Новини Наука та космос 14.10.2022 о 11:07 comment views icon

Зонд-мисливець за екзопланетами NASA TESS перейшов в безпечний режим після комп’ютерного збою

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

У понеділок, 10 жовтня, космічний корабель TESS несподівано припинив спостереження та перейшов у безпечний режим. За підсумками досліджень команди NASA стало відомо, що причиною зупинки роботи стало перезавантаження бортового комп’ютера.

Космічне агентство стверджує, що зонд стабільний і наукові спостереження, які TESS ще не передав на Землю, теж, схоже, у безпеці. Процес відновлення нормальної роботи космічного корабля триватиме кілька днів.

Місію NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) було запущено 18 квітня 2018 року з бази Повітряних сил США мису Канаверал у Флориді на борту ракети Falcon 9 компанії SpaceX. З Землі TESS пробився на спеціальну орбіту високо над планетою, де проводить спостереження із мінімальними перешкодами з боку земної атмосфери. Через кілька тижнів після запуску він пройшов повз Місяць і відправив перше тестове зображення. Через 3 місяці після введення в експлуатацію TESS розпочав пошук планет.

Используя данные TESS, ученые подтвердили наличие новой планеты, известной как HD 21749b (суб-нептун), которая в 3 раза больше и в 23 раза массивнее Земли. Экзопланета находится примерно в 53 световых годах от Земли и вращается вокруг звезды размером с Солнце. Изображение: NASA
Використовуючи дані TESS, вчені підтвердили наявність нової планети, відомої як HD 21749b (суб-нептун), яка в 3 рази більша і в 23 рази масивніша за Землю. Екзопланета знаходиться приблизно за 53 світлові роки від Землі і обертається навколо зірки розміром із Сонце. Зображення: NASA

Космічний корабель TESS заряджається сонячною енергією та оснащений 4 камерами шириною 100 мм кожна. Об’єктиви спостерігають за певною ділянкою неба від 27 до 351-го дня (тривалість визначається залежно від розташування ділянки).

Инженеры позируют на фоне четырех камер, установленных на зонде TESS. Фото: NASA
Інженери позують на фоні чотирьох камер, встановлених на зонді TESS. Фото: NASA

Заявлена ​​мета дворічної місії – знайти щонайменше 50 планет, близьких за розміром до Землі (не більше ніж у 4 рази більше її діаметра). Однак зонд продовжив спостереження і після завершення запланованого терміну, ідентифікувавши понад 250 екзопланет та тисячі об’єктів-кандидатів.

Щомісяця TESS досліджує нову ділянку неба, вивчаючи безліч зірок та вимірюючи їхню яскравість. Крихітне ритмічне затемнення може бути ознакою того, що планета, яка обертається навколо зірки, перетинає поле зору TESS. Хоча місія була розроблена для виявлення екзопланет, астрономи також використовували інформацію зонда для вивчення комет, наднових та подвійних зірок, а також інших космічних об’єктів.

Раніше Джеймс Вебб зняв газового гіганта HIP 65426b і виявилося, що телескоп працює приблизно в 10 разів краще, ніж очікувалося. Використовуючи його спостереження, вчені визначили масу екзопланети (приблизно в 7 разів більша за масу Юпітера), також виявилося, що планета гарячіша, ніж вважалося раніше (з верхньою межею хмар близько 1400 градусів за Цельсієм), і трохи менша, ніж очікувалося (з діаметром близько 92% діаметра Юпітера). Точність, з якою були проведені ці вимірювання, демонструє, що телескоп може дізнатися ще більше інформації про атмосферу екзопланет, а повторні спостереження можуть зафіксувати, як вони змінюються.

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

Джерело: NASA, Space


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: