Статті Кіно 14.07.2024 о 10:00 comment views icon

Найкращі фільми 1999: Що ми дивилися 25 років тому

Розділ Кіно виходить за підтримки?

А чи знаєте ви, що 1999 рік вважається найкращим в історії кіно? Принаймні, на думку американського кінокритика Браяна Рафтері, автора книги з красномовною назвою «Найкращий рік в історії кіно. Як 1999-й змінив усе». Дійсно, якщо озирнутися на чверть століття назад, залишиться тільки дивуватися кількості видатних фільмів. Оскільки стаття про стрічки 2004 року отримала гарний фідбек від читачів, ми вирішили ще глибше зануритися у минуле, щоб пригадати, наскільки ж значущим в кіноіндустрії виявився той доленосний рік.

Не забувайте у коментарях додавати власні варіанти повнометражних проєктів, які не були вказані у статті, але, на вашу думку, цілком заслуговують на згадку. Очевидно, це буде не важко зробити, враховуючи позамежну «врожайність» 99-го. Фільми розташовані не за рейтингом, а за датою виходу в американському прокаті чи на кінофестивалях.

«Матриця» / The Matrix

Дата випуску: 31 березня 1999
Рейтинг IMDb: 8,7
Де подивитися: MEGOGO

Про «Матрицю» тоді ще братів Вачовскі вже сказано усе і навіть більше. В тому числі й ІТС у статті про фільми на тему штучного інтелекту. Це не просто видатне кіно, а твір, що увібрав у себе знакові елементи попкультури, релігії, філософії тощо й у підсумку сам перетворився на попкультурний феномен. До того ж цей блокбастер давав невтішний прогноз для людства щодо розвитку цифрових технологій та, зокрема, ШІ. А воно і без того було налякане напередодні нового міленіуму.

Епохальний, багатошаровий, революційний — можна довго перелічувати гучні захопливі епітети стосовно «Матриці». А от що про фільм сказав батько кіберпанку Вільям Ґібсон: «насолода, яку я давно не відчував». Тут навіть і додати нічого.

Онлайн-курс "Математика тастатистика для Data Science" від robot_dreams.
Навчіться проводити статистичний аналіз даних за допомогою Python та розвиньте математичне мислення для розв’язання реальних завдань Data Science.

«Пес-примара: Шлях самурая» / Ghost Dog: The Way of the Samurai

Дата випуску: 19 травня 1999 (Каннський кінофестиваль)
Рейтинг IMDb: 7,5

«Пес-примара: Шлях самурая» може здатися досить дивним кінематографічним досвідом, але тільки у тому випадку, якщо не знати, що це історія від класика американського незалежного кіно Джима Джармуша. Критики розтлумачили фільм як данину поваги «Самураю» легендарного фрацузького постановника Жана-П’єра Мельвіля — стрічки 1967 року з Аленом Делоном у головній ролі. До речі, торішній «Вбивця» з Майклом Фассбендером також відсилав до мельвілівської класики.

«Пес-примара: Шлях самурая» прем’єрувався на 52-му Каннському кінофестивалі та вів боротьбу за його головну нагороду — Золоту пальмову гілку.

«Зоряні війни: Епізод І — Прихована загроза» / Star Wars: Episode I – The Phantom Menace

Дата випуску: 19 травня 1999
Рейтинг IMDb: 6,5
Де подивитися: MEGOGO

Повернення культових «Зоряних війн» через 16 років після виходу заключної частини з оригінальної трилогії викликало такий ажіотаж, що «Прихована загроза» з помітним відривом стала найкасовішою стрічкою року. А головне, що тоді за кермом саги про далеку-далеку галактику ще знаходився Джордж Лукас, і хто як не він знав, в якому напрямку краще рухатись цій махині далі.

«Епізод І» започаткував нову трилогію, яка нині відома як «трилогія приквелів», і став не тільки справжнім святом для старих шанувальників серії, але й дозволив новому поколінню глядачів перейнятися магією «Зоряних війн» на великих екранах. Та й рівень спецефектів на той час вже значно виріс у порівнянні з тим, чим творці змушені були задовольнятися у попередніх фільмах. Так, 99-й, ти просто космос.

«Із широко заплющеними очима» / Eyes Wide Shut

Дата випуску: 16 липня 1999
Рейтинг IMDb: 7,5
Де подивитися: MEGOGO

Остання стрічка великого Стенлі Кубрика, сюжет якої ґрунтується на повісті австрійського письменника Артура Шніцлера «Оповідання сну» (1926). Вважається, що саме цей фільм, знімання якого продовжувалося 400 днів та виявилося справжнім випробуванням для усіх причетних, став однією з причин розлучення зіркової пари Тома Круза та Ніколь Кідман.

«Із широко заплющеними очима» важко назвати картиною еротичною принаймні у звичному розумінні цього жанру. А от чого у стрічки дійсно не відняти, то це гіпнотичного магнетизму, адже вона практично миттєво приковує до екрана та впевнено занурює у химерну атмосферу містицизму і загадковості. Останні, як в рамках кадру, так і поза ним, додають ще більшого захоплення щодо цього беззаперечно неймовірного фільму.

«Шосте відчуття» / The Sixth Sense

Дата випуску: 2 серпня 1999
Рейтинг IMDb: 8,2

Неможливо уявити 1999 кінорік без згадки про «Шосте відчуття». Цей психологічний трилер подарував світу видатну акторську гру юного Гейлі Джоела Осмента, далеку від звичних героїв бойовиків драматичну роль Брюса Вілліса та той самий «фінальний твіст», який стане візитівкою індійського режисера М. Найта Ш’ямалана.

Щоправда, такого рівня захоплення і здивування від кінцівки постановнику так і не вдасться досягти у майбутніх фільмах. Але це вже тема для інших статей. «Шосте відчуття» став другим найкасовішим фільмом року, поступившись лише відродженим Джорджем Лукасом «Зоряним війнам».

«Бути Джоном Малковичем» / Being John Malkovich

Дата випуску: 2 вересня 1999 (Венеційський кінофестиваль)
Рейтинг IMDb: 7,7

Дивний, химерний, оригінальний, не такий як всі — сама ці епітети якнайкраще характеризують сюрреалістичну витівку від режисера-дебютанта Спайка Джонза та сценариста Чарлі Кауфмана. Тут у кадрі взагалі все не таке, як ми звикли бачити — від сьомого з половиною поверху з низькими стелями — до красуні Кемерон Діаз, що постала у ролі сірої миші, і епізодичного Чарлі Шина зі смішною лисиною.

Ця стрічка, яка розповідає про… А про що, власне? Про пошук самоідентичності? Чи може про різнобічність особистості актора? Зрештою, конкретно про Джона Малковича? І де він, чорт забирай, грав, цей Малкович? Єдине, що можна констатувати зі 100-відсотковою впевненістю, це те, що бути Джоном Малковичем — дуже дивно. Картина отримала загальне визнання та чимало номінацій на престижні нагороди, в тому числі на «Оскар» і «Золотий глобус».

«Бійцівський клуб» / Fight Club

Дата випуску: 10 вересня 1999 (Венеційський кінофестиваль)
Рейтинг IMDb: 8,8
Де подивитися: MEGOGO

«Бійцівський клуб», сюжет якого заснований на однойменному романі Чака Поланіка, став виразним висловлюванням своєї епохи, з її цинічним поглядом на сите життя та необхідністю куди-небудь втекти від тягару існування у суцільно сірій реальності. У ній, здається, вже остаточно перемогли капіталізм і споживацтво та не лишилось жодних альтернатив, окрім як щоденно нудитися у душному офісі.

Тому втеча хоч у бійцівський клуб, хоч у «Матрицю», хоч в обійми Міни Суварі, хоч у самого Джона Малковича здавалася рятівним визволенням для знесилених, знуджених і невиспаних білих комірців. Знову у нас химерний ескапізм, чи навіть бунтарство (хоча це лише крапля в морі, тут знову варто згадати про багатошаровість розповіді), що підкріплюється доречною як ніколи кліповістю та прекрасними акторськими роботами. А Бред Пітт навіть не погребував пожертвувати шматком зуба заради автентичності образу.

«Краса по-американськи» / American Beauty

Дата випуску: 15 вересня 1999
Рейтинг IMDb: 8,3
Де подивитися: MEGOGO

Ще один сюжет, котрий може похизуватися багатошаровістю. Це історія і про кризу середнього віку, і про нестерпність розміреного життя представників середнього класу в американському передмісті (навмисне непоказний зовнішній вигляд героя Кевіна Спейсі з відповідним стилем одягу робить з персонажа шматок пластиру), і про необхідність, та разом з тим неможливість знаходитись у тих рамках, які нав’язує життя, сім’я, суспільство тощо.

Сатирична «Краса по-американськи» отримала п’ять оскарівських статуеток, в тому числі за найкращий фільм. Однак, вже у ХХІ столітті стрічка зазнала певного переосмислення з боку прогресивних критиків, які відзначали, що вона морально застаріла. Ну і як у цьому контексті не згадати скандальне скасування Кевіна Спейсі, персонаж якого проявляв відвертий сексуальний потяг до юної героїні Міни Суварі у пелюстках троянд. Так, з актора були зняті обвинувачення у сексуальному насильстві, от тільки чи врятує це зруйновану кар’єру — питання майже риторичне.

«Зелена миля» / The Green Mile

Дата випуску: 10 грудня 1999
Рейтинг IMDb: 8,6
Де подивитися: MEGOGO

Ще один великий хіт 99-го, який буквально закохав у себе глядачів. Сюжет «Зеленої милі» заснований на однойменному романі Стівена Кінга, що побачив світ у 1996 році. Для режисера і сценариста Френка Дарабонта це була вже друга надзвичайно успішна робота над екранізацією твору «короля жахів» після «Втечі з Шоушенка» (про 1994 рік планується окрема стаття).

Блискуча роль від Тома Генкса і, мабуть, найкраща у кар’єрі Майкла Кларка Дункана. Що цікаво, роль Джона Коффі дісталася Дункану завдяки сприянню Брюса Вілліса, з яким вони разом знімалися в «Армагеддоні». У підсумку актор отримав номінації на «Оскар» та «Золотий глобус» за найкращу чоловічу роль другого плану. Та й взагалі, всі у цьому фільмі знаходяться на своїх місцях і все склалося саме так, щоб навіть через чверть століття глядачі продовжували захоплюватися цим кінотвором.

«Талановитий містер Ріплі» / The Talented Mr. Ripley

Дата випуску: 25 грудня 1999
Рейтинг IMDb: 7,4
Де подивитися: MEGOGO

Ще одна чудова екранізація у нашому списку, цього разу вже однойменного роману Патриції Гайсміт, виданого у 1955 році. Стрічка режисера Ентоні Мінгелли може похизуватися струнким, захопливим оповіданням та прекрасною акторською грою від зіркового касту. Особливо варто виділити Метта Деймона, персонаж якого коїть жахливі речі, та, магічним чином, глядач все одно переймається долею цього злочинця.

Стрічка відзначилася п’яти номінацій на «Оскар» і «Золотий глобус» та позитивних відгуків кінокритиків. «Талановитий містер Ріплі» повністю виправдовує свою жанрову приналежність до психологічного трилера, пропонуючи напружену історію, яка поступово залучає глядача та не відпускає до фінальних титрів. Відзначимо, що у квітні цього року книжка Гайсміт отримала серіальну адаптацію від Netflix та теж була успішною.

Також звертаємо увагу на наступні фільми 1999 року:

• «Сонна лощина» (готичний горор, реж. Тім Бертон);
  • «Мумія» (пригодницький екшн, реж. Стівен Соммерс);
  • «Американський пиріг» (молодіжна комедія, реж. Пол і Кріс Вайц);
  • «Сталевий гігант» (науково-фантастична анімація, реж. Бред Берд);
  • «10 причин моєї ненависті» (романтична комедія, реж. Джил Джанґер);
  • «Історія іграшок 2» (анімаційна пригодницька комедія, реж. Джон Лассетер, Еш Бреннон, Лі Анкріч);
  • «Відьма з Блер: Курсова з того світу» (фільм жахів у стилі «знайдений кадр», реж. Едуардо Санчес, Деніел Мірик);
  • «Магнолія» (драма, реж. Пол Томас Андерсон);
  • «Своя людина» (біографічна драма, реж. Майкл Манн);
  • «Жовтневе небо» (біографічна драма, реж. Джо Джонстон).
Розділ Кіно виходить за підтримки?

Компанія LG Home Entertainment є визнаним новатором в галузі телевізорів і аудіовідеосистем. LG пропонує покращений досвід домашніх розваг завдяки відзначеним нагородами OLED-телевізорам і телевізорам QNED LED на інноваційній платформі WebOS Smart TV. Прагнучи надати споживачам першокласний користувацький досвід, вся продукція LG для домашніх розваг розроблена з урахуванням екологічної стійкості, починаючи від виробництва і закінчуючи утилізацією.