Огляди Ігри 27.10.2023 о 15:00 comment views icon

Огляд Marvel’s Spider-Man 2. Супергерой року

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/Artem-Lysajchuk-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/Artem-Lysajchuk-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/Artem-Lysajchuk-1-96x96.jpg

Артем Лисайчук

Автор статей та оглядів

Огляд Marvel’s Spider-Man 2. Супергерой року

Розробники зі студії Insomniac Games справжні трудові бджілки ігрової індустрії. На цьому поколінні консолей вони вже випустили три гри, навіть чотири, якщо рахувати ремастер першої гри про Людину-Павука. Marvel’s Spider Man 2 своїми трейлерами підняла градус очікувань на досить високий рівень. Та чи досягла цієї висоти нова частина про дружнього сусіда та його напарника ви дізнаєтеся в огляді Marvel’s Spider Man 2.

Огляд Marvel’s Spider-Man 2. Супергерой року
Marvel's Spider-Man 2
2299 грн.

Плюси:

Історія, акторська гра, режисура, графіка, звук.

Купити в PS Store

Мінуси:

Мало Венома

Купити в PS Store
8.5/10
Оцінка ITC.ua

Місце події змінити не можна

Перед початком гри мене бентежила лише одна думка: втретє повертатися в те саме місто це вже занадто. І новий Нью-Йорк справді мало чим відрізняється від своїх варіантів з попередніх ігор, та сама архітектура тільки деталізованіша, той самий Центральний парк тільки зеленіший, ті ж самі мешканці тільки більш густонаселені. Тобто окрім візуального поліпшення нічого не змінилося. Додали лишень кілька нових районів, які збільшили розмір мапи майже удвічі.

Marvel's Spider-Man 2
У грі з’явився район Брайтон Біч, який в народі ще називають Маленька Одеса.

Але парадокс ось в чому. Так, місто справді лишилося тим самим, але якщо його замінити на Чикаго чи Бостон, то для нас в цілому нічого не зміниться. Це будуть ті ж самі кам’яні джунглі по якім Павук пролітає з такою швидкістю й на такій висоті, що мешканці мегаполіса здаються маленькими комашками, а з архітектури впізнаються лише відомі будівлі типу Емпайр-Стейт-Білдінг чи Центральний парк. Також не варто забувати, що Нью-Йорк це канонічне місто для Павучка й заміна його на якесь інше може викликати справжній шквал негативу з боку фанатів героя.

Marvel's Spider-Man 2

Пересування містом не зазнало особливих змін, хіба що загальна швидкість підвищилась. Додався костюм-крило (wingsuit), який зводить до мінімуму пересування по землі. А от Швидке переміщення по місту змінилося.

По-перше, навіть якщо телепортуватися на інший кінець міста переміщення відбувається миттєво. І це дійсно вражає. По-друге, Нью-Йорк розділений на різні райони, що б відкрити можливість швидкого переміщення в кожному районі потрібно здобути другий рівень “Репутації”. В першій частині для цього потрібно було лише відкрити вишку. Розробники пішли на такий крок зі зрозумілих причин — що б спонукати гравців виконувати другорядні завдання та активності.

Marvel's Spider-Man 2

Побічні завдання стали кращими. Ігроладно вони всі різні, це й невеличке розслідування, й пазли, й просто побиття зловмисників чи все разом.

Я не виконав усі квести, але ті, які мені траплялися розповідали хай маленьку, але цікаву історію. Інколи кумедну, інколи мелодраматичну. Це просте життя простих мешканців міста й для Павучка такий формат історій підходить якнайкраще.

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу

Marvel's Spider-Man 2

Окремим пунктом проходять другорядні, але повноцінні історії. Для кожного Павучка вони окремі й послідовно розповідають історію персонажів з попередніх частин. Що б не спойлерити, скажу лише, що вони теж цікаві, особливо сюжетна арка для Майлса. Звичайно це при умові, що вас бодай якось цікавлять персонажі та їх історії.

Marvel's Spider-Man 2
Бий, але не сильно

Грається Spider-Man 2 так само як попередні частини, тільки трішки інакше. Базові здібності Павуків лишилися незмінними: Майлс кидається блискавками, а Пітер тяжіє до наукового та технічного (і трішки симбіотичного) підходу у боротьбі зі зловмисниками. Проте переробили загальну систему навичок.

Тепер у героїв чотири активні здібності персонажа й чотири ґаджети, — вони вже однакові для обох героїв. Здібності можна замінити в меню, всього на кожну комірку можна обрати з 2-3 способів знешкодження ворогів.

Дерево талантів переробили. Як правило бойові здібності кожного Павучка прокачуються окремо, а вже пасивки, ґаджети та здібності пов’язані з переміщенням по місту знаходяться в спільному дереві талантів для обох героїв.

Раніше за деякими костюмами були закріплені пасивки героя й часто доводилося купувати костюм з необхідною здібністю, а не той, який подобався візуально. Ідея цікава, але не практична. Тепер же їх розділили, а деякі костюми ще й отримали кілька варіантів кольорів.

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу

Marvel's Spider-Man 2

Дерево талантів прокачується за бали отримані за підвищення рівнів, а от для покращення всього іншого потрібно заробляти різну валюту виконуючи другорядні завдання та активності. Що б прокачати максимальний рівень здоров’я доведеться захищати сусідів від бандитів та зачищати бази різних угрупувань. Але як я вже казав, практично кожна така дія приховує часточку історії, тож в кінці вас обов’язково винагородять.

Marvel's Spider-Man 2

Перемикатися між Пітером та Майлсом можна у будь-який момент, окрім сюжетних моментів. Перемикання це не на стільки швидке, як телепорт по місту, але все одно швидке — приблизно 5-7 секунд з урахуванням анімацій.

При цьому напарник може бути на іншому кінці міста. Що цікаво, відгукнувшись на сигнал біди й прибувши на місце злочину можна наштовхнутися на іншого павучка який прибув туди раніше й вже розкидає бандитів. Після успішного завершення такої рятувальної місії герої обміняються рукостисканням

Marvel's Spider-Man 2

Противники теж вивчили кілька нових здібностей. З’явилися атаки від яких можливо тільки ухилитися, а також потужні й доволі розмашисті випади від яких не можна ухилитися, лише заблокувати.

Якщо дозволяє арена, то можна спробувати відскочити завдяки павутині, але робити це потрібно швидко й кудись далеко, інакше удар наздожене. Безпечніше все ж блокувати, тим паче, що вікно для ідеального блоку досить велике.

Marvel's Spider-Man 2

Загальне сприйняття бойової системи не змінилося, але як мені здалося завдяки переробленій системі здібностей та новим “фішкам” противників битви стали динамічнішими.

Раніше доводилося в режимі активної паузи перемикати різні ґаджети, зараз вони на “швидких кнопках” і їх застосування не збавляє динаміки бою. Наприклад, притягнути противників в купу одним ґаджетом, потім підкинути в повітря масовою атакою і вже здійнятих вгору ворогів наелектризувати іншою здібністю. Тих, хто після такого лишився при свідомості добити іншим спеціальним ударом згори.

Попри те, що за три гри бойова система кардинально не змінилася, битися з ворогами все ще цікаво. Я проходив усі три частини Marvel’s Spider-Man поспіль й завдяки змінам та доповненням боївки у кожній грі, жодного разу у мене не виникало відчуття втоми від боїв з ворогами.

Marvel's Spider-Man 2
Найкраща частина гри

До чого у мене взагалі жодних претензій, так це до історії. По-перше, це арки обох Павуків. Пітер намагається налагодити особисте життя, шукає роботу, ще й друг повернувся після довготривалої “поїздки в Європу”.

У Майлса свої проблеми. Він закінчує школу та визначатися з майбутнім, також відкриваються деякі старі рани, з якими варто розібратися. Ще й вік такий, що гормони починають грати. З позиції дорослої людини проблеми Майлса виглядають дитячими та не серйозними, але пригадайте себе у підлітковому віці.

Marvel's Spider-Man 2

Розробники встигли показати кілька екшн-епізодів гри у трейлерах, але свято заявляли, що гравців буде чим здивувати. І не збрехали. Практично кожна сюжетна сцена, діалог чи екшн-сегмент це витвір мистецтва та вершина режисерської, операторської, сценарної, акторської та загалом креативної роботи в жанрі супергероїки.

Персонажі вийшли на стільки живими та справжніми, що взагалі не відчувається, що їх голоси належать іншим людям. При цьому історія в першу чергу зацікавлює на емоційному рівні, те як персонажі поводяться, як розмовляють, які рішення приймають. У виняткові моменти спокою радієш кожній хвилині які Пітер та М.Джей проводять разом, й так само сумуєш коли все йде шкереберть.

Головний антагоніст грізний, жорстокий та безкомпромісний. Його мотивація проста, а методи досягання поставлених задач дають зрозуміти про серйозність намірів цього мисливця. А ще у грі є Веном, але, на мій погляд, його дуже мало, він дуже крутий, тому весь досвід спілкування з ним залишу для вас сюрпризом.

Marvel’s Spider-Man 2 за першу добу розійшлася накладом у 2,5 млн копій, що є абсолютним рекордом за всю історію PlayStation Studios. Розробники вже натякають на те яким буде триквел, а доти ми маємо одну з найкращих супергеройських ігор останніх років, та одну з найкращих сюжетних ігор цього року.

Висновок:

Якщо вас вже нудить від творчої імпотенції в фільмах Marvel та супергероїки загалом, обов’язково пограйте в Marvel's Spider-Man 2. Ця гра це найкраще, що траплялося в жанрі за останні кілька років.

Купити в PS Store

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: