Новини Новини 03.10.2022 о 13:35 comment views icon

У Туреччині спустили на воду перший український протичовновий корвет типу Ada «Гетьман Іван Мазепа»

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

2 жовтня в Туреччині на верфі RMK Marine відбулася офіційна церемонія спуску корвету “Гетьман Іван Мазепа” на воду. Він стане флагманом Військово-Морських сил України та замінить фрегат “Гетьман Сагайдачний”, затоплений у Миколаєві у березні 2022 року після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

У грудні 2020 року Міністерство оборони України уклало контракт із державною компанією турецького оборонного комплексу з будівництва корвету для Військово-Морських сил України. Згідно з деталями угоди, турецькі виробники мали побудувати судно на своїх потужностях до 80% стану готовності. Планувалося, що до кінця 2022 року корвет буде доставлено в Україну для дооснащення, а вже 2023 року буде закладено другий корабель.

Також повідомлялося про формування майбутньої команди судна та обрання капітана. Моряки ВМС України навіть проходили стажування на подібному турецькому бойовому корветі TCG Kınalıada.

“Гетьман Іван Мазепа” було закладено у вересні 2021 року, а у серпні цього року він мав 70-80% готовності. У зв’язку із вторгненням росії в Україну корвет добудовували у Туреччині, а 2 жовтня 2022 року офіційно запустили на воду. У церемонії взяла участь перша леді України Олена Зеленська, яка перебуває у Туреччині в рамках офіційного візиту.

Корвет зможе здійснювати протичовнові операції та патрулювання у відкритому морі. У його конструкції використовуються технологія «стелс» – комплекс методів, що знижує помітність техніки в радіолокаційному, інфрачервоному та інших сферах спектру спостереження.

Онлайн-курс "Проджект-менеджмент у геймдеві" від Skvot.
Новий левел для тих, хто хоче поєднати менеджерські скіли та любов до ігор.Отримай необхідний скілсет та керуй командою в ігровій індустрії.
Детальніше про курс

Також, корабель оснащений силовою установкою RENK CODAG Cross-Connect, що складається з газової турбіни потужністю 31 000 к.с. та двох дизельних двигунів потужністю 5790 к.с. Кожен із двигунів приводить в рух один гвинт з регульованим кроком через двошвидкісний головний редуктор. Механізм з поперечним з’єднанням розподіляє потужність від газової турбіни через обидва головні редуктори до двох валів.

Силова установка корабля може працювати в трьох режимах: дизельному, режимі газової турбіни або в режимі CODAG (спільна робота дизеля та газової турбіни).

Бойове застосування та конструкція розроблені подібно до літоральних кораблів типу Freedom (судна, розроблені фірмою Локхід Мартін як бойові кораблі ВМС США наступного покоління), проте мають більш потужне озброєння, радарні та сонарні системи.

Зазвичай корвети типу Ada озброєні однією гарматою 76 мм “ОТО Melara Super Rapid” або двома кулеметами 12,7 мм “Aselsan STAMP”, проте на вимогу замовника можливе й інше бойове оснащення. Також в арсеналі корвета передбачені два 324 мм торпедні апарати “Mark 32 Surface Vessel Torpedo Tubes” та протикорабельні ракетні комплекси (8 ракет Harpoon або Atmaca).

У якості ППО працює комплекс “RIM-116”, а протичовнову оборону здійснює Surface Ship Torpedo Defence (Сонар (Sonar 270) британського виробництва).

Онлайн-курс "Проджект-менеджмент у геймдеві" від Skvot.
Новий левел для тих, хто хоче поєднати менеджерські скіли та любов до ігор.Отримай необхідний скілсет та керуй командою в ігровій індустрії.
Детальніше про курс

Очікується, що корвет “Гетьман Іван Мазепа” прибуде в Україну у 2024 році.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: