Новини Наука та космос 09.10.2023 о 13:00 comment views icon

Азербайджан допоможе Китаю у створенні Міжнародної місячної станції, яку планують запустити після 2030 року

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Вперше дорожню карту Міжнародної місячної бази у 2021 році представили Китай та росія, проте Пекін, очевидно, взяв на себе керівну роль після повномасштабного вторгнення в Україну.

У вівторок, під час великої міжнародної космічної конференції, Азербайджан приєднався до китайського проєкту Міжнародної місячної дослідницької станції (ILRS). Заяву про співпрацю підписали Лі Гопін, головний інженер Китайського національного космічного управління (CNSA) і Самеддін Асадов, голова правління азербайджанського космічного агентства Azercosmos

Деталі не розголошуються, лише загальними словами окреслюється те, що CNSA й Azercosmos «‎активно співпрацюватимуть в демонстрації, впровадженні, експлуатації та застосуванні ILRS, а також у навчанні та інших сферах».

Проєкт ILRS — це потенційний конкурент Artemis NASA, який передбачає будівництво постійної місячної бази у 2030-х роках.

Азербайджан допоможе Китаю у створенні Міжнародної місячної станції, яку планують запустити після 2030 року
Проєкт Міжнародної місячної дослідницької станції (ILRS) на ілюстрації DSEL

За словами представників Лабораторії дослідження глибокого космосу (DSEL) при CNSA, Китай наразі залучив близько 15 партнерів до своєї ініціативи. Повний список наразі недоступний — але відомо, що серед підписантів є росія, Венесуела та ПАР, а також Азійсько-Тихоокеанська організація космічного співробітництва (APSCO), швейцарська компанія nanoSPACE AG, Міжнародна асоціація місячних обсерваторій (ILOA) і Національний астрономічний науково-дослідний інститут Таїланду (NARIT), і, ймовірно, Пакистан.

Вперше Китай та росія представили спільну дорожню карту ILRS у 2021 році у санкт-петербурзі, проте Пекін, очевидно, взяв на себе керівну роль після повномасштабного вторгнення в Україну.

Онлайн-курс "SMM-спеціаліст" від Laba.
Від аналізу аудиторії та створення живого контенту — до побудови комʼюніті навколо бренду в соцмережах.Під менторством Senior SMM Specialist в Uklon.
Дізнатись більше

Координуватиме ініціативу окрема організація ILRSCO. Китай планує завершити підписання угод із космічними агентствами та організаціями для членів-засновників ILRSCO до жовтня.

Тим часом у США зростає кількість країн-підписантів угод Артеміди“Угоди Артеміди” — міжнародні угоди між урядами країн-учасниць про принципи співпраці у цивільних дослідженнях та використанні Місяця, Марса, комет і астероїдів у мирних цілях. — їх вже 29, включно з Німеччиною, яка долучилася минулого місяця.

Китай нині працює над серією роботизованих місій, які будуть запущені цього десятиліття як попередники ILRS. Наступного року запустять «Чаньє-6» — місію, яка візьме перші зразки породи зі зворотного боку Місяця. На 2025-2026 роки заплановано запуск мультикосмічного корабля «Чаньє-7» із метою пошуку водяного льоду у кратерах. Місія «Чаньє-8» у 2028 році має закласти основу для проєкту Міжнародної станції дослідження Місяця.

Провальна російська місія «Луна-25», яка врізалася в Місяць у серпні цього року, була номінальною частиною ILRS. 

Раніше ми повідомляли, що китайська база на Місяці, ймовірно, буде живитись атомною енергією. ЇЇ базова конфігурація, що складатиметься з посадкового модуля, бункеру, орбітального апарату та марсохода, буде створена в рамках місій «Чаньє» 6, 7 та 8. Станція, ймовірно, буде побудована в південній полярній області Місяця; астронавти з Китаю, росії та інших потенційних країн-партнерів інколи перебуватимуть там, але більшу частину часу вона працюватиме безпілотно.

Онлайн-курс "SMM-спеціаліст" від Laba.
Від аналізу аудиторії та створення живого контенту — до побудови комʼюніті навколо бренду в соцмережах.Під менторством Senior SMM Specialist в Uklon.
Дізнатись більше

Джерело: SpaceNews

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: