Новини Наука та космос 20.09.2022 о 16:59 comment views icon

Starship +1: NASA шукає другого розробника посадкового місячного модуля для місії Artemis

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

NASA повідомила про старт збору заявок від компаній на розробку ще одного місячного посадкового модуля для програми Artemis, який надалі зможе реалізовувати місії спільно зі Space X.

Artemis – це американська програма дослідження Місяця, мета якої відновити присутність людини на Місяці. Основні складові місії: ракета-носій Space Launch System, політ, якої має відбутися наприкінці цього або на початку наступного місяця, космічний корабель «Оріон», космічна станція «Lunar Gateway» та комерційні системи посадки людини, включаючи розроблений Space X Starship HLS.

Gateway
На цій ілюстрації космічний корабель NASA Orion наближається до космічної станції Lunar Gateway на місячній орбіті.

16 вересня NASA повідомило про готовність приймати заявки і від інших компаній з розробки місячних модулів – їх можна подати до 15 листопада, а про свій вибір агентство оголосить у травні 2023 року.

Компанія-переможець повинна буде розробити посадковий модуль, який підтримуватиме місії, що йтимуть за Artemis 3 – посадки з екіпажем на Місяць, яку SpaceX здійснить не раніше 2025 року. Новий розробник також повинен буде протестувати посадку без екіпажу, а потім із ним, після чого він отримає право разом із SpaceX укласти контракти на обслуговування польотів на Місяць для пізніших місій.

Starship HLS
Иллюстрация конструкции посадочного модуля SpaceX Starship, который доставит первых астронавтов НАСА на поверхность Луны в рамках программы Artemis.

Новий модуль має продемонструвати готовність до здійснення двох важливих місій. Перша — це Polar Sortie Mission, яка передбачає доставку двох астронавтів на поверхню Місяця терміном до 6,25 дня, а також підтримку їх чотирьох планових та однієї екстреної місячних прогулянок. Друга, Polar Excursion Mission, передбачає висадку чотирьох астронавтів на поверхню Місяця на термін 33 дні – проте ця місія вже передбачає наявність альтернативного середовища перебування для людей, де вони зможуть залишатися на час місії (таким чином потрібна буде лише одна прогулянка: від модуля до середовища).

Також компанії-претенденти мають показати, як їхні посадкові модулі зможуть підтримувати короткострокові місії у місцях, відмінних від південного полюса Місяця, а також використовуватись для перевезення вантажів.

Онлайн-курс "Фінансовий директор" від Laba.
Опануйте інструменти управління грошовими потоками, ризиками та активами компанії, щоби перейти на посаду CFO.
Приєднатися до курсу

На початковий конкурс HLS, який виграла SpaceX у квітні 2021 року, були подані заявки від команд, очолюваних Blue Origin та Dynetics. Компанії навіть намагалися оскаржити перемогу компанії Ілона Маска, проте Рахункова палата США через три місяці відхилила протести. Пізніше Blue Origin подавала позов до федерального суду, який також не був задоволений. Поки що ні Blue Origin, ні Dynetics офіційно не оголошували про свій намір брати участь у програмі Sustaining Lunar Development. Також невідомо, чи приєднаються до конкурсу інші компанії, які подали заявку на HLS, включаючи Draper, Lockheed Martin і Northrop Grumman.

Разом з тим виконавчий віцепрезидент Lockheed Martin Space Роберт Лайтфут в інтерв’ю 28 серпня перед першою спробою запуску Artemis 1, сказав, що вони вже розглядають можливість участі у проєкті Sustaining Lunar Development, щоправда, жодних подробиць не розкрив.

Раніше NASA полагодило ракету SLS місії Artemis 1 для безпілотного обльоту Місяця — тестова заправка має відбутися вже завтра, 21 вересня. Безпосередньо запуск місії заплановано на 27 вересня або 3 жовтня (резервна дата). Все залежить безпосередньо від результатів майбутніх випробувань та рішення Космічних сил США. Згідно з умовами останніх, NASA повинні випробовувати SLS кожні 25 днів – фактично ракета повинна вирушати зі стартового майданчика в ангар. Раніше на це приділялося лише 20 днів.

Джерело: Spacenews, Nasa


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: