Дописи 19.09.2023 о 14:54 comment views icon

Framework Laptop – модульний ноутбук в якому можна замінити реально все!

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/12/zahar-150x150.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/12/zahar-150x150.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/12/zahar-150x150.png

Zahar Winesmoker

Член ради авторів ITC

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Чесно кажучи, не думав що буду писати ще щось про ноутбуки. Моя минула стаття була про мак, а інші ноути я якось не сприймаю, бо, на мій погляд, вони або безтолкові, або якась калька на макбук. Проте якось в руки мені попав дуже цікавий апарат, і багато в чому він створювався як повна протилежність яблучного ноутбука. Мова піде про Frawework Laptop, це модульний ноутбук, в якому будь-хто може замінити будь-що. 

Історія про те, як я вперше побачив Framework Laptop та відразу захейтив його

Моє знайомство з цим ультрабуком пройшло в дуже екстремальних умовах, на дуже шумному та людному дні народження.

Під час застілля треба було терміново включитись в робочий процес, але все обладнання я залишив вдома. Тож, хазяїн дому запропонував попрацювати на його ноуті.

Він виніс ноутбук, який раніше я ніколи не бачив. Через те що бренд був мені зовсім невідомий — я вирішив що це якийсь нікчемний недоноут з Китаю, на якому просто нереально буде щось робити. Все ж таки я вирішив, що краще їхати додому і в цивільних умовах сідати за роботу, але, через комендантську годину, я вже не міг викликати таксі. Тому, варіант залишався тільки один — працювати з тим що є. На китайське сміття він точно не був схожий, проте все ще нічого особливого я в ньому не бачив.

Включивши девайс, я відразу видихнув з облегшенням, бо загрузився він за лічені секунди, а зайшовши подивитись які характеристики в цього ноутбуку я відчув щось типу ейфорії. На борту стояв якийсь Core i7 і 32 гігабайта оперативної пам’яті! Для порівняння — в мене на основному ПК ryzen 5 і 16 оперативки, чого мені повністю вистачає для всіх моїх задач, а тут таке!

Курс Full-stack розробки від Mate academy.
Станьте Full-stack розробником з нуля. Mate academy дає комплексні знання і навички для розробки повноцінних веб-рішень — від візуальної частини до серверної логіки. Ви освоїте технології, щоб створити власний проєкт від а до я — без допомоги інших.
Ознайомитися з курсом

Навіть не знаю, чи є сенс розповідати детальніше про потужність цього ноутбука, бо на борту топове залізо, а задачі яки я ставив перед цим чудом — зовсім не ресурсозатратні. Але все ж таки, скажу що програми, які я встановив для роботи (webstorm, filezilla) працювали ідеально. Ноут ані трохи не нагрівся, нічого не підвисало і все плавно працювало, але підкреслюю, я користувався їм від сили 15 хвилині і ніякими важкими задачами не навантажував. 

В цілому, покористувавшись цим ноутом — я не можу сказати, що він якийсь особливий, зовсім ні, ну звичайний потужний ультрабук, яких я бачив мабудь з півсотні. Однак, як справжнього айтішника, мене зацікавила назва – “Framework”, а ще дивним здалося що замість яблука на кришці ноутбука може бути щось інше! Почитав про цей дивний ноутбук — я був вражений, бо він реально концептуально зовсім не такий як інші. 

Що таке Framework?

laptop back-to-back

Framework це компанія що заснована у 2020 році, активно просуває рух Electronics right to repair, або якщо коротко — стартап який зміг (а може й ні). 

Курс Full-stack розробки від Mate academy.
Станьте Full-stack розробником з нуля. Mate academy дає комплексні знання і навички для розробки повноцінних веб-рішень — від візуальної частини до серверної логіки. Ви освоїте технології, щоб створити власний проєкт від а до я — без допомоги інших.
Ознайомитися з курсом

Основний поштовх компанії дав відомий техноблогер Linus Tech Tips, у якого 15.400.000 підписників на YouTube. Він інвестував у компанію 225.000$, а після цього відмовився знімати огляди на будь-які ноутбуки крім Framework Laptop. 

У листопаді 2021 року журнал Time включив Framework Laptop до свого списку 100 найкращих винаходів 2021 року, а у березні 2022 року Fast Company включила Framework до списку найінноваційніших компаній 2022 року. 

Так що ж це за Framework Laptop та в чому його унікальність? 

Framework Laptop – це продуктивний ультрабук з естетичним виглядом та найголовніша його особливість — це те, що він повністю модульний. Це дає можливість маючи всього лиш одну викрутку замінювати будь-які компоненти ноутбука без особливих знань та навичок. 

A Framework laptop on a lawn

Framework Laptop має діагональ екрана 13.5 дюймів, але зараз доступне передзамовлення нової 16-ти дюймової версії яка буде потужніша та отримає нові види модулів. 

Для обох моделей пропонується по декілька готових pre-build конфігурацій. Pre-build версія Framework Laptop – це ноутбук з одною з готових конфігурацій, який ви можете використовувати відразу в коробки. Крім цього можна обрати версію DIY Edition, де ви можете самостійно обрати лише ті компоненти які вам потрібні. Припустимо у вас залишилась оперативка від старого ноута, а ще ви знаєте де недорого можна взяти NVMe накопичувач, ну і якось обійдетесь без windows 11 за 250 євро… В такому випадку ви вибираєте процесор, розкладку клавіатури, та картки розширення (порти) які вам необхідні, а опції ОЗУ, Накопичувача та ОС просто пропускаєте. Коли ноутбук до вас приїде — ви просто вставляєте ОЗУ, NVMe та встановлюєте ОС с флешки і в результаті отримуєте приємну економію.

Framework | Introducing the Framework Laptop

Як я вже писав, основна фішка Framework Laptop — модульність. Завдяки цьому будь-яка людина може легко заміняти такі компоненти як камера, батарея, порти та інші деталі. Це надає безпрецедентну свободу кастомізації та можливість адаптувати ноутбук під конкретні потреби конкретного користувача. 

Поки я зі своїм макбуком думаю куди тут втикається HDMI та Ethernet, дивлячись на 2 USB-C порти, в один з яких ще й зарядка вставлена, на Framework Laptop такої проблеми немає. Кожен може самостійно вирішувати, які порти йому потрібні встановлюючи відповідну карту розширення в один з вбудованих Thunderbolt портів.

The Framework Laptop Could Revolutionize Repairability. | Reviews by Wirecutter

Модульність також дає можливість легкого апгрейду. Треба більше пам’яті або потужніший процесор? Просто замініть потрібний модуль, а не купуйте новий ноутбук. Це дуже корисно як для гаманця, так і для екології. Збільшення кількості електронних відходів сьогодні стає все більшою проблемою, а підхід Framework до довговічності є вкрай актуальним. Замість того щоб викинути старий ноутбук ви його просто оновите, а десь у світі буде радіти одна Грета Тунберг!

Які існують модулі для Framework Laptop?

Компанія Framework надає доступ до проєктної документації, що дозволяє ентузіастам створювати власні модулі та адаптувати ті що вже існують. Зараз на офіційному сайті Framework, можна купити 126 товарів, з яких 110 це легкозмінні модулі, вони бувають різні:

Framework Laptop Expansion Card Holder (4) by Joshua Ham | Download free STL model | Printables.com

Карти розширення — як на мене, це дуже зручна штука, і я просто не розумію чого такого немає в інших ноутбуках. Це легкозмінний модуль що підключається в один з роз`ємів thuderbald. Карти розширення на цей час бувають з портом на вибір (USB-C, USB-A, HDMI і т.д.) або такі, що по типу зовнішнього накопичувача розширюють пам’ять ноутбука на 250 ГБ або на 1 ТБ. 

mainboard bottom

Основні плати — це повноцінні материнські плати, з процесором та охолодженням. Так, на жаль прям дістати с сокета процесор і поставити на його місце новий — не вийде, але все ж таки коли захочеться оновитись — можна буде замінити тільки плату, а всі інші деталі залишити старими. 

RAM install

Плашки ОЗУ та накопичувачі — Встановлення цих модулів таке ж саме як і на інших ноутбуках. Треба зняти задню кришку і вставити деталь у відповідний слот. Офіційно продаються NVMe та M2 накопичувачі від Western Digital об`ємом від 250ГБ і аж до 4ТБ. Та плашки ОЗУ – DDR4 з частотою 3200 МГц або DDR5 з частотою 5600 МГц. Як DDR4, так і DDR5 доступні об’ємом від 16 до 64 ГБ. 

Input Cover Kit install

Клавіатури — Офіційно на сайті Framework можна купити як тільки клавіатуру, так і повноцінний топ кейс із тачпадом. Доступно безліч розкладок — від англійської до китайської, а якщо хочеш — можеш обрати просто прозору клавіатуру, або чорну без розкладки взагалі. 

Battery

Модулі запчастин — Тут зібрано все те, із чого зроблений цей ноутбук — антени, батарея, шарніри, вебкамера, дисплей, корпус, шлейфи, все аж до гвинтиків і кожна із запчастин міняється без пайки, клею та іншого геморою.

Також в офіційному магазині ще є розділ “кастомізація”, але поки що там можна замовити тільки кольорову рамку екрана за 10 євро) 

Ціни на ноутбук та модулі

Ціни на Framework Laptop 13.5 починаються з 1009 EUR за DIY Edition та 1229 EUR за pre-build (Готова комплектація), а якщо ви не любите маленькі екрани, то за 16-ти дюймову версію треба викласти від 1609 EUR за DIY Edition та від 1949 EUR за pre-build відповідно.

Якщо Framework порівнювати з аналогами, то можна помітити що інші преміальні ультрабуки зі схожими характеристиками, коштують в середньому на 10-20% дешевше.

Така переплата мене ані трохи не дивує, бо вона обумовлена інноваційністю модульної техніки. Ну а може я просто яблукофіл, якого хлібом не годуй, тільки дай десь переплатити :))  

Якщо без жартів, то, на мій погляд, прайс за такі апарати цілком прийнятний. Framework створюють новий світ модульних девайсів, але поки це щось інноваційне — компанія може просто збанкрутувати в будь-який момент, просто через те, що майже всі покупці плювати хотіли на всі ті ваші інновації, їм простіше купити звичайний ноутбук ніж в чомусь розбиратися. Своєю чергою, ті хто усвідомлюють всю крутість, зручність та перспективи — будуть готові трохи переплатити саме за це. 

В результаті виходить дивна ситуація, справжній дисонанс у підходах до користувацького досвіду: в одному випадку ми платимо за простоту та відсутність необхідності втручання, наприклад купуючи Macbook, а в іншому — за можливість індивідуалізації та контролю над компонентами як у Framework.

Що-ж, мені цікаво дізнатися вашу обґрунтовану думку про те що б обрали ви:

  1. Купити Macbook працюючи з яким, навіть і не думаєш шоб щось там міняти в середині
  2. Купити Framework Laptop який можна перебрати і розібрати до гвинтика та  замінити усе що завгодно. 

Пишіть свою думку в коментарях, давайте подискутуємо про те який юзер експіріенс ви б імовірніше хотіли отримати) 

Мої власні висновки про Framework

Я можу коротко характеризувати Framework як компанію дуже амбіційних інноваторів, які поки не до кінця визнані у світі. Але чи можна назвати Framework стартапом, який зміг? Думаю так, але дуже обережно. По факту кажучи — зараз Framework Laptop це ще не той ноутбук, який можна повністю модифікувати під свої потреби. Скоріше це просто ноутбук, в якому якщо щось зламалось, то це можна дуже швидко і просто полагодити. В продажі немає вільного вибору модулів різного сегменту, тобто якщо мене з якихось причин не влаштовує дисплей, то все що я можу — це купити ще один такий, і на жаль, така ситуація майже з усіма комплектуючими ноутбука. Маю надію що Framework не перестане розвиватись і все ж таки зроблять справжній ноутбук-конструктор, крім якого нас ще будуть чекати і інші модульні девайси від цієї компанії.

Framework Laptop, el portátil que promete reparaciones fáciles, ampliaciones y componentes modulares

 

Хотів би я Framework Laptop? Так, але тільки для того, щоб в гаражі стругати цікаві модулі, та спробувати зробити свого франкенштейна на основі ноута від Framework. На жаль офіційно замовити його в Україну зараз неможливо, але якщо вам цікаво було б стежити за тим, як я в ролі інженера буду гвалтувати Framework Laptop, намагаючись створити з нього щось цікаве 🙂

Наче все, дякую що дочитали статтю до кінця, сподіваюсь ви дізнались щось нове і вам все сподобалось. Я буду радий почитати вашу думку про Framework в коментарях, чи чули ви про цю компанію раніше, про те як ви оцінюєте їх ноутбук, та в цілому, хочеться просто подискутувати про майбутнє модульних девайсів. 

 

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Нові моделі ігрових ноутбуків MSI на базі RTX 40** серії з підтримкою DLSS 3.0 – для найвибагливіших геймерів. Ноутбуки серії Prestige та Modern – потужні помічники в роботі, навчанні та повсякденному користуванні.
Один з цих ігрових монстрів – MSI Crosshair C12V ти можеш виграти вже зараз, взявши участь в нашому конкурсі.
Бонус для читачів ITC.ua: знижка 5% у MOYO на будь-який ноутбук MSI за промокодом ITCMOYOITC.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: