Новини Наука та космос 18.04.2023 о 13:22 comment views icon

Вбивці раку. Генетично модифіковані шкірні бактерії успішно розсіюють пухлини у мишей — планується випробування на людях

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Дослідники зі Stanford Medicine зробили важливе відкриття, яке у майбутньому можна використати як один з методів лікування раку. Під час тестів вони змінили геноми шкірних бактерій, після чого випробували нову технологію на мишах, уражених раком шкіри. У підсумку пухлини почали розсіюватись.

Бактерію під назвою Staphylococcus epidermidis модифікували на виробництво білка, який стимулює імунну систему щодо специфічних пухлин. Експеримент показав приголомшливий успіх — модифіковані бактерії вбивали агресивні типи метастатичного раку шкіри після нанесення на хутро піддослідних тварин без будь-якого помітного запалення.

«Здавалось, що це магія. На шкірі цих мишей росли агресивні пухлини, і ми просто взяли бактеріальний тампон і натерли їх хутро», — сказав Майкл Фішбах, доктор філософії, доцент кафедри біоінженерії Стенфордського університету.

У цьому випадку бактерії виробляли імунні клітини, які називають Т-клітинами CD8. Коли вони зустрічали відповідну пухлину, то починали швидко відтворюватися і зменшувати її масу, чи навіть повністю знищувати.

«Спостерігати, як ці пухлини зникають — особливо на місці, віддаленому від точки, де були застосовані бактерії — було шоком», — сказав Фішбах.

Staphylococcus epidermidis зазвичай зустрічається на шкірі людини — і бактерії, які використовували для лікування мишей, початково були зібрані з вуха пацієнта-добровольця. Випробування на людях планують розпочати протягом наступних кількох років, однак невідомо, як модифікована бактерія S. epidermidis відреагує на шкіру людей і чи викличе необхідну імунну відповідь — можливо знадобиться знайти іншу бактерію-кандидата.

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

Метод Фішбаха призначений для розсіювання ракових пухлин шкіри та застосовується місцево, однак модифіковані бактерії можна використовувати для лікування інших захворювань, а також алергій, пишуть Елейн Фукс з Університету Рокфеллера в Нью-Йорку та її колеги в супровідному коментарі до дослідження.

«Додаткові дослідження використання модифікованих мікробів можуть прокласти шлях до більш безпечних, ефективніших і широко застосовних терапевтичних засобів», — пише команда.

Дослідження вчених Stanford Medicine було опубліковано 13 квітня в Science


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: