Новини Україна 07.12.2022 о 17:58 comment views icon

Пластикові посвідчення водія та «техпаспорти» з 14 грудня замінять цифрові в застосунку «Дія»: уряд схвалив постанову

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

Кабінет міністрів України схвалив постанову № 1299, яка дозволить використовувати лише електронне водійське посвідчення в застосунку «Дія» без додаткового отримання пластикового аналога. Про це повідомило Міністерство цифрової трансформації та його очільник Михайло Федоров.

Раніше при реєстрації авто або при отриманні посвідчення водія обов’язковим було оформлення пластикових бланків цих документів. Зміни минулого місяця анонсували в МВС. Як і планувалося спочатку, вони набудуть чинності 14 грудня, після чого отримувати класичні пластикові документи стане не обов’язково, а головними стануть електронні аналоги в «Дії».

Замовити та отримати Е-посвідчення або Е-свідоцтво можливо буде через електронний кабінет водія або через застосунок «Дія». В такому разі можна буде ще й зекономити, адже оплачуватиметься лише вартість адміністративної послуги, тобто, без врахування вартості бланкової продукції (орієнтовно 254₴ при отриманні посвідчення водія вперше).

Повністю відмовлятися від “пластику” поки не планують — традиційні пластикові бланки за бажання можна буде отримати в сервісному центрі МВС.

«Ми будуємо цифрову державу з філософією – діджитал first. Де кожна послуга буде комфортною та логічною. Без бюрократії, зайвих походів в держоргани, довідок заради довідок. Оформлення і видача посвідчення водія в електронному форматі – це ще один революційний крок у цифровізації документів. Українці можуть отримати лише діджитал-посвідчення в Дії та використовувати їх у всіх життєвих ситуаціях. Без пластикового аналога»,

Михайло Федоров,

віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації

Після прирівнювання цих електронних документів до традиційних пластикових аналогів наприкінці 2021 року це наступний крок вперед до затвердженої раніше концепції Paperless майбутнього. Права та “техпаспорт” вже мають міжнародне кодування, яке використовується в ЄС, США та Канаді, тож це також черговий крок до міжнародної інтеграції «Дії» та використання застосунку за кордоном (детальніше — в окремому матеріалі).

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: