Новини Технології 10.01.2024 о 12:25 comment views icon

Профспілка акторів SAG-AFTRA уклала угоду з Replica Studios — для ліцензування ШІ-дубляжу в відеоіграх

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Угода дозволить ігровим студіям використовувати «‎цифрові версії» голосів акторів за їх попередньої згоди.

Виконавчий директор SAG-AFTRA Дункан Крабтрі-Айрланд сказав, що умови домовленості включають інформовану згоду на використання штучного інтелекту для створення цифрових копій голосу, а також вимоги щодо їх подальшого безпечного зберігання.

«Це еволюційний крок вперед. Технологію ШІ ми не можемо заблокувати чи зупинити», — додав він.

Штучний інтелект став однією з головних причин, які спонукали сценаристів, а згодом й акторів, вийти на страйки в Голлівуді у 2023 році. Зрештою SAG-AFTRA уклала угоду з великим студіями, що встановили вимоги щодо використання ШІ для копіювання образів акторів. Угода не забороняла студіям створювати за допомогою технології «синтетичних» акторів, не схожих на реальних виконавців.

Нині SAG-AFTRA веде подібні перемовини з коаліцією великих студій відеоігор і вже проголосувала за дозвіл на страйк. Крабтрі-Айрланд сказав, що угода з Replica Studios може допомогти стимулювати ці дискусії:

«Сподіваюся, що компанії, які займаються відеоіграми, сприймуть це як поштовх у переговорах».

Replica Studios запустила свою платформу штучного інтелекту у 2019 році, і почала продавати синтезовані ШІ та «‎етично ліцензовані» голоси зі своєї бібліотеки розробникам відеоігор. Торік компанія анонсувала нову ітерацію «розумних NPC» — неігрових персонажів, які можуть використовувати OpenAI або інші мовні моделі для взаємодії з гравцями.

Крабтрі-Айрланд також заявив, що угода з Replica Studios відкриє «‎нові можливості працевлаштування» для акторів дубляжу, які хочуть ліцензувати свій голос для використання у відеоіграх.

Онлайн-курс "AWS для початківців" від robot_dreams.
Навчіться працювати з cloud-native системами та побудуйте власний застосунок для зберігання даних у системі AWS.Досвід і фідбек від Fullstack Developer in Amazon.
Детальніше про курс

Угода стосується лише «цифрових копій» — використання штучного інтелекту для відтворення голосу справжнього виконавця, живого чи мертвого; і не поширюється на навчання ШІ для створення синтетичних записів.

Джерело: Variety

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% украі‌нською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологіи‌ та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: