Новини Софт 02.07.2024 о 19:57 comment views icon

Мінцифри знову спростовує інформацію про ймовірний злам «Дії» та наводить нові аргументи

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Після вчорашньої публікації матеріалу про пошук урядом США російського хакера, який, ймовірно, зламав «Дію» у 2022 році та розмістив в даркнеті дані про 13,5 млн її користувачів, до редакції ITC.UA надійшов коментар від імені Мінцифри. Відправниця електронного листа використовує домен thedigital.gov.ua, проте не вказала в листі свою посаду чи будь-які контакти, окрім адреси електронної пошти.

В листі вкотре спростовується інформація про злам «Дії». Також зазначається, що викладена в даркнеті база даних була “під виглядом даних з Дії”. Ба більше, інформація про 13 млн користувачів фактично була компіляцією “різних баз даних, що були злиті набагато раніше з приватних компаній”. В самій «Дії» на той час, начебто, було лише 1,5 млн користувачів. Щоб уникнути звинувачень у спотворенні інформації, наводимо текст листа без жодних змін.

“Вітаю! Пишу стосовно допису про вірогідну атаку на Дію https://itc.ua/news/tam-mogly-byt-vashy-dannye-ssha-obyavyly-v-rozysk-hakera-kotoryj-veroyatno-vzlomal-diyu-v-2022-godu/

В матеріалах справи відсутня інформація про злам Дії. Особа, яка фігурує у справі у 2022 році в даркнеті виклала базу даних під виглядом даних з Дії. Це було виявлено одразу українськими спецслужбами, тож була проведена закупівля та аналіз матеріалів. На порталі Дія в той час нараховувалось тільки 1,5 мільйона користувачів. Експерти детально вивчили матеріали та виявили, що 13 мільйонів даних – це компіляція різних баз даних, що були злиті набагато раніше з приватних компаній.

У Ваших матеріалах є приклади скріншотів, які вводять в оману. Будь ласка, уточнюйте інфо у першоджерела перед публікацією, ми зараз знаходимося на єдиному інформаційному фронті та такі заголовки та статті підривають довіру громадян. Ви можете ознайомитись з матеріалами справи та зрозуміти, що це гіпотеза та клікбейтний заголовок.

Кращим рішенням буде прибрати цей допис, щоб не вводити громадян в оману.

Сподіваємось на Ваше розуміння.”

Мінцифри знову спростовує інформацію про ймовірний злам “Дії” та наводить нові аргументи

Водночас наведена у листі інформація суперечить попередній заяві міністра цифрової трансформації Михайла Федорова від 2 січня 2022 року. Тоді Федоров заявив, що «Дія» перетнула межу в 13 млн активних користувачів, а щодня кількість користувачів збільшується на 50-70 тис.

Мінцифри знову спростовує інформацію про ймовірний злам “Дії” та наводить нові аргументи

Ця заява була зроблена за 11 днів до масованої хакерської атаки на українські урядові ресурси. У ніч з 13 на 14 січня було здійснено хакерську атаку на низку урядових сайтів. Тоді у Держспецзв’язку підкреслили, що зловмисники не отримали доступу до державних реєстрів, де зберігаються дані українців, тому хвилюватися користувачам «Дії» немає за що.

Основи Web дизайну від Hillel IT School.
Цей онлайн-курс з основ веб-дизайну дозволить вам опанувати мистецтво створення ефективних та привабливих інтерфейсів для вебсайтів і застосунків. Ви оволодієте ключовими принципами UX/UI дизайну, створюватимете дизайн-макети та прототипи, розроблятимете адаптивні інтерфейси для різних пристроїв, готуючись до професійної кар'єри в галузі веб-дизайну.
Дізнатися більше

За тиждень хакери виставили на продаж базу даних з персональною інформацією мільйонів громадян України та стверджували, що це база сервісу «Дія». Мінцифри назвала це провокацією та продовженням гібридної війни.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: