Новини Наука та космос 12.10.2022 о 11:44 comment views icon

Зонд-камікадзе NASA DART успішно змінив орбіту астероїда Діморфоса, скоротивши період його обертання на 32 хвилини — у 25 разів більше, ніж очікувалося

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Після двотижневого збору та аналізу даних NASA виявило, що удар космічного зонда DART скоротив орбіту Діморфоса навколо іншого астероїда Дідімоса на 32 хвилини.

Перед зіткненням агентство підрахувало, що кораблю необхідно змінити орбітальний період на 73 секунди або більше, щоб вважати випробування успішним – цей показник вдалося перевищити більш ніж у 25 разів.

“Якщо буде виявлено небезпечний для Землі астероїд, і ми зможемо побачити його здалеку, цю техніку можна буде використовувати для його відхилення. NASA довело, що ми серйозно ставимося до планетарного захисту і це переломний момент для нього та всього людства”, – заявив адміністратор NASA Білл Нельсон під час пресконференції, яку космічне агентство провело у вівторок.

Зонд DART протаранив Діморфос 27 вересня о 2:14 за київським часом на швидкості 6,5 км за секунду — за допомогою нової системи автономної оптичної навігації в реальному часі SMART Nav зонд самостійно потрапив майже в центр астрономічного об’єкта (за попередніми оцінками, він відхилився всього за 17 метрів від центру астероїда). При наближенні до мети DART вів безперервну зйомку процесу за допомогою камери DRACO та коригував траєкторію на основі цих знімків.

Онлайн-курс "Data Science with Python" від robot_dreams.
Навчіться користуватися бібліотеками Python для розв’язання задач дата-саєнтистики, обробки масивів даних та побудови ML-моделей.
Програма курсу і реєстрація

До удару DART Діморфосу потрібно було 11 годин 55 хвилин, щоб зробити оберт навколо свого більшого материнського астероїда Дідімоса. Після зіткнення із зондом, астрономи за допомогою земних телескопів виміряли, наскільки змінився цей час. Дослідницька група підтвердила, що орбіта Діморфоса навколо Дідімоса змінилася на 32 хвилини, скоротивши період обертання до 11 години 23 хвилини. Ці вимірювання мають похибку плюс-мінус 2 хвилини.

“Оскільки нові дані надходять щодня, астрономи зможуть краще оцінити, чи можна і як використовувати в майбутньому такі місії, як DART, щоб допомогти захистити Землю від зіткнення з астероїдом, якщо ми колись виявимо, що він прямує в наш бік”, – сказала Лорі Глейз, директор відділу планетарних наук NASA.

Нині основна увага приділяється виміру ефективності передачі імпульсу при зіткненні DART з ціллю на швидкості приблизно 22 530 км на годину. Це включає подальший аналіз “викиду” – багатотонної астероїдної породи, зміщеної і викинутої в космос в результаті удару.

Столкновение 550-килограммового зонда NASA DART с астероидом Диморфос оставило след длиною почти 10 тысяч километров
Через два дні після зіткнення астрономи Тедді Карет (Обсерваторія Лоуелла) і Метью Найт (Військово-морська академія США) використали 4,1-метровий телескоп SOAR у Міжамериканській обсерваторії NSF NOIRLab Серро-Тололо в Чилі, щоб зафіксувати величезний шлейф пилу та уламків, викинутих з поверхні астероїду. Фото: Noirlab

Щоб зрозуміти ефект віддачі від викиду, необхідно більше інформації про фізичні властивості астероїду. Астрономи продовжать вивчати зображення Діморфоса, отримані за допомогою термінального апарату DART і з супутника Light Italian CubeSat для візуалізації астероїдів (LICIACube), наданого Італійським космічним агентством, для визначення маси і форми астероїда.

Приблизно через чотири роки в рамках проєкту Hera Європейського космічного агентства також планується провести докладні дослідження як Діморфоса, так і Дідімоса, приділяючи особливу увагу кратеру, що виник у результаті зіткнення DART.

Онлайн-курс "Data Science with Python" від robot_dreams.
Навчіться користуватися бібліотеками Python для розв’язання задач дата-саєнтистики, обробки масивів даних та побудови ML-моделей.
Програма курсу і реєстрація
На цьому знімку, зробленому Хабблом 8 жовтня 2022, показані уламки, викинуті з поверхні Діморфоса через 285 годин після зіткнення зонда з астероїдом. Форма цього хвоста згодом змінилася. Фото: NASA
На цьому знімку, зробленому Габблом 8 жовтня 2022, показані уламки, викинуті з поверхні Діморфоса через 285 годин після зіткнення зонда з астероїдом. Форма цього хвоста згодом змінилася. Фото: NASA

Для визначення результату команда DART використовує обсерваторію Голдстоун, телескоп Своуп в обсерваторії Лас-Кампанас у Чилі, датський телескоп в обсерваторії Ла-Сілья у Чилі та глобальну мережу телескопів обсерваторії Лас-Кумбрес у Чилі та Південній Африці.

Також за цією визначною подією спостерігали «Габбл» та «Джеймс Вебб», які зняли момент зіткнення – телескопи вперше спостерігали одну й ту саму небесну ціль. Вебб зняв 10 зображень за 5 годин і отримав загальне фото «щільного, компактного ядра з шлейфами матеріалу, що виглядають як струменні потоки, що розтікаються від центру того місця, де сталося зіткнення»; ширококутна камера 32-річного телескопа Габбла зробила 45 знімків до і після удару — NASA зазначило, що на них деякі промені здаються вигнутими, і астрономи докладно вивчатимуть дані, щоб краще зрозуміти, що це може означати.

Джеймс Уэбб и Хаббл сняли столкновение зонда DART с астероидом - телескопы впервые одновременно наблюдали одну и ту же небесную цель
JWST і Габбл вловили світло з різною довжиною хвилі (інфрачервоне та видиме). Фото: NASA

Діморфос і Дідімос не становлять небезпеки для Землі – ні до, ні після контрольованого зіткнення з DART. Це перше своєрідне випробування методу «кінетичного ударника» для захисту Землі від потенційно небезпечних астероїдів і воно виявилося успішним. У майбутньому, коли це знадобиться, людство зможе таким чином відхилити потенційно небезпечний астероїд і уникнути катаклізму – якщо, звичайно, камінь буде виявлений досить рано і не буде занадто великим (160-метровий Діморфос набагато менший за астероїд, який знищив 75% багатоклітинного життя на Землі 66 мільйонів років тому).

Джерело: NASA, Engadget


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: