Новини Україна 08.11.2022 о 20:56 comment views icon

Зеленський пропонує продовжити воєнний стан та мобілізацію ще на 90 днів – до 19 лютого 2023 року

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкти про продовження дії воєнного стану в Україні та загальної мобілізації на наступні 90 днів, починаючи з 21 листопада 2022 року. Законопроєкти №8189 та №8190 зареєстровані у ВРУ  8 листопада.

Нагадаємо, воєнний стан і загальну мобілізацію було оголошено в Україні відразу після початку повномасштабного вторгнення російських окупантів – з 24 лютого 2022 року. Після того воєнний стан та мобілізацію декілька разів продовжували. Востаннє ВРУ продовжила їх ще на 90 днів у серпні – до 21 листопада.

Останніми місяцями ЗСУ досягли значних успіхів у знищенні ворога та звільненні України від загарбників. Проте війна ще триває, що й вимагає нормативного врегулювання відповідних питань. У разі ухвалення зазначених вище нормативних актів (а сумнівів у цьому немає) воєнний стан та мобілізація будуть продовжені до 19 лютого 2023 року.

Що означає воєнний стан

Воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться у разі загрози національній безпеці. Під час його дії можуть запроваджуватися різні обмеження:

  • на свободу руху громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів;
  • на діяльності певних політичних партій чи громадських об’єднань, які ведуть роботу проти незалежності України;
  • на проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій, інших масових заходів.

Окрім того, органи влади можуть встановлювати комендантську годину, запровадити трудову повинність, обов’язкові суспільно корисні роботи чи примусове відчуження приватного майна. Під час воєнного стану неможливо припинити повноваження президента, Верховної Ради, уряду, судів, омбудсмена (хоча в Україні змінився омбудсмен під час дії воєнного стану) та деяких інших органів влади. Крім того, не можна внести зміни до Конституції та провести вибори. Повний список обмежень можна вивчити тут.

Що означає загальна мобілізація

Загальна мобілізація — це комплекс заходів, спрямованих на переведення державної інфраструктури та військових сил країни у воєнний стан, який проводиться по всій території України. Зазвичай під цим терміном розуміють оперативний механізм поповнення лав ЗСУ.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

Мобілізації підлягають усі громадяни віком від 18 до 60 років (переважно чоловіки), придатні до військової служби або ті, які перебувають в запасі (резервісти). Зазвичай, першочергово призивають тих, хто має досвід у військовій справі, але бувають і винятки.

Разом з тим мобілізації підлягають не всі військовозобов’язані. Необхідну кількість військовослужбовців різних спеціальностей визначає військове керівництво відповідно до потреб.

Загалом всі громадяни зобов’язані з’являтися за викликом до центрів комплектування за повісткою. Проте не кожна повістка під час мобілізації призводить до призову на військову службу. В багатьох випадках проводиться перевірка облікових даних та медична перевірка військовозобов’язаних.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: