Новини Технології 01.11.2022 о 15:10 comment views icon

У грудні SpaceX, ймовірно, нарешті відправить Starship у перший орбітальний політ

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Сьогодні SpaceX вперше за три роки запускає ракету-носій надважкого класу Falcon Heavy з місією USSF-44, яка доставить на геостаціонарну орбіту 6 корисних навантажень для Космічних сил США (розрахунковий час старту — 15:41 за київським часом), та є запуск, на який ми чекаємо ще більше і вже досить давно. Йдеться про перший орбітальний політ космічного корабля нового покоління Starship — в NASA припускають, що з великою ймовірністю запуск відбудеться вже у грудні цього року.

Принаймні такою є нова актуальна оцінка, якою поділився Марк Кірасич, глава консультативного комітету пілотованих космічних польотів NASA та заступник адміністратора з розвитку амбітної американської місячної програми «Артеміда» / Artemis, під час нещодавнього засідання.

«Зараз, згідно з актуальним графіком, тестовий політ заплановано на початок грудня».

Марк Кірасич,

глава консультативного комітету пілотованих космічних польотів NASA

З травня 2021 року, коли Starship SN15 здійснив перший повністю успішний висотний політ, SpaceX безліч разів корегувала графік та переносила перший орбітальний політ. Наприкінці вересня після того, як SpaceX вперше провела вогневі випробування 70-метрової ракети Super Heavy Booster 7 із 7 метановими двигунами Raptor, Ілон Маск у черговому апдейті повідомив, що попередньо запуск заплановано на кінець жовтня-листопад 2022 року. І ось зараз графік з’їхав ще на місяць. SpaceX, як і раніше, планує використовувати для першого орбітального польоту пару з Starship SN24 та Super Heavy B7.

Профіль тестового запуску залишається незмінним — через 3 хвилини після запуску зі стартового майданчика Зоряної бази SpaceX у Техасі прискорювач Super Heavy відокремиться та приводниться в Мексиканській затоці, а Starship вийде на орбіту (не менше 160 кілометрів), виконає майже повний виток навколо планети, здійснить повторний вхід в атмосферу, загальмує двигунами й приводниться за 100 кілометрів від острова Кауаї, що входить до складу Гавайського архіпелагу. Компанія розраховує, що весь тестовий політ триватиме 90 хвилин.

Наразі SpaceX знаходиться на етапі WDR-тестів (тестова заправка всієї системи Super Heavy та Starship у зібраному вигляді). Попереду ще одне важливе випробування — вогневе випробування ракети у повній конфігурації з 33 двигунами. Судячи з усього, це випробування Super Heavy пройде самотужки, без встановленого зверху Starship. Технічна готовність системи до польоту — це лише пів справи. Пам’ятаємо, що SpaceX ще має виконати усі 75 заходів, які вимагає від неї регулятор FAA, та отримати ліцензію на запуск.

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

Наприкінці 2021 року Ілон Маск в одному з інтерв’ю висловив сумнів, що Starship з першого разу досягне орбіти, але при цьому підкреслив, що «впевнений» у досягненні цієї мети у 2022 році та розраховує виконати до дюжини тестових запусків Starship у 2022 році, щоб завершити програму випробувань та перейти до запуску реальних корисних навантажень у 2023 році. На той момент SpaceX цілилась в січень 2022 року з першим орбітальним запуском Starship. Тобто наразі розробка відстає мінімум на рік від цих планів. У червні Ілон Маск розповідав, що наступні покращені пари корабля та прискорювача з’являтимуться щомісяця.

Теоретично Super Heavy у повній конфігурації зможе видавати тягу понад 8 000 тс. Це більш ніж удвічі перевищує можливості поточного рекордсмена — знамениту ракету NASA Saturn V.  Після введення в експлуатацію система Super Heavy + Starship, призначена для виведення вантажів і людей на навколоземну орбіту, Місяць і Марс, стане найпотужнішою за всю історію освоєння космосу. Ракета зможе доставляти на низьку навколоземну орбіту вантаж масою до 150 тонн повністю багаторазової конфігурації — з поверненням обох частин (Super Heavy і Starship) на Землю, а також можливістю стикування і дозаправлення на орбіті.

Детальніше про ключові віхи розвитку програми, деталі першого орбітального запуску та перспективи Starship — в нашому червневому довгочиті.

Американський регулятор дав SpaceX «зелене світло» на перший орбітальний політ Starship зі Starbase у Техасі. Він може відбутися до кінця літа

  • Super Heavy та Starship — перспективні багаторазові надважка ракета та корабель, що розробляються SpaceX з 2016 року для заміни поточного сімейства ракет Falcon та кораблів Dragon та призначені для доставлення вантажів та людей на навколоземну орбіту, Місяць та Марс. Також SpaceX розробляє за контрактом NASA варіант Starship для місячної програми Артеміда, яка передбачає пілотований політ і висадку на Місяць.
Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: