Дописи 26.09.2023 о 11:45 comment views icon

Surface Go: планшет, ноутбук, знову планшет

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/11763c5e3e38bf3e4e8a0f458c83307b?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/11763c5e3e38bf3e4e8a0f458c83307b?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Colins

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Surface Go: планшет, ноутбук, знову планшет

У цій статті розберемося, чи може (в теорії та на практиці) найдешевший з девайсів 2-в-1 від Microsoft замінити нормальний ноутбук хоча б в робочих задачах. Як часто доведеться підлаштовуватися під очевидні обмеження і чи є якісь переваги у напівметалевого-напівганчіркового гаджету у порівнянні з кухонною дошкою тим до чого всі ми звикли? На додаток, я напишу особисту думку про те, чи варто брати цей пристрій тим, хто вирішив казуально увірватися у цифрове малювання.


Передмова

Особисто у мене ніколи не було упередженого ставлення до ноутбуків як до слабких комп’ютерів, які створені лише для того, аби з ними сидіти в кафешках та робити розумний вигляд. Після мого першого стаціонарного комп’ютера, з процесором AMD Athlon XP 1700+ та відеокартою Radeon 9250, вже перший ноутбук – Toshiba Satellite L500D був якраз геймерським девайсом. На ньому, завдяки Radeon 4570, можна було грати у абсолютно всі ігри що були актуальними з 2009-го і аж по 2013-й. Можна було, поки під час однієї дуже вдалої партії з друзями у тоді ще свіжу Dota 2, у мене не згоріла материнська плата.

Surface Go: планшет, ноутбук, знову планшет

Запчастини з нього напрочуд добре продалися, аж до матриці екрану та клавіатури

Щодо мого досвіду з Satellite L500D, то на той час для мене він виглядав як еталон стильного девайсу, з повно розмірною клавою, зі зручними функціональними кнопками, шикарним глянцевим екраном та непоганою передачею кольорів. Але, це був ноутбук з багатьма недоліками, які були занадто помітними. Це і тяжкий блок живлення, і робота від батареї менше ніж годину (при чому з цим нічого не можна було зробити), і динаміки, за нинішніми стандартами жахливі. Але не дивлячись ні на що це був мій цінний інструмент для навчання та розваг. Це був комп’ютер на якому я проходив дуже круті ігри, як, наприклад перший Mass Effect, Crysis, всю трилогію Modern Warfare і, звичайно ж, The Binding of Isaac.

Surface Go: планшет, ноутбук, знову планшет

На цьому фото ноутбук (R.I.P.), який відтворює дабстеп

Онлайн-курс "Корпоративна культура" від Laba.
Як з нуля побудувати стабільну корпоративну культуру, систему внутрішньої комунікації та бренд роботодавця, з якими ви підвищите продуктивність команди, — пояснить HR-директор Work.ua.
Детальніше про курс

Йому випала честь показувати мені перший сезон Attack on Titan та безліч інших тайтлів, а з його паршивих репродукторів я вперше почув прекрасні звуки музики дабстепу. Але з оглядом на те, скільки фрустрації я пережив через те що ноутбук (не лише той мій, а взагалі, мабуть, всі вони) після серйозної поломки — просто шмат брухту, я надовго пересів на стаціонарники, не відчуваючи себе сильно в чомусь обмеженим. Навіть для навчання в університеті, я просто повіз з собою заздалегідь куплені комплектуючі ПК у валізі, на місці докупивши Mini-ITX корпус та монітор.

Мої стаціонарники

Наразі моїми основними комп’ютерами є саме стаціонарні ПК. Щодо робочих задач, то я в основному працюю у Word 365 та Excell, часто використовую браузер. Для цього у мене є мій аскетичний all-in-one який стоїть на роботі в офісі.

Вдома ж служить моя доволі свіжа збірка з i3-12100f, 32 гігабайтами RAM та RTX 3060ti.

Surface Go: планшет, ноутбук, знову планшет

І ні однієї деталі від AMD

Онлайн-курс "Корпоративна культура" від Laba.
Як з нуля побудувати стабільну корпоративну культуру, систему внутрішньої комунікації та бренд роботодавця, з якими ви підвищите продуктивність команди, — пояснить HR-директор Work.ua.
Детальніше про курс

Цікаво, що апгрейд я почав ще на самому початку криптобуму, але коли відеокарти ще були за адекватнішими цінами. Тоді я прокачав свій ПК з і5 на 1155 сокеті соковитою TUF 3060ti OC. Нажаль, довелося розкривати потенціал бляшаного корпусу від Aerocool технологією квантового розширення, що трохи зіпсувало вигляд. Але якби я почав апгрейд з інших комплектуючих, то чекав би свою відеокарту ще як мінімум рік.

Surface Go: планшет, ноутбук, знову планшет

1155 сокет навічно в наших серцях, лише 3060ti змогла розкрити його повний потенціал

Варіація сценаріїв роботи з ним у мене обмежені в основному розвагами, як то: ігри (включно з VR) та перегляд ютубу. О, ще він служить для мого невеличкого хобі — цифрового малюнку. Хоча загалом я людина більш-менш серйозна, це одна з кількох несерйозних речей котрі я обожнюю.


На фоні локдауну в кінці 2020-го, і виникло моє хобі — малювання на комп’ютері.


Мобільний воїн Гандам Surface Go

Якщо ви маєте досвід роботи пов’язаної із цифровим малюнком, то фраза “поза креветки” вам точно про щось каже. Це неприроднє, моторошне викривлення спини пов’язане з тим, що після якогось часу занурення в роботу, ви забуваєте як вас вчили сидіти у школі і метаморфізуєте в креветку. Як результат — біль в спині, шиї та у ліктях. І хоча я і не так багато часу в день сиджу за малюванням, мені відверто кажучи вистачає сидіння і на роботі.

Малювати у ліжку чи у кріслі все-таки приємніше. Саме у зв’язку з цим я почав дивитися у сторону планшетів Apple та інших виробників, але з підтримкою стилусів із чутливістю до натиску. Девайси Apple швидко відпали, оскільки ті, на яких можна малювати з’явилися порівняно недавно і все ще коштують досить дорого. Планшети на Андроїд, типу Lenovo Tab, мали один недолік — а саме операційна система, що не дуже у мене асоціюється з універсальністю. Плюс, ці планшети теж зовсім недешеві, і найдоступніші з 4 гігабайтами ОЗУ я не розглядаю взагалі як придатні для вживання.


Тоді я відкрив для себе пристрої 2-в-1, а саме Microsoft Surface. Все потрібно спробувати в житті, правда? Тим більше, що на папері це були майже справжні ноутбуки якщо цього сильно захотіти.


З цими пристроями Microsoft започаткували власний стиль, якого вони досягли з матовим, приємним на дотик алюмінієвим корпусом та універсальною алькантарою чохла-клавіатури Type Cover. Але з оглядом на необов’язковість останньої, мені достатньо було лише самого планшету. На початку мені потрібен був лише планшет для малювання.

Surface Go: планшет, ноутбук, знову планшет

Surface pen, як і Type Cover, досить міцно кріпиться з боків планшету з допомогою магніту

Швиденько пройшовшись по, тому що було на ebay, я знайшов кілька пропозицій. Серед них було оголошення з Surface Go першого покоління з 4 гігабайтами ОЗУ/64 гігабайтами накопичувачу, (найдешевша модель в лінійці) але за ціну лише в 45 євро. Єдиним недоліком був неробочий накопичувач після встановлення оновлення системи. Що ж, — подумав я, раз там є слот під MicroSD, то нормально поїде на лінуксі. Зрештою, сам корпус виглядав ідеально, немов новий.

Коли я отримав пристрій, то зрозумів, що це те чого я хотів. Мені не вдалося легко “завести” лінукс як я планував, оскільки не всі пристрої Surface здатні завантажуватися з накопичувачів MicroSD. Проте все працювало коли сектор завантажувача був на флешці USB (хвала лінуксу). Після завантаження в систему далі ОС працювала з MicroSD.

Буквально через місяць після придбання, Microsoft випустили патч для пристроїв що мали саме цю проблему з накопичувачем. Після його інсталяції отримав майже новий планшет з можливістю встановити офіційну Windows 10.


10 дюймів для креативу

Отже, що ж там з “використанням Surface Go для малювання”? Відповідь — якщо екран в 10 дюймів для вас не є обмеженням, то цілком піде і для малювання. Для мене, однак, це все-таки є обмеженням, оскільки я звик до свого 15.6″ графічного дисплею. В програмі для малювання (я використовую Krita), елементи інтерфейсу просто ледь вміщаються на 10-дюймовому екрані, лишаючи дуже мало на власне сам простір для малювання.

Мій екранник очевидно програє у передачі кольорів, однак виграє у зручності

І навіть якщо порівнювати обидва в якості ліній, то графічний планшет матиме перевагу у швидкості відгуку та рівності ліній. Для простих скетчів цілком піде, але для робіт на кшталт тої що на превью — готуйтеся добре помучитися. Я не претендую на звання художника, знову ж таки, для мене це хобі далеке від моєї професії і можливо ви не помітите проблем. Але коли все таке дрібне і працює з відчутною затримкою то працювати там складно. Хоч у Surface Go і найкращий екран з усіх що у мене є вдома, але складний рендеринг малюнка, якщо це не проста заливка, особисто у мене не виходить на ньому чисто через малі розміри. Окрім того, планшет помітно гріється при роботі в Krita, тому я досить часто роблю перерви.

Surface Go: планшет, ноутбук, знову планшет

Просто скетч зробити можна, що вже половина роботи над малюнком

Прискорено в ~400 разів, до речі

Surface Go: планшет, ноутбук, знову планшет

Присвячую цей фанарт ITC, улюбленому джерелу новин про технології та науку. Надія лише на те, що редактор — людина культури

(міні) Ноутбук

А як з використанням крихітки Surface Go у ролі міні-ноутбука? Тут все не так вже і погано. На тому ж ebay я знайшов Type Cover – клавіатуру для планшету, що підключається приємним кліком та тримається на магніті. В підсумку б/в клавіатура (до якої йшов і стилус від майків) коштувала мені близько 50 євро. Шкода, але з відносно прийнятною ціною за ці аксесуари, був і мінус — нестандартні позначення клавіш. Мені, втім, це не заважає.

На дотик алькантара досить дивний матеріал, і після минулого хазяїна вигляд вже не дуже солідний

Окрім перегляду серіалів та малювання скетчів, я інколи користуюся ним як звичайним ноутбуком. Він вже допомагав з проходження тесту, також рятував коли доводилося працювати не на своєму робочому місці на роботі.  Коли я їжджу за місто, беру його з клавіатурою і він цілком може замінити комп’ютер на кілька днів. Крім цього, я дістав з Піднебесної перехідник Type-C на HDMI+USB, завдяки цьому я можу під’єднати зовнішній монітор через HDMI, в тому числі і свій великий графічний дисплей.

Surface Go: планшет, ноутбук, знову планшет

Шкода, що повноцінний USB просто не помістився б в корпусі Surface Go

Ігри

Ось тут все вже не дуже добре. На папері вбудована Intel HD Graphics 615 наче б то щось і може, однак повільне сховище та загалом не найшвидший процесор Intel Pentium Gold 4415Y  сильно розчаровують.

Surface Go: планшет, ноутбук, знову планшет

Ви лишень погляньте, це ж класика! 

Оскільки на внутрішнє сховище в 64 гігабайти мало що може поміститися, я б розглядав Surface Go швидше як кандидата на ретро-геймінг. Як варіант (наприклад у моєму випадку), якщо ви маєте потужний комп’ютер вдома, то можете грати через Steam Remote Play. Я використовував його таким чином кілька разів для стримінгу деяких ігор зі своєї бібліотеки в Steam. Якщо ви в гостях чи далеко від домашнього ПК, і маєте гарний інтернет, то такий варіант — найкращий для ігор на Surface Go. Ще він нормально тягне Warcraft III (коли друг заходить в гості граємо так через мережу, і йому не потрібно брати свій ноутбук), тому сміливо можна брати для гри в гостях, тим більше планшет важить трохи більш ніж пів кіло.

Surface Go: планшет, ноутбук, знову планшет

Караоке в Yakuza 0. Хто пробував, той вже не забуває ніколи. Стрім через Steam Remote Play з мого стаціонарного комп’ютера. При хорошому інтернеті можна грати з мінімальною затримкою і будучи не вдома

Мультимедіа

Surface Go чудово показує себе при перегляді інтернет-сторінок та відео онлайн. Відео на Youtube можливо відтворювати у якості 4к, однак у порівнянні з FullHD різниця у якості не така  велика (екран має роздільну здатність 1800×1200), а періодичних мікро затримок більше. Екран не має проблем з передачею кольорів і підходить для перегляду фото,  і, крім того, має достатній запас яскравості. Стерео динаміки мають хороший частотний діапазон та добру гучність.

Барви на екрані виглядають насиченими та контрастними

Підсумок

Інколи речі обирають нас, і мушу визнати що при всіх недоліках цього дивного пристрою, в ньому є своя родзинка. Якщо охарактеризувати Surface Go одним реченням — це чудовий пристрій для подорожей або відрядження, коли потрібно щось більше ніж смартфон. Якщо хочете більше і маєте аксесуари до нього, такі як Type Cover та Surface Pen, то він дійсно здатен замінити ноутбук чи робочий ПК, дозволить робити помітки прямо в браузері Edge, або попрацювати в офісі без великих труднощів. Так, він має кілька серйозних мінусів, головним з яких, мабуть, є слабке залізо, проте для мене особисто Windows як операційна система є великим плюсом в плані можливості налаштувань та різноманіття програм. Також варто пам’ятати, що це найбюджетніша модель першого покоління лінійки Surface Go, і більш актуальні пристрої можуть бути кращими у використанні.

Якщо ж вас зацікавила можливість малювання на цьому пристрої — раджу не спішити з придбанням. Швидше за все, вас розчарують можливості пристрою, оскільки без дуже детальної калібрації чутливості стилусу та підвищення стабілізації ліній в програмі для малювання, досвід буде далеким від приємного. Для старту з цифровим малюнком я все ж раджу купити найпростіший графічний планшет, може навіть краще б/в, просто спробувати чи дійсно ви хочете цим займатися (я особисто в 2020 купив на aliexpress найдешевшу модель від Huion і починав на ньому). Нагадаю також про нагрівання екрану, і додам, що батарея при роботі з малюнком витримає від сили 2-2.5 години. Якщо ви плануєте інколи накинути кілька скетчів будучи десь за містом, або сидячи на нудній лекції — то можливо такий варіант вам підійде.

Післямова

Ох, це заняло трохи більше часу аніж я планував. Сподіваюся, комусь було цікаво читати цей допис, і в якості винагороди за терплячість я надряпав невеличкий комікс, присвячений коментарям на ITC – частині сайту яку ми любимо найбільше.

Surface Go: планшет, ноутбук, знову планшет

P.S. Оскільки героїні коміксу (тій самій, що і на превью моєї статті) треба було вигадати ім’я, я без зайвих фантазувань вибрав ім’я Надія, бо класична трійця Віра/Надія/Любов — дуже гарні імена, на мій розсуд.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Нові моделі ігрових ноутбуків MSI на базі RTX 40** серії з підтримкою DLSS 3.0 – для найвибагливіших геймерів. Ноутбуки серії Prestige та Modern – потужні помічники в роботі, навчанні та повсякденному користуванні.
Один з цих ігрових монстрів – MSI Crosshair C12V ти можеш виграти вже зараз, взявши участь в нашому конкурсі.
Бонус для читачів ITC.ua: знижка 5% у MOYO на будь-який ноутбук MSI за промокодом ITCMOYOITC.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: