Новини Софт 10.10.2023 о 12:37 comment views icon

X/Twitter звинувачують у поширенні дезінформації про Ізраїль та ХАМАС

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Після того, як ХАМАС атакував Ізраїль в мережі почали поширювати кадри викрадень та військових операцій, однак дезінформація в X ускладнила користувачам оцінку того, що насправді відбувається в регіоні.

Терористична організація ХАМАС, хоч і заборонена в X, але поширює у соцмережі свої пропагандистські відео. Однак основна проблема — публікація старих роликів (і навіть таких, що стосуються інших конфліктів), які просувають на платформі Ілона Маска як актуальні.

X насправді позначив кілька публікацій як такі, що вводять в оману — включно з відео, яке нібито демонструє авіаудари Ізраїлю по ХАМАС у Газі — але, згідно з аналізом CNBC, система соцмережі позначала ролики з атакою вибірково, навіть якщо вони були ідентичними, фактично не справляючись з нашестям фейків.

Тут слід згадати, що кілька днів тому X скоротив свою команду з протидії дезінформації, і вже довгий час соцмережа надає перевагу Community Notes — функції, яка призначена для боротьби з поширенням дезінформації (користувачі можуть перевіряти достовірність публікацій, і якщо достатня кількість осіб підтримає нотатку, вона буде додана до оригінальної публікації). Утім вересневе дослідження, проведене в ЄС, показало, що дезінформація навпаки стала помітнішою на X, ніж на будь-якій іншій платформі, і отримувала більше залучення.

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація

Нині, за даними ізраїльської аналітичної фірми Cyabra, кожен п’ятий обліковий запис у соціальних мережах, який бере участь в онлайн-розмовах про напади ХАМАС та наслідки, є фейковим (30 000 таких акаунтів поширювали дезінформацію на Twitter або збирали конфіденційну інформацію для своїх цілей).

Цікаво, що деякі неправдиві публікації про Ізраїль та ХАМАС на X поширювали верифіковані акаунти. Тим часом власник X, Ілон Маск, на тлі подій порекомендував користувачам спостерігати за новинами на двох сторінках: @WarMonitors і @sentdefender. Перший був помічений в антисемітизмі, та, так само як і другий, поширив у травні неправдиве повідомлення про вибух у Пентагоні.

Джерело: CNBC, The Guardian


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: