Новости Новости 20.07.2021 в 09:38 comment

На Apple Watch в Україні запрацювала функція ЕКГ та сповіщення про аритмію

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заместитель главного редактора, руководитель отдела новостей

19 липня Apple випустила відразу кілька помітних оновлень для своїх пристроїв, в тому числі iOS 14.7 з підтримкою зовнішнього акумулятора MagSafe для iPhone 12 та watchOS 7.6, яка активує функція ЕКГ та сповіщення про аритмію для українських користувачів Apple Watch — вона доступна на Series 4, Series 5 та Series 6.

Функція запису ЕКГ вперше з’явилася в Apple Watch Series 4, представлених у вересні 2018 року. Спочатку вона працювала тільки в США, та згодом список країн, де є додаток «ЕКГ» поступово розширився. В Україні вона раніше офіційно не підтримувалась.

За допомогою годинника Apple Watch та застосунку «ЕКГ» можна знімати електрокардіограму прямо із зап’ястя — якщо в процесі будуть помічені такі симптоми, як нерегулярне або прискорене серцебиття, програма задокументує ці сигнали та допоможе користувачеві передати інформацію терапевту. Власникам Apple Watch Series 4 та новіших моделей потрібно оновити програмне забезпечення, щоб застосунок став доступним.

На Apple Watch в Україні запрацювала функція ЕКГ та сповіщення про аритмію
19 липня в Україні з’явився застосунок «ЕКГ», який за допомогою Apple Watch знімає електрокардіограму та повідомляє, якщо з серцевим ритмом щось не так

У програмі також є функція періодичної перевірки ритму серця у фоновому режимі, яка надсилає сповіщення при виявленні симптомів миготливої аритмії, одного з найбільш частих варіантів порушень ритму, при якому в чотири-п’ять разів підвищується ризик розвитку ішемічного інсульту.

На Apple Watch в Україні запрацювала функція ЕКГ та сповіщення про аритмію

Як працює функція ЕКГ на Apple Watch

Важливо відзначити, мова йде не про те, що за допомогою Apple Watch знімається така ж електрокардіограма, як у медичній організації — замість традиційного десятку електродів, розміщених на грудях і кінцівках, які фіксують електричні хвилі, що починаються в серці у годиннику лише два. В коліщатку Digital Crown знаходиться негативний електрод, а на задній панелі годин — позитивний. Вловлюючи різницю потенціалів протягом 30 секунд, годинник може показати кардіограму, в якій все ж менше інформації, ніж у звичайній. Для заміру годинник повинен щільно прилягати до однієї руки, а палець іншої повинен знаходитися на коліщатку. На сайті техпідтримки Apple є детальні інструкції щодо функціональності, які з недавнього часу доступні українською мовою:

***

Залишається додати, що застосунок «ЕКГ» та функція сповіщень про порушення ритму серця не є медичними пристроями та не призначені для використання при лікарських обстеженнях і самостійної постановки діагнозу. Тобто, на них не можна повністю покладатися в діагностиці. Але про це ми вже розповідали — ось.

Водночас нерідко ця функція рятувала життя — нещодавно ми розповідали про один з таких випадків. Тут важливо пам’ятати, що надійно ідентифікувати захворювання серця неможливо тільки за допомогою однієї точки вимірювання, потрібні додаткові обстеження та більше даних.

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: