Статті Серіали 16.12.2023 о 15:00 comment views icon

10 кращих серіалів 2023 року

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

10 кращих серіалів 2023 року

Як і будь-який інший, поточний рік подарував купу серіального контенту. Були як приємні сюрпризи, так і ті новинки, що не виправдали очікувань (наприклад, ця, або ось ця). Зібрали десятку успішних різножанрових серіалів 2023 року, які однаково сподобалися як глядацькій аудиторії, так і оглядачам медіавидань (у тому числі ITC).

Чималу частку становлять книжні екранізації, а, наприклад, з усюдисущих кінокоміксів тут хіба що адаптація манґи. Зауважимо, що до уваги бралися лише нові проєкти, тому другі, треті або ж десяті сезони різних шоу не передбачені. Як завжди, пропонуємо доповнювати список та аргументувати, чому той чи інший серіал заслуговує на згадку.

«Останні з нас» / The Last of Us

Жанр: постапокаліптична драма, жахи
Рейтинг IMDb: 8,8
Реліз: НВО
Де подивитися: Megogo

Світ зазнав пандемії паразитичного грибка кордицепса, і у хаосі апокаліпсиса простий будівельник Джоел втратив доньку. Тепер він став контрабандистом, що змушений виживати у суворій постапокаліптичній реальності. Попри небажання братися за вкрай сумнівну місію, чоловік таки згоджується доставити 14-річну Еллі, за проханням лідерки бостонського руху опору Марлін, в безпечне місце. Ця подорож змінить життя обох назавжди.

«Останні з нас» — екранізація культової забавки The Last of Us, але в очах публіки, далекої від ігрової індустрії, це рідка кіноадаптація відеогри, яка змогла. На плечах творців шоу, зокрема, Крейга Мазіна та Ніла Дракманна, лежала величезна відповідальність, при тому, що перед прем’єрою в інфопросторі звучало чимало скептичних висловлювань. Але творіння від НВО стало справжнім хітом, справедливо отримало загальне визнання та купу номінацій на різні кінонагороди, в тому числі й «Еммі».

Онлайн-курс "Чистий код та патерни проєктування" від robot_dreams.
Прискорюйте й спрощуйте процес розробки.Під менторством лектора з 15-річним досвідом ви навчитеся застосовувати 20+ шаблонів, опануєте рефакторинг і принципи чистого коду.
Детальніше

Другий сезон вже знаходиться у розробці, щоправда, його вихід не слід очікувати дуже скоро.

«Покерфейс» / Poker Face

Жанр: комедійний детектив
Рейтинг IMDb: 7,9
Реліз: Peacock

Після того як звичайна офіціантка казино Чарлі Кейл перейшла дорогу мстивому господарю закладу, та ще й сталася загадкова смерть її подруги Наталі, нещасній довелося хутко тікати з міста та переховуватись від головоріза, надісланого по її душу. Під час своєї подорожі одноповерховою Америкою героїня зіштовхнеться з хвилею лицемірства та несправедливості, тому візьме за звичку виводити злочинців на чисту воду. Тим паче, що у неї це досить непогано виходить.

«Покерфейс», проєкт від режисера «Ножі наголо» Раяна Джонсона, хоч і виглядає як детективна дрібничка у стилі howcathem, насправді виявився дуже цікавою вправою у жанрі. Зі славетним «Коломбо» цей проєкт не порівнювали хіба що ті, кому ім’я Пітер Фальк нічого не скаже, та разом з тим надто очевидно, що на лаври легендарного телешоу «Покерфейс» навіть не зазіхає. Симпатичність головної героїні криється якраз у її несимпатичності: будьте певні, що ця прозорлива тітка з сигаретою у зубах неодмінно дістанеться істини.

Онлайн-курс "Чистий код та патерни проєктування" від robot_dreams.
Прискорюйте й спрощуйте процес розробки.Під менторством лектора з 15-річним досвідом ви навчитеся застосовувати 20+ шаблонів, опануєте рефакторинг і принципи чистого коду.
Детальніше

«Правдива терапія» / Shrinking 

Жанр: драмеді
Рейтинг IMDb: 8
Де подивитися: Apple TV+

Коли психотерапевт Джиммі Лерд втратив дружину, життя наче позбулося сенсу. Стосунки з дочкою-підлітком Еліс остаточно зіпсувалися, а улюблена робота більше не приносить радості. Тож як Джиммі може допомогти своїм пацієнтам, якщо сам потребує допомоги? Напевно, впоратись з горем допоможуть навколишні, зокрема, сусідська подружня пара Ліз та Дерек, колеги Габі та Пол Роудс, найкращий друг Браян і навіть власні пацієнти. Та поки Джиммі сам не захоче привести життя до ладу, це за нього ніхто не зробить.

Хітова «Правдива терапія» від Apple TV+ дійсно володіє психотерапевтичним ефектом, якого сьогодні усі ми так потребуємо. Це свого роду «Тед Лассо» від психотерапії, та від заміни футбольного м’яча затишною канапою вплив на глядача не змінюється. Це те саме безмежно добре, емоційно насичене та натхненне шоу, від якого стає тепло на душі. Допомагає цьому і прекрасний акторський склад з меланхолійним Джейсоном Сігелом та незрівнянним Гаррісоном Фордом на чолі.

«Любов і смерть» / Love & Death

Жанр: кримінально-біографічна драма, трилер
Рейтинг IMDb: 7,5
Реліз: Мах
Де подивитися: Megogo

До певного часу зразкова домогосподарка з невеличкого провінційного містечка у Техасі Кенді Монтгомері жила собі й горя не знала, аж поки їй не захотілося розмаїття. Пізніше це бажання втілиться у романтичні зустрічі з чоловіком її подруги Бетті Гор — Алланом. Ця інтрижка на стороні призведе до трагічних наслідків, а саме — смерті Бетті в результаті завдання 41 удару сокирою. Та найдивнішим у цій моторошній історії виявиться те, що обвинувачену у вбивстві Кенді буде виправдано у суді.

Сюжет серіалу заснований на реальних подіях, що логічно викликали резонанс у суспільстві. Але творці аж ніяк не намагаються виправдати дії головної героїні, а натомість фільмують власну версію подій. І виходить це у них напрочуд вдало — попри просідання в середині сезону, «Любов і смерть» міцно тримає увагу та повністю виправдовуює приналежність до жанру трилера. Напружена атмосфера підкріплюється потужним перфомансом Елізабет Олсен, персонаж якої здатен викликати справжній когнітивний дисонанс.

«Таємниця бункера» / Silo 

Жанр: науково-фантастична драма, антиутопія
Рейтинг IMDb: 8,1
Де подивитися: Apple TV+

У майбутньому, після таємничої глобальної катастрофи, залишки людства відсиджуватимуться у здоровенному багаторівневому бункері. Повітря ззовні отруєне, тож вихід з укриття напевно означатиме загибель. Така доля чекає на порушників жорстких правил, і однією з таких стає дружина місцевого шерифа. Останній теж вирішує вийти, але перед так званою «чисткою» передає свої повноваження інженерці Джульєтті Ніколс. Їй і належить з’ясувати, що становить таємниця бункера.

Цей серіал, заснований на серії книг Silo Г’ю Гоуї, ще один беззаперечний хіт 2023 року, визнаний глядачами та обласканий критиками. Тож не дивно, що його подовжили на другий сезон ще до завершення першого. З точки зору жанру антиутопії «Таємниці бункеру» з нового запропонувати нічого, хіба що варто зауважити, що тутешній державоустрій сильно нагадує совок. Але як напружений та, по суті, герметичний трилер із купою загадок історія працює чудово.

На додаток проєкт претендує на премію «Сатурн» у трьох категоріях, зокрема, за «Найкращий науково-фантастичний серіал».

«Перехоплений рейс» / Hijack

Жанр: трилер
Рейтинг IMDb: 7,4
Де подивитися: Apple TV+

Рейс КА29 буденно прямував собі з Дубаю до Лондона. Один з пасажирів — корпоративний перемовник Сем Нельсон, що планує налагодити стосунки з дружиною. Аж раптом літак захоплюють озброєні терористи, тож тепер Сем змушений покластися на свої професійні навички, щоб на борту не трапилось чогось непоправного. Це буде дуже довгий та важкий переліт для усіх причетних.

«Перехоплений рейс» — надзвичайно якісний, наповнений цікавими твістами трилер, який усіляко намагається дивувати. Враховуючи, що тут у нас оригінальний сценарій, це дорого обходиться. Не дивлячись на неабияку порцію сумнівних та малоймовірних, а подекуди взагалі сміховинних моментів, сюжет добряче інтригує та не відпускає аж до самісіньких фінальних титрів.

Додає напруження і реалізація концепту «оповідь у реальному часі»: 7 годин польоту = 7 епізодів, яким точно є що запропонувати глядачу. Ну і не забуваємо про фірмову чарівність Ідріса Ельби.

«Таблетка від болю» / Painkiller 

Жанр: драма
Рейтинг IMDb: 7,4
Де подивитися: Netflix

Коли до управління фармацевтичним гігантом Purdue Pharma нарешті дістався Річард Саклер, племінник померлого засновника компанії Артура Саклера, на ринок було випущене нове революційне знеболювальне OxyContin. З позиції фірми-виробника зазначалося, що цей препарат абсолютно безпечний. Але на практиці все було інакше. Прості американці не встигли моргнути, як стали жертвами опіоїдної епідемії, що набула катастрофічних масштабів.

Ця сумна історія скаженого капіталізму заснована на статті The New Yorker: «Сім’я, яка побудувала імперію болю» Патріка Реддена Кіфа та нон-фікшні «Вбивця болю: імперія обману та походження опіоїдної епідемії в Америці» Баррі Мейєра. Там автор порівнював потужність OxyContin з ядерною зброєю, що вже звучить досить красномовно. В цілому «Таблетка від болю» — захоплива драма з класними акторськими виступами та наочною інструкцією, як можна збагатитися на геноциді власних земляків.

«Ван Піс» / One Piece

Жанр: пригодницький екшн
Рейтинг IMDb: 8,4
Де подивитися: Netflix

Хлопчина на ім’я Манкі Д. Луффі задумав стати королем піратів, але для цього йому потрібно дістатися скарбу «Ван Піс». Юнак вирушає у небезпечну подорож, але для початку йому варто обзавестись хоча б вірною командою та пристойним кораблем. І це вже не кажучи про конкурентів, котрі також мріють заволодіти легендарним скарбом.

Можливо, до виходу серіалу на екрани в це було важко повірити, але у Netflix дійсно вийшло гарно адаптувати культову манґу Еїтіро Оди в формат ігрового кіно. Ось що буває, якщо поставитись до першоджерела з належною шаною та відповідально підійти до справи — справжній хіт, отримайте й розпишіться.

У підсумку «Ван Піс» вартує уваги як шанувальників цього всесвіту, так і глядачів, далеких від манґи чи аніме. Недарма стримінговий гігант планує закріпити успіх та одразу після виходу першого сезону заявив про наміри продовжити шоу.

«Падіння дому Ашерів» / The Fall of the House of Usher

Жанр: готичний горор
Рейтинг IMDb: 8
Де подивитися: Netflix

Коли гендиректор фармацевтичної компанії Fortunato Pharmaceuticals Родерік Ашер лишається без нащадків, що загинули не своїми смертями одна загадковіше іншої, до нього навідується помічник прокурора Оґюст Дюпен. Ашер сповідується та зізнається у своїх злочинах, розповідаючи похмуру історію, у яку важко повірити. Ключова роль у цій розповіді відведена таємничій незнайомці на ім’я Верна.

Майк Фленаган завершує свою плідну співпрацю з Netflix тріумфальним зверненням до літературної спадщини Едгара Аллана По. Однойменне оповідання то лише вершина айсберга, адже творці небезуспішно черпають натхнення і з інших відомих творів письменника. «Падіння» поступово обволікає своєю тривожною містичною атмосферою, властивою творам По, та скидається на стильну макабричну вечірку до Геловіна. Обережно, можливі летальні випадки.

«Уроки хімії» / Lessons in Chemistry

Жанр: драма
Рейтинг IMDb: 8,3
Де подивитися: Apple TV+

У кінці 50-х молода лаборантка хімічного аналізу Елізабет Зотт змушена варити каву замість роботи над науковими дослідженнями. Усе міняється після зустрічі з генієм Келвіном Евансом — претендентом на Нобелівську премію та просто хорошим хлопцем. Але справжні випробування чекають на героїню попереду: серед іншого доля закине її на телебачення, де Зотт вестиме суперпопулярне кулінарне шоу для домогосподарок.

Сюжет «Уроків хімії» заснований на дебютному романі Бонні Гармус, та щоб схарактеризувати цей відносно нещодавній проєкт, дозволю собі самоцитування:

«Беззаперечним успіхом авторів шоу виявилося те, що вони презентували не примітивну плакатну агітку, а в першу чергу цікаву, захопливу і чуттєву історію, яка здатна надихати».

Якщо комусь цікаво, то рецепти героїні шоу знаходяться ось тут.

«Місис Девіс» / Mrs. Davis

Жанр: фантастична нісенітниця
Рейтинг IMDb: 7,3
Реліз: Peacock

На правах бонусної позиції дуже хочеться згадати ще про цей цікавезний проєкт, що виявився великим сюрпризом.

За сюжетом черниця Симона з насторогою ставиться до сучасних технологій та, зокрема, штучного інтелекту Місис Девіс, який (яка?), здається, вже захопив увесь світ, причому без єдиного пострілу. Але обставини змушують героїню укласти угоду з ненависним ШІ, в результаті якої Симона зобов’язується знайти та знищити Святий Ґрааль, а Місис Девіс натомість самознищитися.

«Місис Девіс» опинилася тут саме через свою виразну непересічність та несхожість з усім, що виходило у 2023 році. Це абсолютно дика, химерна, надзвичайно еклектична та насичена абсурдом сатира, якій абсолютно до снаги дивувати. Втім, треба визнати, що місцева страва припаде до душі точно не усім.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: