Новини Софт 19.10.2023 о 17:32 comment views icon

X/Twitter можуть «‎вимкнути» в Європі — Маск розмірковує про вихід з ринку на тлі розслідування ЄС

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

На Європу припадає близько 9% глобальної бази щомісячно активних користувачів X.

За словами джерел видання Insider, Ілон Маск останніми тижнями все більш розчаровується у новому Законі про цифрові послуги ЄС, і з огляду на розслідування щодо X, розглядає можливість виводу соцмережі з європейського ринку (або блокування, як це вже робить Threads).

Закон про цифрові послуги (DSA) набув чинності у серпні й вимагає від великих платформ, подібних X, застосовувати ефективні та прозорі системи модерації для видалення оманливої ​​та шкідливої ​​інформації.

Через хвилю фейків про війну Ізраїлю та ХАМАС, яка швидко поширюється на X, платформа, ймовірно, вже порушує правила. Минулого тижня єврокомісар Тьєррі Бретон заявив, що ЄС офіційно розслідує дотримання соцмережею Маска нового закону та запросив детальну інформацію про дії щодо пом’якшення та видалення шкідливого контенту.

X, який і так загруз у боргах, у випадку порушення може отримати штраф у розмірі 6% від загального доходу компанії.

Раніше Маск звільнив команди з довіри та безпеки та фактично довірив модерацію користувачам за допомогою інструмента Community Notes. Тим часом гендиректорка X Лінда Яккаріно заявила, що від початку нападів ХАМАС соцмережа створила окрему команду, яка вже видалила десятки тисяч дописів та заблокувала сотні акаунтів, що порушували правила.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

І, виявляється, ідею щодо обмеження X Маск вже розглядав одразу після придбання компанії — тоді він думав надавати доступ до соцмережі лише в США, як спосіб скоротити витрати, кажуть люди, близькі до компанії.

«Це частково причина того, чому він скоротив міжнародні команди за першої ж нагоди», — сказав один.

На початку року Ілон Маск закрив близько 20 глобальних офісів компанії, включаючи більшість у Європі та Індії, а також в Австралії, Африці та Південній Кореї. На той час він також запропонував, щоб платформа працювала лише в країнах, де була найбільш популярною, наприклад у США, Великій Британії та Японії.

Ще одна людина повідомила Insider, що в Європі практично не залишилося жодного співробітника, оскільки офіси в Парижі, Мадриді та Берліні закрилися. Дублін, залишається відкритим, Лондон також, оскільки Велика Британія вийшла з ЄС і пропонує окремі зобов’язання для великих платформ.

За даними Apptopia, на Європу припадає близько 9% глобальної бази щомісячно активних користувачів X, хоча щоденне використання значно впало за останні три місяці — від 10% до 40% у всьому регіоні.

Кажуть, що Маск зустрічався принаймні двічі цього року з Бретоном щодо того, що X має зробити, щоб відповідати закону, але нині втратив терпіння.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

На X Ілон дещо саркастично відповів на допис єврокомісара про відповідність X Закону про цифрові послуги й наполягав, що не розуміє, про що його запитують. Тоді він також сказав, що не буде брати участь у «кулуарних угодах».

«Він дуже швидко кидається на тих, хто йому не подобається, — сказав один із людей, близьких до X, — або тих, хто кидає йому виклик».


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: