Новини Пристрої 19.06.2023 о 12:48 comment views icon

ЄС проголосував за повернення знімних акумуляторів для споживчих пристроїв, але з деякими винятками для смартфонів та планшетів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Європейський парламент проголосував за новий нормативний акт, який перегляне весь життєвий цикл батареї – від проєктування до закінчення терміну служби. Нововведення, в тому числі вплинуть на галузь смартфонів. Обговорення ідеї розпочалося понад 3 роки тому.

Серед змін, нові правила вимагатимуть, щоб батареї в споживчих пристроях, таких як смартфони, легко знімалися і замінювалися. Сьогодні у більшості смартфонів батареї незнімні, але так було не завжди. Наприклад, на ранньому етапі розвитку мобільних телефонів у пристроях Nokia 5190, Nokia 3310, Motorola Razr V3, Palm Treo 700p заміна батареї займала лише кілька секунд. Технологія зарядки була не такою вже швидкою, і нерідко доводилося носити із собою запасну батарею, щоб під’єднати її, коли основна батарея розрядилася.

Більшість акумуляторів були автономними модульними блоками, які можна було витягти з мобільного телефону за допомогою простої клямки. У деяких випадках для доступу до батареї потрібно було зняти задню кришку пристрою.

Але згодом виробники відмовилися від батарей, що легко замінюються, на користь «герметичних» телефонів з більш витонченим дизайном. Багато споживачів були проти таких змін, але згодом більшість прийняла це як нову норму. Нові правила ЄС можуть змусити виробників повернутися назад та знову пропонувати знімні батареї у своїх пристроях.

Це не вперше, коли ЄС втручається у діяльність виробників смартфонів. Минулого року ЄС запровадив вимогу оснащувати телефони та інші невеликі електронні пристрої портом USB-C для заряджання. Це стало проблемою для Apple, яка використовує в iPhone пропрієтарний роз’єм Lightning. Проте Apple вже підтвердила, що дотримуватиметься нових вимог і перейде на USB-C — принаймні в ЄС.

Після затвердження нових правил Європарламентом текст документа має офіційно схвалити Рада ЄС. Потім піде публікація в Офіційному журналі ЄС, після чого правила набудуть чинності. Вимога оснащувати споживчі пристрої знімними батареями запрацює через 3,5 роки після набуття чинності новими правилами.

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація

Для виробників смартфонів та планшетів передбачені альтернативи. Для них буде доступна можливість вибору між випуском пристроїв з можливістю легкої заміни батареї або версій, які відповідають певним вимогам до продуктивності та довговічності. Також можуть бути винятки для пристроїв, захищених від потрапляння води.

Джерело: techspot


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: