Новини Технології 27.10.2022 о 15:31 comment views icon

Мін’юст США розпочав розслідування щодо Tesla — після десятка ДТП, зокрема й смертельних, за участю її автопілота

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Tesla загрожує кримінальне провадження – Мін’юст США ініціював розслідування у зв’язку із заявами компанії щодо можливостей її автопілота, повідомляє Reuters з посиланням на “трьох людей, знайомих із питанням”.

Мін’юст США розпочав розслідування наприкінці минулого року після десятка аварій за участю автопілота Tesla (деякі закінчилися смертельними наслідками). Прокурори з’ясовують, чи не ввела компанія в оману споживачів, інвесторів та регуляторів, роблячи необґрунтовані заяви про можливості своєї технології допомоги водієві.

Запуск автопілота та заяви Tesla

Ще у 2016 році Tesla рекламувала свої можливості автопілота. На телефонній конференції того ж року Ілон Маск, виконавчий директор автовиробника, назвав його “ймовірно кращим”, ніж водій-людина.

Бета-версія так званого Full Self-Driving – повністю самостійного водіння (FSD) – була запущена в жовтні 2020 року, і, згідно з останніми загальнодоступними даними, наразі в ній зареєстровано понад 100 000 учасників з-поміж власників Tesla у всьому світі.

Сьогодні автомобілі Tesla стандартно поставляються із функцією автопілота. За додаткові 15 тисяч доларів власники можуть придбати варіант Full Self-Driving. Маск обіцяв, що функція одного разу забезпечить повністю автономні можливості, але на сьогодні FSD все ще передбачає участь водія в керуванні автомобілем під час руху. Tesla заявляє, що зараз FSD використовують 160 000 клієнтів, і пообіцяла, що ширший випуск програмного забезпечення вийде до кінця року.

Минюст США начал расследование по Tesla - после десятка ДТП (в том числе со смертельным исходом) при участии ее автопилота
Фото: Reuters

Однак Мін’юст також може зіткнутися з проблемами під час складання справи через попередження Tesla про надмірне вживання автопілота. Наприклад, після того, як минулого тижня Ілон Маск повідомив інвесторам, що Tesla скоро їздитиме без “дотику клієнтів до засобів управління”, він додав, що “автомобілям, як і раніше, потрібен хтось на сидінні водія”.

Вебсайт Tesla також попереджає, що перед включенням автопілота водій спочатку повинен погодитися “завжди тримати руки на кермі” та “зберігати контроль та відповідальність за свій автомобіль”.

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

Інші розслідування

Кримінальне розслідування з автопілота додається до інших розслідувань та юридичних питань, що виникали стосовно Маска та його компаній. На початку року мільярдера втягнули у судові розгляди після того, як він відмовився від покупки Twitter за 44 мільярди доларів.

Ілон Маск прийшов до штаб-квартири Twitter з умивальником — це жарт-мем із натяком на закриття угоди

Також у серпні 2021 року Національна адміністрація безпеки дорожнього руху США розпочала розслідування серії аварій – одна з них зі смертельними наслідками (коли автомобіль Tesla, оснащені автопілотом, врізався в припарковані машини швидкої допомоги). Чиновники адміністрації у червні активізували своє розслідування – воно охоплює 830 000 автомобілів Tesla з автопілотом та 16 аварій за участю електромобілів, а також стаціонарних автомобілів екстреного реагування та дорожнього обслуговування.

Минюст США начал расследование по Tesla - после десятка ДТП (в том числе со смертельным исходом) при участии ее автопилота
Фото: Reuters

У липні 2022 року Департамент транспортних засобів Каліфорнії звинуватив Tesla у неправдивій рекламі можливостей автопілота та повного самостійного керування як забезпечення автономного керування транспортним засобом. Tesla подала документи в агентство, вимагаючи слухання за звинуваченнями, і зазначила, що має намір захищатися. Нині розгляд справи знаходиться на стадії відкриття.

За словами джерел, розслідування Міністерства юстиції потенційно є більш серйозним рівнем перевірки через можливість “пред’явлення кримінальних звинувачень проти компанії або окремих керівників”. Прокурори можуть зрештою пред’явити кримінальні звинувачення, домогтися цивільних санкцій або закрити розслідування без жодних дій.

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

Джерело: Reuters

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: