Статті Статті 10.10.2022 о 14:00 comment views icon

Іранські дрони Mohajer-6, Shahed-191, Shahed-129 та інші: що може стояти на озброєнні росіян?

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

У новинах ще частіше зустрічається інформація про застосування росіянами іранських дронів і передачу дронів-камікадзе білорусам. І мова не тільки про Shahed-136, про які ми писали раніше. Окрім цих дронів-камікадзе, українські військові встигли зіштовхнутися зі ще одною небезпекою з повітря – БПЛА Mohajer-6. Однак, в ЗСУ змогли не тільки збити, а й відремонтувати цей літальний апарат, а з кожним днем новин про ефективну “посадку” іранських дронів стає ще більше. Чи настільки страшні ті дрони та чому українська зима може працювати як ППО, розбираємось далі. Основою для створення цього матеріалу стала інформація з Телеграм-каналу “Американський піхотинець”.

Що Іран поставив росіянам?

Дані з фронту говорять про купівлю росіянами двох типів дронів – камікадзе Shahed-136 і розвідувальних БПЛА Mohajer-6. Однак західні ЗМІ називають ще низку поставлених Іраном версій “Шахідів”, а саме: Shahed-191,Shahed-129, а також Mohajer-4. Щоб зрозуміти різницю між ними, розглянемо кожний окремо. 

Shahed-191

Shahed-191

Цей БПЛА виготовляється з 2016 року. Побудований на базі американського Lockheed Martin RQ-170 Sentinel, який був збитий іранцями у 2011 році. Перевірений у боях проти бойовиків ІДІЛ в Сирії, Shahed-191 називають досить просунутим дроном на рівні західних зразків. 

Shahed-191

Дрон оснащений турбореактивним двигуном, який розганяє його до 275 км/год. БПЛА запускається за допомогою автомобіля та може летіти близько 4,5 годин на дальності до 500 кілометрів та висоті до 7500 метрів. 

Онлайн курс UI/UX Design Pro від Ithillel.
Навчіться проєктувати інтерфейси з урахуванням поведінки користувачів, розв'язувати їх проблеми через Customer Journey Mapping, створювати дизайн-системи і проводити дослідження юзабіліті, включаючи проєктування мобільних додатків для Android та iOS і розробку UX/UI на основі даних!
Дізнатися більше

Може нести дві високоточні бомби Sadid-342, а тому застосовується і для розвідки, і для вогневого ураження. Однак, хмарна погода та туман здатні значно знизити ефективність виконання бойових завдань. І як інші Shahed, ця модель залишається помітною для ППО.

Shahed-129

Shahed-129

Одним з найдієвіших БПЛА на іранському озброєнні є Shahed-129. Цей ударний безпілотник створений у 2012 році та теж схожий за конструкцією з американським MQ-1 Predator і ізраїльськім Hermes 450. 

Shahed-129 є одномоторним гвинтовим БПЛА з просунутою системою датчиків різного типу для проведення розвідки як вдень, так і вночі. Здатен перебувати у польоті 24 години та нести керовані ракети “Sadid-345” (залежно від модифікацій або 4, або 8 боєприпасів). Атакувати цілі дрон здатен по-різному, випускаючи всі ракети одночасно або послідовно. У сприятливих погодних умовах БПЛА забезпечує дані розвідки на відстані 60-80 км з високим ступенем деталізації зображення об’єктів. А при втраті управління дрон автоматично повертається на аеродром, використовуючи інерціальну систему. 

Shahed-129

Хорошою новиною для українських збройних сил є набір “слабких” сторін літального апарату. По-перше, дрон можна виявити радіолокаційними засобами ППО, а його швидкість не дозволяє робити маневри у польоті, щоб ухилятися від ракет. Оператор також не може захистити дрон від удару, адже не передбачено системи попередження про пуски керованих ракет. Найприємніше те, що ці дрони створювалися для використання в теплих регіонах світу, а тому навряд чи мають захист від обмерзання. А ефективність їх розвідки при складних погодних умовах падає у рази. По-друге, за американськими даними, Іран виготовив не більше 30 одиниць БПЛА Shahed-129. А в рік вони можуть встигнути зробити аж 3 дрони даного типу. Виходить, що генерали у росії змінюються швидше, ніж Іран здатен поставити нову партію цих дронів. 

Онлайн курс UI/UX Design Pro від Ithillel.
Навчіться проєктувати інтерфейси з урахуванням поведінки користувачів, розв'язувати їх проблеми через Customer Journey Mapping, створювати дизайн-системи і проводити дослідження юзабіліті, включаючи проєктування мобільних додатків для Android та iOS і розробку UX/UI на основі даних!
Дізнатися більше

Mohajer-6 і Mohajer-4

Mohajer-6

Mohajer-6 вже відомий на фронті БПЛА. Його збили з мінімальними пошкодженнями, зі збереженням керованої ракети Qaem-5. Тепер Mohajer-6 готовий до використання в бою, допоможе проводити розвідку та вогневе ураження ворожих цілей.

Завдяки вивченню конструкції дрона стане детально доступною система керування, що допоможе не просто глушити дрон, а перехоплювати управління чи підмінювати його. До того ж конструкція “розповість” про всі іноземні запчастини, які використовує підсанкційний Іран у виробництві цих БПЛА. Mohajer-6

Саме серія БПЛА Mohajer були першими серійними безпілотниками Ірану, які почали використовуватися ще під час ірано-іракської війни (80-ті роки). І Mohajer-6, і Mohajer-4 є багатоцільовими БПЛА, які призначені для розвідки та здатні переносити ракети для знищення цілей з повітря. 

Mohajer-6 представлений у 2018 році, може вести радіоелектронну боротьбу та оснащується чотирма боєприпасами. Для розвідки використовує камеру з мультиспектральним сенсором і лазерним далекоміром.

Mohajer-6

Зі злітною масою у 600 кг цей БПЛА здатен переносити до 4 боєприпасів (може нести корисне навантаження до 100 кг). Використовує ракети Qaem з дальністю ураження до 20 км, а також ракети Almas (дальність – 8 км). 

Призначення Mohajer-4 аналогічне, однак дрон може нести лише дві некеровані ракети Hydra 2. Використовує систему навігації Hyarat 3 (на базі GPS) для наведення й управління, найчастіше виконує політ по попередньо запрограмованій траєкторії з можливістю внесення змін оператором. Оснащується двома камерами – фіксованою для навігації та направленою вниз для ведення аерофотознімання. Підтримує можливості РЕБ та ретрансляції зв’язку.

Mohajer-4

Обидва Mohajer мають великі розміри, а тому легко виявляються засобами ППО та можуть знищуватися навіть ПЗРК. Вони не готові до складних метеорологічних умов, а тому втрачають якість ведення розвідки у тумані, під час дощу чи снігу. 

Порівняння технічних характеристик перелічених дронів наведені у таблиці:

Характеристики Shahed-191 Shahed-129 Mohajer-4 Mohajer-6
Дальність польоту, км  до 500 до 3400 до 150 до 200
Максимальна швидкість, км/год  до 350 до 200 до 180 до 200
Максимальна висота польоту, км до 7,5 до 7,3 до 3,5 до 5,4
Тривалість польоту (макс), год до 4,5 до 24 3-5 до 12
Маса корисного навантаження, кг  до 100 до 400 до 400 до 100
Розмах крил, м  7,31 16 5,3 10
Довжина, м 2,7  8 3,64 5,67

 

Хоч Іран є підсанкційною країною, якій недоступні західні технології, знищені чи захоплені іранцями дрони стали технічною базою для створення свого парку літальних бойових апаратів. 

За словами речника Командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, БПЛА можна збивати різними засобами ППО і навіть стрілецькою зброєю. ЗСУ успішно використовують проти дронів радянську установку ЗСУ-23-4 “Шилка” або німецький “Гепард”. У об’єднаному пресцентрі оперативного командування “Південь” також заявляли, що проти 24 влучань ЗСУ мають 64 збитих дронів. Ми знаємо, що і як вони можуть пошкодити, як застосовуються і як їм протидіяти”, –  наголошують у пресцентрі.

Отже, нам потрібно і надалі допомагати армії, а дипломатичним силам не забувати, які країни допомагали ворогу під час війни.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: