Новини Технології 20.10.2023 о 14:46 comment views icon

YouTube створює ШІ-інструмент, який законно імітуватиме голоси відомих артистів — з можливістю монетизації для студій

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Нині компанія веде перемовини зі студіями звукозапису, щоб отримати дозвіл на навчання моделі на творах відомих артистів.

Незабаром на YouTube цілком законно зможуть поширювати пісні, створені штучним інтелектом на основі голосів відомих авторів — але якщо вони створені за допомогою власного інструменту платформи. Компанія наразі розробляє власну модель для імітації аудіо і веде перемовини зі студіями звукозапису, щоб отримати дозвіл на використання голосів вже відомих артистів для навчання інструменту.

YouTube хотів презентувати функцію на заході Made On YouTube, який відбувся у вересні, але схоже поки не досяг домовленості. За даними Billboard, ключове питання, яке затримує отримання дозволу — монетизація. Чи отримуватимуть виконавці виплати за треки, створені на основі їхніх голосів чи музики?

Якщо все-таки інструмент випустять, YouTube спочатку проведе бета-тест серед обмеженої групи творців.

Цікаво, що студії, здається, непогано зреагували на ідею відеоплатформи, оскільки вважають появу ШІ у галузі неминучою. Дійсно, замість того, щоб судитись і надсилати скарги на авторське право — чому б просто не отримати одразу за це гроші?

Створена ШІ пісня Drake/Weeknd раніше змусила Universal Music Group, видавця, який представляє обох цих виконавців, подати запити на порушення авторського права та видалення, хоча на той час пісня вже стала популярною, а її творець навіть намагався податись на Ґреммі.

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів

Актор Стівен Фрай, який озвучував аудіокнижки про Гаррі Поттера, також нещодавно поскаржився, що його голос скопіював штучний інтелект для дубляжу історичного документального фільму. А група авторів за участю Джорджа Р. Р. Мартіна подала до суду на OpenAI за нібито використання їхніх романів для навчання великої мовної моделі.

Водночас співачка Ґраймс підтримала авторів ШІ-треків та обіцяла ділитись з ними 50% роялті.

YouTube тим часом вже представив кілька нових інструментів для творців на основі штучного інтелекту — зокрема для створення фону для фото і відео, пропозицій тем для контенту та дубляжу.

YouTube оголосив три принципи ШІ: може існувати як творчий інструмент, але не має порушувати авторське право

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів

Музика, створена штучним інтелектом (як і інші варіанти генеративного штучного інтелекту), наразі перебуває у чомусь на кшталт сірої юридичної зони через труднощі у встановленні прав власності на пісні, які відтворюють унікальний голос виконавця, але безпосередньо не містять захищених текстів чи аудіозаписів. Meta, Google, Stability AI та інші випустили власні ШІ-інструменти для створення музики цього року.

Гомер Сімпсон «‎переспівав» Нірвану у вірусній ШІ-версії «‎Smells Like Teen Spirit»

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: