. Тільки цікаво, слова “So heavy like you” та “Heavy like gravity” – це натяки на вагу? 😀


Сподіваюсь, цей допис вам сподобається і буде хоча б трохи корисним.

І сподіваюсь, що ніякі йолопи не здогадаються використати цей допис як приклад для розтрачання державних коштів!!! Наприклад, купити 5 Хбоксів/PS4-5/ноутів, купити ігри для них та виділити на це все мільйон гривень при затратах в 100-150 тис. грн.


І я навряд вже буду писати крім конкурсів. Немає сенсу. А те що заплановано, буде на 2-3 мої наступні випуски – “Тупий та ще тупіший: огляд Netflix-серіалу Проблеми 3 тіл”, “Огляд аніме. Весна 2024р.” та “Не хочу переписувати з папірця! Фотографуємо та дивимося на аналізатори текстів в телефонах”.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: