Новини Новини 01.11.2022 о 10:10 comment views icon

Ілон Маск призначив себе генеральним директором Twitter

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Попри те, що в неділю Маск написав у Twitter, що він “поняття не має”, хто буде генеральним директором Twitter, підписаний ним документ, який був щойно поданий до Комісії з цінних паперів та бірж (SEC), знімає всі сумніви. Головну керівну посаду обійняв сам Ілон.

Нова (і, ймовірно, остаточна) 13-та поправка додана до документа, який Маск вперше надав SEC ще 4 квітня. На той час повідомлення про придбання мільярдером понад 9% доступних акцій Twitter протягом кількох місяців, надійшло із запізненням.

Ось про що йдеться у 13-й поправці (з посиланням на Маска як на “особу, що звітує”):

“Цей Додаток вносить зміни до Додатка 13D, спочатку поданого Ілоном Маском (“Особа, що звітує”) до SEC 5 квітня 2022 року щодо звичайних акцій номінальною вартістю 0,000005 доларів США за акцію Twitter, до якого згодом було внесено зміни 11 квітня 2022 р., 14 квітня 2022 р., 21 квітня 2022 р., 26 квітня 2022 р., 27 квітня 2022 р., 5 травня 2022 р. , 25 травня 2022 р., 6 червня 2022 р., 8 липня 2022 р., 30 серпня 2022 р., 9 вересня 2022 р. та 4 жовтня 2022 р.

Особа, що звітує, є головним виконавчим директором Компанії після злиття”.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Нові акціонери 

Документи відкривають і особистості людей, що долучились до володіння Twitter (окрім банків, яким компанія тепер заборгувала). Це, зокрема, приятель Маска по листуванню, а також співзасновник Twitter і двічі колишній генеральний директор Джек Дорсі, що передав свої акції новій материнській компанії.

Загалом у списку чимало інших приватних інвесторів, але, очевидно, жоден не володіє такою великою частиною Twitter, як King Holding Company з Саудівської Аравії та приватний офіс принца Аль-Валіда бін Талала (і саме ця участь підштовхнула сенатора Кріса Мерфі до запиту на перевірку відповідності угоди для національної безпеки Комітетом з іноземних інвестицій у США).

Twitter готується до звільнень

З четверга, коли Ілон Маск завершив придбання Twitter за 44 мільярди доларів і різко звільнив кількох топменеджерів, співробітники компанії чекали повідомлення від нових керівників з поясненням, що ж буде відбуватися далі. Однак на сьогодні такої інформації 7500 працівникам Twitter надано не було.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Журналісти The Verge поспілкувалися із 8 співробітниками, які відзначили, що за відсутності офіційних повідомлень, процес злиття викликав у них страх та дезорієнтацію. Працівники шукали “підказки” в Slack та збиралися в приватних Discord, щоб поділитися останніми чутками.

Хтось надіслав у Slack записку від Леслі Берленд, директора з маркетингу Twitter.

“Знаю, що це дуже дестабілізує, і публікацї в пресі це тільки погіршують. Планування відбувається у прискореному режимі, але воно не завершене. Я хотів переконатися, що ви чули про дві основні речі: це те, що Ілон розвінчав міфи про 75-відсоткове звільнення і те, що він намагався його прискорити до 1 листопада. Ні те, ні інше не є правдою”, – пише Берленд.

The Washington Post повідомила, що звільнення торкнеться приблизно чверті персоналу, що сильно вплине на команди, включаючи відділи продажів, продуктів, інженерні та юридичні команди, команди з довіри та безпеки.

Колектив Twitter фактично розділився на два табори: тих, хто нервово чекає, чи залишиться у них робота після цих скорочень, і тих, хто шалено працює над розробкою нових функцій під загрозою звільнення.

Усіх хвилює і перегляд коду, написаного за останні 30-60 дні, що може спричинити масові звільнення менеджерів середньої ланки та інженерів, які останнім часом не зробили свій внесок у цю базу.

Для допомоги з переходом Маск залучив понад 50 співробітників Tesla. Один із працівників, з яким розмовляли журналісти, сказав, що йому зателефонував інженер Tesla пізно ввечері й запитав про команду та про те, яких інженерів у компанії найбільше цінують.

Нові проєкти та екстремальні терміни

Маск змусив інженерів працювати принаймні над двома великими проєктами й завершити їх за кілька днів чи тижнів.

Перший  – це заміна нинішньої передплати Twitter Blue на дорожчу версію. Зараз за $4,99 на місяць Twitter Blue пропонує ряд додаткових функцій, включаючи відсутність реклами, панель навігації, що налаштовується, можливість створення вкладок та ін. Натомість Ілон Маск хоче впровадити підписку вартістю $19,99 на місяць, яка включає функцію підтвердження облікового запису. Відповідно до нинішнього плану, у перевірених користувачів буде 90 днів, щоб оформити підписку або втратити свою синю галочку, що підтверджує перевірку облікового запису. Співробітникам, які працюють над проєктом, у неділю сказали, що вони повинні вкластися в строк до 7 листопада, щоб запустити цю функцію, інакше їх буде звільнено.

Ще один проєкт – запуск коротких відео Vine. Більше десятка інженерів зголосилися взяти участь у ньому після того, як Маск дав на нього добро в неділю ввечері.

Інших співробітників заохочують йти створювати “будь-що” і демонструвати це Маску. В одному повідомленні Slack інженерний директор закликав свою команду розробити нові продукти та функції, щоб поділитися ними безпосередньо зі своїм новим генеральним директором.

“У найкращому випадку ви отримаєте зворотний зв’язок. У гіршому випадку – вас попросять зупинитися і попрацювати над чимось іншим. Будь ласка, не чекайте, поки вам нададуть можливість”, — пише директор.

Подібним чином у понеділок Бехнам Резаї, старший директор із розробки програмного забезпечення в Twitter, надіслав своїй команді записку, визнаючи, що наближаються “великі культурні зміни: деякі хороші – деякі погані”. Резаї також спробував згуртувати колектив і зосередити їх виключно на роботі:

“Якщо ви запитаєте, що тепер робити: робіть хорошу інженерну роботу. Напишіть код. Виправте помилки, підтримуйте сайт. Я знаю, що критерії перебування в Twitter такі. Якщо ви хочете бути в “особливій” групі цього тижня, кодуйте та відправляйте в 5 разів більше, ніж раніше. Вам не потрібні мої команди – ви всі інженери програмного забезпечення. Ви знаєте, що потрібно написати та вдосконалити. Зробіть це”.

Однак не весь колектив засмучений підвищеною терміновістю в компанії. Twitter довгий час страждав від повільного розвитку продукту: деякі співробітники вважають підхід Маска до розробки продуктів принаймні “дещо освіжаючим”.

Джерело: Verge 1, 2


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: