Статті Пристрої 27.04.2023 о 15:00 comment views icon

Фотобатл Apple iPhone 6 vs iPhone 13. Еволюція чи деградація камер в смартфонах?

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Фотобатл Apple iPhone 6 vs iPhone 13. Еволюція чи деградація камер в смартфонах?

Камери в мобільних телефонах давно замінили казуальним користувачам фотоапарати. Але чи в правильному напрямку рухаються розробники смартфонів, використовуючи агресивні алгоритми для обробки знімків? Адже програмне оброблення не залишає вибору та пропонує лише один свій варіант. У цьому матеріалі порівняємо можливості телефонів різних поколінь і подивимося, чи дійсно камери стали кращими, як про це розповідають маркетологи.

Герої огляду та умови тестування

Фотобатл Apple iPhone 6 vs iPhone 13. Еволюція чи деградація камер в смартфонах?

В тестуванні взяли участь два топові смартфони свого часу: Apple iPhone 6 та Apple iPhone 13. На iPhone 6 встановлена остання доступна версія програмного забезпечення. Знімки проводились в різних умовах, в різні дні (з погоди може здатись, що й пори року). Детальний аналіз фото і пояснення писались після ретельного перегляду пар фото на професійному 100% sRGB моніторі.

Всі пари фото виставлені в порядку: ліворуч iPhone 6, праворуч iPhone 13.

Пейзажі

Можна подумати, що ця пара знімків є одним фото, яке відредагували в Adobe Lightroom, виставивши максимальну різкість. Все як ми звикли в нових телефонах: більше різкості, більше деталізації, більше плоскості, більше краси, менше реалізму. Овершарп помітний абсолютно на кожному фото. Це додає відчуття штучності знімка.

А ця пара фото має мінімальні відмінності. Колір неба дуже схожий, чіткість висока в обох випадках. Якщо придивитись, то дерева мають більш насичений, темний колір в iPhone 13.

Онлайн-курс "Режисура та візуальний сторітелінг" від Skvot.
Перетворюй свої ідеї на сильні історії в рекламі, кліпах чи кіно Досвідом ділиться режисер, продюсер та власник продакшену, який 10+ років у професії.
Детальніше про курс

Чудовий приклад завищеної різкості. Фото iPhone 6 віддає м’якістю і реалізмом. Знімок iPhone 13 чіткіший, більше деталізований, небо висвітлене. Таке враження, що фото робилось в різну погоду. Воно виглядає красиво, але дійсності не відповідає.

Ідеальний приклад високої контрастності. Сніг в iPhone 13 добре виділяється поміж дерев. Можливо, декому така різкість здається красивою, але це не те що бачить око людини.

Ще один знімок весняної погоди прикарпатської області. Тут все так само: знімок iPhone 13 красивий, яскравіший, виглядає так, наче виставлена дуже висока роздільна здатність. Жаль, що людина зі 100% зором бачить цей світ не так чітко.

А ось те саме місце з різницею в кілька днів. Чудова весна в Івано-Франківській області. Коротко про знімок на iPhone 13: асфальт висвітлився, голі гілочки дерев на фоні неба виколюють очі своєю різкістю, але фото красиве і чудово підходить для соціальних мереж. На 50-60% sRGB 6.7 дюймових екранах китайських смартфонів середньо-високого класу це фото буде виглядати цілком «реалістичним» і не викликатиме жодних підозр.

«У лісі-лісі темному…» – та ні, не такому аж і темному, скажуть алгоритми смартфонів. В похмуру погоду серед дерев світла справді не так багато. Знімок iPhone 6 темніший, ніж повинен бути, а в iPhone 13 надто яскравий. Приправляємо це сильно завищеною різкістю і салат «мобільне фото» готовий.

Онлайн-курс "Режисура та візуальний сторітелінг" від Skvot.
Перетворюй свої ідеї на сильні історії в рекламі, кліпах чи кіно Досвідом ділиться режисер, продюсер та власник продакшену, який 10+ років у професії.
Детальніше про курс

Вечоріло, сонце майже зайшло за горизонт. Невже iPhone 13 перетворить вечір на день? Конкретно в цьому випадку не варто знову лаяти алгоритми. Вони на диво спрацювали досить лагідно. Звісно, знімок вийшов світліший, ніж повинен бути, але все ще в межах розумного. Жаль, що це рідкісний виняток, а не стабільність.

Темно зелені кольори на нових Apple відображаються більш-менш адекватно, якщо порівняти з «конкурентами» Android. Колір цього хвойного дерева насправді знаходиться десь посередині між тим, що показує iPhone 6 та iPhone 13. Звісно, знімок нової моделі значно різкіший та має більше деталей.

Макро і текстури

Світла зелень – слабке місце алгоритмів, які люблять висвітлювати фото за будь-яких обставин. Мох на дереві вийшов справді надто яскравим і кислотним, але розмиття фону досить гарне. Немає криво обрізаних шматків на гранях переднього і заднього планів (привіт від Android флагманів) і «мило» досить приємне.

Деталізація знімка вища в iPhone 13, але не можна сказати, що iPhone 6 програв, скоріше виграв. Фото, зроблено на стару модель, все ще чітке і має значно точніші, реалістичніші кольори без завищеної різкості.

Кора дерева виглядає трохи світлішою на iPhone 13 (що вже не дивує). Зауважимо, що iPhone 6 не впорався з експозицією і небо на задньому плані засвічене. За новішою моделлю деталізація і чіткість, за старим флагманом колірна палітра.

Погане освітлення

На фото ноутбук ASUS ROG Strix SCAR 16 (2023) та гра Microsoft Flight Simulator 2020. Ті, хто хоч раз грав в цей чудовий симулятор, відразу побачать сильну різницю на екрані.

Знімок на iPhone 13 в прямому сенсі слова загубив тіні. Це серйозна проблема сучасних телефонів. Здається, наче виставлені мінімальні налаштування графіки з низькими тінями. Це все наслідки того, як алгоритми примітивно висвітлюють зображення.

«Розумний» ШІ викручує повзунки експозиції, контрасту і різкості. Як наслідок знімок виглядає плоским, дешевим і нереалістичним. Тобто це зовсім не те що бачить людина на моніторі ігрового ноутбука. Конкретно в цьому тесті старий флагман принизливо перемагає.

А як виглядатимуть нічні пейзажі з мінімальною кількістю світла? Обидва смартфони однаково погано себе показали. Величезна кількість шумів присутня на обох знімках. Правда в iPhone 13 значно вища чіткість на освітлювальних будівлях.

Та не варто розчаровуватись, Apple iPhone 14 Pro Max та Samsung Galaxy S23 Ultra так само нікчемно і жахливо фотографують нічний вигляд прикарпатського міста.  Детальніше про фотофлагмани читайте в редакційному огляді.

Apple iPhone 14 Pro Max vs Samsung Galaxy S23 Ultra – порівняння фотоможливостей топових смартфонів

Тест в приміщенні показує слабкість старої матриці Apple iPhone 6. Чіткості на елементах заднього плану немає, помітно не вистачає різкості. На iPhone 13 навпаки маємо овершарп. Добре хоча б, що алгоритми залишили тіні. Деталізація обличчя значно вища в нового смартфону. Зауважимо, що колір пальто в iPhone 6 яскравіший, ніж воно насправді.

Надворі знімок в iPhone 6 вийшов дуже темним, а в iPhone 13 надто світлим. Також відразу відчувається характерна для всіх нових Apple «жовтизна», наче фото робилось під старою лампою розжарювання.

Знімок не зовсім реалістичний, але хоча б чіткий і з мінімальною кількістю шумів. Не дивно, що iPhone 13 переміг в цій парі знімків, адже в таких умовах він легко засуне за пояс й топові Android флагмани (рекомендуємо перечитати фотобатл 14 Pro Max vs S23 Ultra). Алгоритми хоч якось витримали баланс чіткості, реалізму і яскравості.

На цьому знімку в iPhone 13 трава отримала легку кислотність. Знімок здається напрочуд світлим, але чорні об’єкти не страждають від шумів. Нічне знімання – це головна причина оновити смартфон для любителів фото. Лише в таких умовах найкраще помітні переваги роботи алгоритмів. У iPhone 6 жодних шансів проти новішої моделі, принаймні, в більшості сценаріїв.

Портрети

Цю пару фото зроблено ввечері, а правий знімок виглядає так, наче Сонце стоїть в зеніті безхмарного неба. Звідки така кількість світла? Таке автоматичне постредагування нагадує непрофесійного майстра в Adobe Lightroom, який намагається зробити якомога красивіше фото для соціальних мереж.

Дехто вважає, що це гарно, але насправді зовсім нереалістично. Достатньо лише трішечки додати світла до фото iPhone 6 і отримаємо кращий, а головне правдоподібніший результат. Все ж, оригінальне фото на старий флагман вийшло темнішим, ніж очікувалось.

Знімок iPhone 13 чіткіший, деталізованіший, але волосся виглядає штучним, а хвойне дерево отримало нереалістичний відтінок. Фото iPhone 6 м’яке і виглядає менш плоским.

Те, що нові Apple iPhone та Android «поїдають» тіні ні для кого не секрет. Вони просто магічним чином зникають, фото стає дуже світлим і втрачає реалістичність. Це наче у відеоігрі виставити мінімальні налаштування затінення, але 4K роздільну здатність і викрутити фільтр різкості NVIDIA на максимум.

Селфі

На відміну від сучасних Android смартфонів, Apple iPhone 13 не псує деталізацію обличчя «тоналкою». Очікувалось, що алгоритми знову щось зроблять не так, але ні. В цьому тесті палець вверх для iPhone 13, адже фото досить правильне і близьке до того, що бачить людина. Селфі знімки на iPhone 6 мають значно менше деталей, а за поганого освітлення помітні шуми.

Висновки

Камери в нових смартфонах справді краще знімають за умов поганого освітлення, та в інших сценаріях «не все так однозначно». Знімки втрачають реалістичність, гамма кольорів викривлюється, присутній овершарп, «губляться» тіні та в загальному фото виглядають лише красивими малюнками.

Алгоритми намагаються догодити любителям красивих знімків в соціальних мережах ціною абсолютно нереалістичного вигляду. В похмуру погоду Apple iPhone 13 зробить все дуже яскравим, наче надворі світить сонце. Хоча, після топових Android смартфонів, трава виглядає не такою кислотною. Флагмани конкурентів, які націлені на азійський ринок, ще більш ганебно псують правдивість знімків.

Прогрес смартфонів однозначно присутній, але він пройшовся по індустрії мобільної фотографії дуже грубо. Є маленька надія, що одного дня розробники доведуть до ладу нерозумний штучний інтелект, який нарешті почне видавати чіткі, красиві й водночас реалістичні знімки, хоча це малоймовірно.

Можна впевнено констатувати, що користувачі отримали еволюцію камер смартфонів в плані краси та чіткості знімків (особливо вночі) і водночас повну деградацію реалістичності кольорів та глибини фото.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: