Новини Наука та космос 02.08.2024 о 17:48 comment views icon

Венера — геологічний двійник ранньої Землі? Нове дослідження змінює уявлення про еволюцію планет

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/07/avatar-96x96.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/07/avatar-96x96.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/07/avatar-96x96.png

Ігор Панченко

Автор новин

Венера — геологічний двійник ранньої Землі? Нове дослідження змінює уявлення про еволюцію планет

Науковці виявили, що величезні плато Венери, відомі як тессери, могли сформуватися завдяки процесам, подібним до тих, що створили найдавніші континенти Землі мільярди років тому.

Міжнародне дослідження провели під керівництвом доцента Фабіо Капітаніо (Fabio Capitanio) зі Школи наук про Землю, атмосферу та довкілля Університету Монаша в співпраці з NASA. Результати опублікували в журналі Nature Geoscience.

«Це дослідження кидає виклик нашому розумінню еволюції планет», — зазначив доцент Капітаніо. «Ми не очікували, що Венера з її пекельною поверхневою температурою 460°C і відсутністю тектоніки плит матиме такі складні геологічні особливості».

Використовуючи високопродуктивні комп’ютерні симуляції та дані космічного апарату «Магеллан», дослідники змоделювали формування Іштар Терра — найбільшого плато Венери. Результати вказують на те, що Іштар Терра та інші тессери могли піднятися з гарячих надр планети через процес, подібний до формування кратонів Землі — древніх ядер наших континентів.

Венера — геологічний двійник ранньої Землі? Нове дослідження змінює уявлення про еволюцію планет
Іштар Терра на карті Венери

«Ця знахідка дає захопливу нову перспективу щодо Венери та її потенційних зв’язків із ранньою Землею», — додав Капітаніо. «Особливості, які ми виявили на Венері, вражаюче схожі на ранні континенти Землі, що свідчить про більшу подібність динаміки минулого Венери до Землі, ніж вважали раніше».

Венера — геологічний двійник ранньої Землі? Нове дослідження змінює уявлення про еволюцію планет
Комп’ютерна симуляція конвекції мантії, подібної до венеріанської

Розуміння того, як формувалися ці «континенти» на Венері, може пролити світло на еволюцію скелястих планет, включно з нашою власною. Земні кратони містять ключові підказки про виникнення топографії, атмосфери й навіть життя.

«Вивчаючи подібні особливості на Венері, ми сподіваємося розкрити таємниці ранньої історії Землі», — підкреслив Капітаніо. «Наше дослідження проклало шлях для майбутніх місій до Венери, таких як DAVINCI, VERITAS та EnVision. Ці місії нададуть подальші відомості про геологічну історію Венери та її зв’язок із Землею».

Не така, як усі. Астрономи помітили зірку, схожу на Сонце, і вона дуже дивно рухається

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Джерело: Phys

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: