Новини Технології 02.06.2022 о 21:53 comment views icon

рф і білорусь більше не отримають новітні процесори Тайваня — тільки з тактовою частотою нижче 25 МГц і продуктивністю до 5 ГФлопс

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяна Нечет

Автор новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Відтепер російські та білоруські підприємства зможуть купувати у тайванських компаній процесори виключно з тактовою частотою нижче 25 МГц та продуктивністю до 5 ГФлопс. Тобто не йдеться про сучасну техніку, включаючи мікроконтролери для більш-менш складних пристроїв. Про це повідомляє видання DigiTimes.

Це стосується мікросхем:

  • з продуктивністю 5 ГФлопс. Для порівняння, PlayStation 2 від Sony, випущена у 2000 році, мала пікову продуктивність близько 6,2 FP32 ГФлопс;
  • частотою роботи 25 МГц чи вище;
  • шириною ALU понад 32 біти;
  • зовнішнім з’єднанням зі швидкістю передачі даних 2,5 МБ/с та вище;
  • з більш ніж 144 контактами;
  • з базовим часом затримки поширення менше ніж 0,4 нс.

Крім неможливості купувати чипи у тайваньських компаній, російські організації не зможуть отримати будь-яке обладнання для виробництва чипів з Тайваню, включаючи сканери, скануючі електронні мікроскопи та інші типи напівпровідникових інструментів, які можна використовувати для місцевого виробництва чипів або провести реверс-інжиніринг (на що росія покладає великі надії).

Провідні тайванські компанії одними з перших припинили співпрацю з росією після того, як наприкінці лютого та напала на Україну. Цього тижня Міністерство економіки Тайваню (MOEA) офіційно опублікувало свій список високотехнологічних товарів, заборонених до експорту до росії та білорусі. Це всі види високотехнологічних пристроїв тайванського виробництва, а також інструменти, що використовуються для виготовлення чипів. Товари, заборонені до вивезення в країну-агресора та її союзника, підпадають під дію категорій 3–9 Вассенаарських домовленостей, що охоплюють електроніку, комп’ютери, телекомунікації, датчики, лазери, навігаційне обладнання, морську техніку, навігацію, авіоніку, реактивні двигуни та товарів. Ця угода була прийнята 42 державами в середині 1990-х років.

Цікаво, що МЦСТ, розробник процесорів «Ельбрус», веде переговори з російським виробником мікросхем «Мікрон» щодо виробництва процесорів усередині країни. При цьому чип «Ельбрус» був виготовлений у тайванський TSMC за 16-нм техпроцесом компанії. А найпросунутіша технологія «Мікрона» — 90 нм.

Крім того, без запасних інструментів та/або запчастин лише час покаже, чи зможе виробник чипів розпочати великосерійне виробництво процесорів, використовуючи свій 90-нм вузол.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

З 20 травня Японія перестане постачати росії високотехнологічне обладнання — квантові комп’ютери, 3D-принтери, метаматеріали та ін.

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: