Новини Наука та космос 13.04.2023 о 13:13 comment views icon

Китайський DART. У 2025 році КНР випробує власну систему планетарного захисту — для «тарану» обрали астероїд 2019 VL5

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Китайська місія об’єднає «таран» астероїда та спостереження за впливом в одному запуску, повідомляє Spacenews з посиланням на презентацію Китайської лабораторії дослідження глибокого космосу, представлену на 8-й Конференції Міжнародної академії з астронавтики, присвяченій планетарному захисту.

Ціллю для випробування системи планетарного захисту обрали навколоземний об’єкт 2019 VL5 з 30-метровим діаметром. У 2025 році запустять ракету Long March 3B — одразу з «апаратом-ударником» та кораблем-спостерігачем: першим досягне об’єкта саме другий — для початкових спостережень і оцінки топографії астероїда, а пізніше ударний елемент вріжеться в астероїд на відносній швидкості 6,4 км/сек. У планах — змінити швидкість об’єкта до 5 см/сек.

Корабель-спостерігач, обладнаний оптичними, радарними та лазерними засобами дистанційного зондування, а також аналізатором пилу та частинок, надалі оцінюватиме вплив ударника на астероїд. Камера високої роздільної здатності на борту спостерігача також зафіксує викид, спровокований зіткненням, перебуваючи на 30-кілометровій орбіті — перпендикулярній траєкторії ударного елемента.

Під час щорічних вікон в спостереженнях у жовтні та листопаді до вивчення наслідків «тарану» приєднаються наземні телескопи, а також орбітальний телескоп Сюньтянь.

Китайський DART. У 2025 році КНР випробує власну систему планетарного захисту — для «тарану» обрали астероїд 2019 VL5
Найбільш детальний знімок поверхні Діморфоса отриманий DART

Місія поєднує в собі елементи NASA Double Asteroid Redirection Test (DART) та Hera Європейського космічного агентства (яка пізніше буде спостерігати за цільовою системою DART, щоб точніше вивчити наслідки зіткнення).

  • Американська космічна агенція запустила зонд-камікадзе DART у листопаді 2021 року, а 26 вересня 2022 року він протаранив астероїд Діморфос. Нині встановлено, що орбіту об’єкта вдалося змінити — а отже, це перше в історії успішне випробування системи планетарного захисту. Зіткнення 550-кілограмового зонда з астероїдом також залишило слід завдовжки майже 10 тисяч кілометрів. Телескопи Джеймса Вебба і Габбла пізніше поділились своїми знімками, зробленими після удару — вони вперше одночасно спостерігали одну і ту ж небесну ціль

Випробування Китаю — частина широкомасштабного плану планетарної оборони, який країна розробляє для протидії загрозам, створеним навколоземними астероїдами, включаючи систему виявлення астероїдів і систему раннього попередження. У попередніх звітах зазначалося, що місія з випробування планетарного захисту спочатку була націлена на астероїд 2020 PN1 і мала бути запущена у 2026 році.

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

2019 VL5 — це набагато менший за Діморфос, астероїд класу Атен (група об’єктів, які перетинають орбіту Землі, але мають орбітальний період менше одного року). Його попередник 2020 PN1 — тепер вважається резервною ціллю разом з кількома іншими об’єктами, на той випадок, якщо місію доведеться запустити у 2026 або 2027 роках.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: