Новини Кіно 28.07.2023 о 23:03 comment views icon

Кіно vs реальність: Оппенгеймер не радився з Ейнштейном та якось сказав, що він «поїхав кукухою» (completely cuckoo), але пізніше вони товаришували

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Кіно vs реальність: Оппенгеймер не радився з Ейнштейном та якось сказав, що він «поїхав кукухою» (completely cuckoo), але пізніше вони товаришували

Для людини, яка не брала участі у створенні першої атомної бомби, Альберт Ейнштейн грає надто велику роль у фільмі Крістофера Нолана «Оппенгеймер». У кількох сценах Роберт Оппенгеймер, «батько атомної бомби», звертається до Ейнштейна за порадою щодо секретної ініціативи під кодовою назвою «Проєкт Манхеттен». Але це – художня вигадка.

«Оппенгеймер та Ейнштейн не були друзями. Вони знали одне одного. Вони працювали в одному місці після війни. Але Оппенгеймер вважав Ейнштейна кимось подібним до старої гвардії», — історик ядерної зброї Алекс Веллерштейн.

Ейнштейн одного разу написав, що не вірить у квантову фізику, яка стане областю досліджень молодшого колеги. Оппенгеймер пізніше сказав, що Ейнштейн буквально «поїхав кукухою» (completely cuckoo). Тільки в останнє десятиліття життя Ейнштейна, після того, як бомби вже впали, війна закінчилася та обидва фізики працювали в Принстоні, вони стали «близькими колегами, кимось як друзі», писав Оппенгеймер у 1965 році.

«Я бачив відносини між ними як відносини майстра, якого витіснили та чию роботу взяв на себе молодший», — розповів Крістофер Нолан.

Далі – один суцільний спойлер фільму. Тим, хто ще не дивився його, краще повернутися до читання пізніше.

У фільмі «Оппенгеймер» справді відбито деяку напругу між вченими, що існувала у реальному житті життя, а потім – товариські відносини між двома впливовими фізиками. Але деякі частини історії є фікцією.

Як і в реальності, фізик «Проєкту Манхеттен» Едвард Теллер робить висновок, що атомна бомба, яка створюється, може викликати нескінченний ланцюг реакцій, що запалять всю атмосферу. Зіткнувшись з ймовірністю того, що його експеримент покладе кінець життю на Землі, Оппенгеймер поспішає до Ейнштейна, щоб перевірити ще раз цифри. Це повна фантастика.

«Він не пішов до Ейнштейна та не просив його перевірити розрахунки. Цього не відбувалося. Ейнштейн у жодному разі не годився б для цього», — каже Веллерштейн.

Насправді Оппенгеймер консультувався з Артуром Комптоном, який керував роботою Чиказького університету над «Проєктом Манхеттен». Нолан прямо каже, що передати цю роль Ейнштейну, як публічно відомому вченому – його творче рішення.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Насправді Ейнштейна не запросили приєднатися до «Проєкту Манхеттен», частково через його соціалістичні погляди, але він і без цього не прийняв би таке запрошення. Вчений був переконаним пацифістом. Побоюючись, що нацисти розроблять та застосують ядерну зброю, Ейнштейн написав листа, у якому переконав президента Франкліна Рузвельта розпочати програму створення атомної бомби. Пізніше він шкодував про це: «Якби я знав, що німцям не вдасться розробити атомну бомбу, я нічого не зробив би».

Однак епізод, коли Ейнштейн порадив Оппенгеймеру відмовитися від допуску до секретних даних та піти з урядової роботи, ґрунтується на реальності. Після відходу Оппенгеймера від роботи на уряд його кар’єра в основному завершилася.

«Проблема Оппенгеймера в тому, що він любить жінку, яка не любить його – уряд Сполучених Штатів», – сказав якось Ейнштейн, згідно з книгою «Американський Прометей», за якою було знято фільм.

«‎Оппенгеймер» у реальності: перше у світі випробування ядерної зброї Триніті «‎вкрило» радіоактивними опадами 46 штатів США

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Джерело: Insider


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: