Новини IT-бізнес 31.10.2023 о 09:20 comment views icon

Ілон Маск оцінив X/Twitter у $19 млрд — менше половини від суми, в яку обійшлась йому компанія торік

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Ілон Маск оцінив X/Twitter у $19 млрд — менше половини від суми, в яку обійшлась йому компанія торік

Те, що Маск переплатив за Twitter давно відомий факт, але сам мільярдер підтвердив це лиш за рік після придбання — на його думку, нині компанія коштує менше на 55% від початкової суми у $44 млрд.

Згідно з внутрішніми документами, з якими ознайомився сайт The Verge, у понеділок співробітники X отримали акції компанії, виходячи з її оцінки у $19 млрд — або $45 за акцію. При цьому зазначено, що «справедлива ринкова вартість акції визначається Радою директорів», яку на цей час Маск ще до кінця не сформував.

Після приходу у Twitter, зокрема й на посаду генерального директора, Ілон заявив, що хоче змоделювати плани винагород за прикладом SpaceX — там співробітники можуть регулярно продавати свої акції зовнішнім інвесторам. Тип акцій, які надають працівникам називають обмеженими акціями або RSU (Restricted Stock Units) — вони «‎заробляються» протягом 4-х років та вимагають для оподаткування як прибуток події ліквідності (такої як IPO або продаж компанії).

Водночас один із великих інвесторів X, Fidelity, вважає й оцінку у $19 млрд зависокою, стверджуючи що компанія коштує аж на 65% менше від суми, яку віддав за неї Маск.

X важко отримати дохід після того, як торік значна частина рекламодавців залишила компанію через рішення Маска послабити модерацію на платформі на користь свободи слова. Попри різке скорочення витрат (і співробітників на понад 80%) мільярдер заявив, що компанія все ще має негативний грошовий потік — через падіння доходів від реклами на 50% та «важке боргове навантаження».

Соцмережа намагалась залучити рекламодавців (зокрема запуском політичної реклами чи реклами канабісу) і диверсифікувати доходи в таких сферах, як передплати. На загальній зустрічі минулого тижня  Маск і нинішня гендиректорка X Лінда Яккаріно оголосили співробітникам про плани інвестувати в спрощення платежів і надання фінансових послуг через платформу, кинувши виклик банківському сектору.

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

Під час розмови з банкірами в жовтні Яккаріно сказала, що «доходи зросли на високий однозначний відсоток» у третьому кварталі порівняно з попереднім кварталом. Вона також висловила надію, що X, який має 245 мільйонів щоденних активних користувачів, стане прибутковим до початку 2024 року.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: