Новини Технології 31.07.2024 о 14:50 comment views icon

Робот-стоматолог вперше у світі провів операцію самостійно — у 8 разів швидше за людину-лікаря

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/07/avatar-96x96.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/07/avatar-96x96.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/07/avatar-96x96.png

Ігор Панченко

Автор новин

Робот-стоматолог вперше у світі провів операцію самостійно — у 8 разів швидше за людину-лікаря

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Компанія Perceptive з Бостона створила систему штучного інтелекту, яка вперше у світі провела повністю автоматизовану стоматологічну процедуру на людині. Робот-стоматолог виконав операцію у вісім разів швидше за людину-фахівця, відкривши нову еру в стоматологічній практиці.

Система використовує ручний 3D-об’ємний сканер, який створює детальну тривимірну модель ротової порожнини. За допомогою оптичної когерентної томографії (ОКТ) сканер фіксує зображення зубів, ясен і навіть нервів під поверхнею зуба. Ця технологія дає змогу уникнути шкідливого рентгенівського випромінювання, використовуючи лише світлові промені для побудови високоточних моделей.

Першою спеціалізацією робота-стоматолога стала підготовка зуба для встановлення коронки. Зазвичай ця процедура триває близько двох годин і потребує двох візитів до лікаря. Автоматизована система Perceptive виконує її приблизно за 15 хвилин, значно скорочуючи час перебування пацієнта в кріслі стоматолога.

Розробники стверджують, що машина здатна безпечно працювати навіть в умовах активного руху пацієнта. Усі тестові випробування на людях, які рухалися, пройшли успішно, що свідчить про високий рівень надійності та безпеки системи.

Курс Full-stack developer від Mate academy.
Fullstack developer вміє працювати як з фронтендом, так і з бекендом сайта. Закінчуйте з нами курс Full-stack developer та отримуйте можливість гарно заробляти!
Отримати знижку на курс

Кріс Чіріелло (Chris Ciriello), генеральний директор і засновник Perceptive, зазначив:

«Це медичний прорив, який підвищує точність і ефективність стоматологічних процедур, демократизує доступ до кращого стоматологічного обслуговування та покращує досвід пацієнтів і клінічні результати».

Карім Заклама (Karim Zaklama), стоматолог загальної практики та член клінічної консультативної ради Perceptive, додав:

«Система Perceptive трансформує стоматологію. Вона покращить досвід пацієнтів, оптимізуючи процедури та підвищуючи комфорт. Передові можливості візуалізації дають змогу діагностувати проблеми раніше та з більшою точністю».

Хоча ідея роботизованого стоматолога може здаватися незвичною, експерти вказують на численні переваги технології. Скорочення часу процедури, менше навантаження на пацієнта та потенційне зниження вартості лікування — це лише деякі з них. Однак система ще не отримала схвалення FDAFDA (Food and Drug Administration) — Управління з контролю за продуктами й ліками США, яке схвалює медичні технології та ліки., і компанія Perceptive не назвала конкретних термінів її впровадження.

Нічні жахи стоматологів: японці розробили експериментальний препарат, який допоможе «‎відростити» нові зуби

Курс Full-stack developer від Mate academy.
Fullstack developer вміє працювати як з фронтендом, так і з бекендом сайта. Закінчуйте з нами курс Full-stack developer та отримуйте можливість гарно заробляти!
Отримати знижку на курс

Джерело: Newatlas

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% украі‌нською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологіи‌ та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: