Новини Технології 26.04.2022 о 11:50 comment views icon

CNBC: Ілон Маск заявляє, що хоче свободи слова, але його послужний список говорить про інше

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg

Максим Григор'єв

Автор новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Гендиректор Tesla та SpaceX Ілон Маск збирається зробити Twitter приватною компанією. Перед тим як придбати 9% акцій соцмережі, він критикував платформу за порушення свободи слова.

«Свобода слова — це основа чинної демократії, а Twitter – це цифрова міська площа, де обговорюються питання, життєво важливі для майбутнього людства», – заявив Маск у понеділок після оголошення угоди.

Мільярдер протягом багатьох років називав себе затятим прихильником свободи слова, критикуючи Комісію з цінних паперів та бірж, називаючи їх «мерзотниками».

Нещодавно він сказав, що супутниковий інтернет-сервіс Starlink не блокуватиме російські джерела новин, попри те, що за словами Маска, були заклики заблокувати їх з боку неназваних урядів на тлі повномасштабного вторгнення в Україну.

Курс-професія "Web Design" від Skvot.
Для тих, хто давно хоче опанувати професію вебдизайнера, але не знає, з чого почати.Після 4 місяців навчання — старт в карʼєрі з двома кейсами у портфоліо.
Програма курсу і реєстрація

«Деякі уряди (не Україна) наказали Starlink заблокувати російські джерела новин. Ми не будемо цього робити, якщо не будемо під дулом пістолета. Вибачте, що я прихильник абсолютизму свободи слова».

Ілон Маск

Але, як відзначають The Atlantic, Bloomberg та інші, захист свободи слова Маска застосовується до його власних слів. TechDirt стверджує, що Маску не вистачає серйозного розуміння свободи слова та, тим більше модерації контенту.

Одна з проблем пов’язана з його співробітниками, яких Маск не виявляє терпимості. Під час наймання працівників керівництво Tesla просило підписати заяву про звільнення без дати. Подібні угоди не рідкість у галузі, але Маск тут далеко не поборник свободи слова.

У копії однієї з таких угод від Tesla, переданої CNBC колишнім співробітником, звільненим у 2018 році, зазначається:

«Ви погоджуєтесь не критикувати Tesla, продукцію Компанії або посадових осіб, директорів, співробітників, акціонерів та агентів, афілійованих осіб та дочірні компанії будь-яким чином, який може завдати шкоди їм чи їхньому бізнесу, діловій репутації чи особистій репутації».

Курс-професія "Web Design" від Skvot.
Для тих, хто давно хоче опанувати професію вебдизайнера, але не знає, з чого почати.Після 4 місяців навчання — старт в карʼєрі з двома кейсами у портфоліо.
Програма курсу і реєстрація

У цьому документі від звільнених співробітників потрібно приховувати деталі угоди з інших працівників. Винятком були лише власний юрист, бухгалтер чи найближчі родичі.

«Положення цієї Угоди зберігатимуться вами в найсуворішій конфіденційності і не будуть оприлюднені чи розкриті будь-яким чином. Зокрема, крім іншого, ви погоджуєтесь не розкривати умови цієї Угоди будь-якій нинішній чи колишній співробітник, або підрядник Компанії», — йдеться в угоді.

Під керівництвом Маска десятки співробітників Tesla скаржилися на расистські, сексистські та інші види домагань, дискримінацію та небезпечні умови праці. Багато хто також заявляв про помсту з боку компанії після того, як розповіли про проблеми.

Ще Маск неодноразово контролював журналістів, блогерів та аналітиків, які писали чи говорили про його бізнес, продукти чи про нього самого. Мільярдер також просив журналістів підписати угоди про нерозголошення або показати компанії чернетки статей, щоб отримати схвалення перед публікацією. Маск навіть ображається на фанатські блоги, коли вони пишуть про недоліки Tesla.

Серед іншого, Tesla прагнула приховати від громадськості: інформацію про безпеку транспортних засобів, яку федеральні автомобільні регулятори запитували у компанії як звичайну слідчу практику, та ділову інформацію, яку Tesla використала для отримання податкових субсидій від Каліфорнійського управління з альтернативної енергетики та передового фінансування транспорту.

Адвокати від імені Tesla та Маска також намагалися приховати стенограми та відео показань свідків співробітників та керівників у справах, що розглядаються канцелярією Делавера та іншими судами.

Мільярдер також не любить, коли за ним стежать, навіть якщо беруть дані з відкритих джерел. Так, Маск заблокував автора Twitter-бота, який відстежує пересування його особистого літака

Як зазначає CNBC, Маск, безумовно, скористався правом на свободу слова для себе та своїх компаній. І, контролюючи Twitter, Маск продовжить використовувати соцмережу для просування своїх компаній, інвестицій та самого себе.

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: