Огляди Пристрої 17.10.2023 о 14:00 comment views icon

Огляд OPPO A38: бюджетний смартфон з камерою 50 Мп, екраном 90 Гц та швидкою зарядкою 33 Вт

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд OPPO A38: бюджетний смартфон з камерою 50 Мп, екраном 90 Гц та швидкою зарядкою 33 Вт

Сьогодні поглянемо на новенький OPPO A38, який долучається до боротьби за покупця в сегменті доступних смартфонів. Забігаючи наперед, пристрій вийшов неоднозначним – телефон має чимало слабких і сильних сторін, про що детально розповімо в цьому огляді. Протестували новинку в типових сценаріях використання, виміряли синтетичну продуктивність начиння, зіграли у відеоігри, оцінили рівень автономності, зробили кілька знімків на камеру та пошукали інші нюанси.

Огляд OPPO A38: бюджетний смартфон з камерою 50 Мп, екраном 90 Гц та швидкою зарядкою 33 Вт
OPPO A38
6999 грн.

Плюси:

чудова автономність, наявність NFC, 3.5 mm jack та окремо виділеного слоту micro SD.

Купити в CLICK.UA

Мінуси:

завищена вартість, посередня камера, велика кількість непотрібних програм та ігор в прошивці, нюанси з програмним забезпеченням, комусь не потрібен 3.5 mm jack

Купити в CLICK.UA
6.5/10
Оцінка ITC.ua

Технічні характеристики OPPO A38

Технічні характеристики Oppo A38
Діагональ 6.56 “
Роздільна здатність 1612х720
Тип матриці IPS
Частота оновлення 90 Гц
Процесор Helio G85
ОЗП 4 ГБ
ПЗП 128 ГБ
Основна камера 50 + 2 МП
Передня камера 5 МП
Основний порт USB Type C 2.0
Аудіо порт mini-Jack (3.5 мм)
Акумулятор 5000 мАг
Потужність заряджання 33 Вт Oppo SuperVOOC
Розміри 163.7x75x8.2 мм
Вага 190 грамів

Комплектація OPPO A38

OPPO A38 поставляється в білій коробці з мінімальним комплектом. Всередині сам девайс, паперова документація, скріпка для сім-карт, зарядний пристрій, і кабель USB Type C. На екрані наклеєна захисна плівка (не скло).

Адаптер білого кольору, як і кабель USB, блочок досить великих розмірів. Підтримується технологія швидкісного заряджання OPPO SuperVOOC, БЖ видає напругу до 11 В і потужність до 33 Вт, під час заряджання майже не нагрівається.

Зовнішній вигляд, інтерфейси

OPPO A38 хоч має величезні рамки, широке підборіддя і не надто стильний дизайн, та зібраний справді добре, нічого не скрипить, жодних люфтів, конструкція надійна. Сильного захисту від вологи та пилу немає, телефон відповідає стандарту IP54, тому з OPPO A38 краще бути акуратним.

З правої сторони розміщена клавіша блокування з вбудованим сканером відбитків пальців, вище неї дві кнопки регулювання звуку. З протилежного боку знаходиться лише щедрий SIM лоток.  Щедрий, бо в OPPO A38 можна встановити дві сімки та карту пам’яті одночасно, що приємно. Більшість виробників ставлять комбінований слот, тому користувачам доводиться обирати: друга сімка або карта пам’яті.

Знизу смартфон має стандартний USB Type C 2.0 роз’єм з підтримкою швидкого заряджання і вихід для навушників. Любителі класичних навушників будуть задоволені наявністю 3.5 mm jack, а сучасніші користувачі скоріш за все під’єднають гарнітуру по Bluetooth 5.3. Тут також присутній NFC чип, який найчастіше використовується для оплати в магазинах.

Курс Python розробки від Mate academy.
Python — найпопулярніша мова 2024 року. Наш курс допоможе вам стати професіоналом, готовим до викликів сучасного IT ринку. Ви навчитеся створювати вебсайти, аналізувати дані, розробляти алгоритми, та навіть створювати штучний інтелект. .
Отримати деталі про курс

Зауважимо, що не всі версії OPPO A38 мають NFC, тому куплений телефон на закордонних онлайн майданчиках може розчарувати покупця відсутністю цього  чипу. Випускається модель у двох кольорах: золотий і чорний.

Екран, зв’язок, звук

Виробник встановив недорогий IPS екран з роздільною здатністю 1612х720, частота оновлення 90 Гц, яскравість до 720 ніт. Начебто типовий 6.6 дюймовий екран, якому немає чим дивувати сучасного користувача.

Кольори приємні, якщо виставити природний режим. На щастя в OPPO A38 можна провести деякі налаштування екрана, щоб підібрати оптимальні для себе параметри. Кути огляду середні, можна побачити незначне вицвітання під певним кутом, що зовсім не критично. Частота оновлення також налаштовується, можна вибрати режим 60 Гц, 90 Гц або адаптивний.

Дисплей непоганий, хоч має невисоку роздільну здатність. Люди, які звикли дивитись в екран з відстані 10-15 см зможуть побачити нерівності шрифтів, та всім решта це не грозить. Приємно здивував мінімальний рівень яскравості, вночі дисплей не ріже очі, та й акумулятор в такому режимі триматиме значно довше.

OPPO A38 підтримує стандарт 4G LTE, хоча в умовах українських операторів це не має сильного значення. В провінційних районах Івано-Франківської області можна було спіймати непогану швидкість до 35 Мбіт/с, та це рідкість, адже в більшості сценаріїв швидкості ледь вистачає для перегляду 1080р відео. Модуль зв’язку нічим не виділяється, типовий приймач, який відповідає своїй ціновій категорії, інші бюджетні моделі не пропонують щось принципово краще.

Курс Python розробки від Mate academy.
Python — найпопулярніша мова 2024 року. Наш курс допоможе вам стати професіоналом, готовим до викликів сучасного IT ринку. Ви навчитеся створювати вебсайти, аналізувати дані, розробляти алгоритми, та навіть створювати штучний інтелект. .
Отримати деталі про курс

Камера OPPO A38

Смартфон оснащений двома модулями камер. Головний об’єктив 50 МП і допоміжний 2 МП. Фото хоч і мають властивий сучасним смартфонам овершарп, але приємно здивували кольори. В більшості Android моделей (навіть флагманів) є серйозні проблеми з відображенням зеленого кольору, а OPPO A38 демонструє в міру хороші дерева і пейзажі.

Зелений колір не ідеальний, але близький до того, що бачить око людини, немає надмірної кислотності, якою так страждав Samsung Galaxy S23 Ultra. Це той випадок, коли менше алгоритмів – краще.

OPPO A38 в більшості випадків витримує експозицію, не засвічує небо, хоча не має чим потішити в портретному режимі. Алгоритмам камери важко розмивати межу світлого волосся і фону, тому можна побачити незначні дефекти. При цьому фон розмазується не надто агресивно. Селфі часто виходять нечіткими, надто світлими, іноді змазаними.

За гарного освітлення майже всі телефони фотографують на гідному рівні, значно цікавіше поглянути на що здатен герой огляду в нічному режимі. Алгоритми тут не рятують, коли сам об’єктив має малу світлочутливість. Більшість знімків в нічному режимі даються важко, фото виходять нечіткими.

Смартфон не справляється в темних умовах, але за наявності достатньої кількості штучного освітлення, наприклад вуличні лампи чи вітрини магазинів, фото виходять більш-менш адекватними (за мірками бюджетних телефонів).

На офіційному сайті маркетологи розповідають про «збільшення гучності до 300%» в телефонах OPPO. Що ж, динамік (він тут один) справді сильний, але його не назвати еталоном якості. Звук досить непоганий, та меломани все ж скористаються навушниками для прослуховування музики.

Робоча продуктивність OPPO A38

Герой огляду оснащений слабеньким, за сучасними мірками, процесором Mediatek Helio G85. За графіку відповідає прискорювач Mali G52 MC2. Оперативної пам’яті 4 ГБ + 4 ГБ файл підкачки (як виявиться, з не надто швидкого накопичувача).

Начебто типовий набір бюджетного смартфону, якого вистачить для невимогливих користувачів. В синтетичних тестах телефон видає не дуже втішні результати. Показники знаходяться на рівні дешевших конкурентів, а моделі на 500-1000 грн дорожче пропонують принципово вищий рівень швидкодії.

Вбудований накопичувач простий, на 50% заповнена пам’ять демонструє посередні результати, а якщо користувач заб’є 80-90% дискового простору – показники ще більше знизяться. 200 МБ/с запису і 147 МБ/с читання зовсім не вражають у 2023 році, хоча це адекватний рівень типового бюджетного смартфона.

В браузері телефон показує слабенькі результати, які не зовсім точно відповідають реальним умовам. Добре оптимізовані сайти завантажуються швидко і працюють без проблем, та важкі вебресурси обов’язково просадять частоту кадрів і анімації гортання не будуть плавними.

Приємно хоча б те, що цей процесор не тротлить і показує ідентичну продуктивність в будь-яких умовах. Покупець заплатив за всю потужність, він її й отримає, чого не сказати про провальний Snapdragon 8 Gen 2 (втрати до 40% швидкодії).

Ігрова продуктивність

Великий і могутній мобільний геймінг насправді не ставить високі вимоги до апаратного забезпечення. OPPO A38 без проблем справляється з будь-якими казуальними відеоіграми, а також може запускати вимогливі ААА проєкти.

Asphalt 9 і Call of Duty Mobile працюють добре (30 і 60 FPS відповідно), можна комфортно грати на середніх налаштуваннях графіки, та для плавності в шутері краще перейти до низького профілю, як це роблять мобільні кіберкотлети кібератлети.

Попри скромний процесор та відеоприскорювач не першої свіжості, на Oppo A38 можна зіграти майже в будь-які відеоігри, що випускаються для мобільних телефонів.

 

Програмне забезпечення OPPO A38

Смартфон працює на базі Android 13 з фірмовою оболонкою Color OS 13.1. Можна скептично ставитися до прошивок китайських брендів, та тут не все однозначно. Ця оболонка має як свої переваги, так і серйозні недоліки, про що піде мова нижче.

Функціонал Color OS дещо відрізняється від стокового Android і пропонує деякі приємні бонуси, такі як клонування програм, ігровий оверлей, віконний режим з розділенням екрана тощо. Та велика кількість додаткових опцій не зробить оболонку кращою, якщо вона працює нестабільно.

Іноді анімації мають проблеми з плавністю, особливо це відчувається під час протягування шторки сповіщень, коли запущена якась програма. Примусово увімкнений режим 90 Гц не змінює ситуацію, адже недолік програмного характеру, просідає частота кадрів самої анімації, причому з незрозумілих причин.

Розблокування обличчям працює справді швидко, але не завжди. Якщо користувач сканував своє личко за гарного освітлення, то в темну пору доби сканер може працювати нестабільно. В такому випадку краще скористатися боковим сканером відбитків пальців. Якщо додати один і той самий палець 2-3 рази, то він починає працювати швидше і стабільніше.

В недавніх оглядах Nokia G22 та Nokia G42 редакція ITC наголошувала, що фінський виробник починає нахабніти та встановлює сторонні програми, такі як Booking і Spotify, та це все квіточки порівняно з OPPO. Незважаючи на те, що телефон й так має високий на фоні конкурентів цінник, з коробки користувач отримує безліч реклами.

Ні, це не та реклама зі спливними вікнами, яку щодня бачать “щасливі” власники Xiaomi, а попередньо встановлені ігри, багато ігор. Та й зіграти в ці ігри не так просто, адже більшу частину часу доводилось переглядати рекламу таких же жахливих відеоігор.

 

З переваг варто відзначити такі опції як клонування додатків, що може бути корисним для тих, хто звик використовувати два умовні Viber. Програма не дозволяє додавати кілька профілів, тому лише клонування дозволить користуватись двома номерами для такого сервісу.

Ігровий оверлей зручний, дозволяє виводити статистику продуктивності, налаштовувати сповіщення під час гри, записувати екран, міняти голос і ще має багато чого корисного для мобільного геймера. Не буде зайвою опція розділення екрана та виведення програм у віконний режим. На екрані 6.56″ користуватись цим не надто зручно, але в певних умовах може згодитися.

Автономність

Акумулятор 5000 мАг в парі з економним процесором дає очікуваний результат. OPPO A38 можна без проблем користуватись 2-3 доби, в залежності від інтенсивності експлуатації. Звісно, якщо є охота, то акумулятор можна посадити за добу.

Тестування PC Mark показує результат 13 годин. Це гарний показник, який можна ще покращити, якщо використовувати режим економії енергії та невисоку яскравість. 4-5 годин щодня протягом трьох діб – таким не можуть похвалитись більшість флагманів, які використовують потужне начиння.

Заряджається телефон досить швидко. Фірмовий блок живлення за годину цілком поповнить заряд акумулятора. Відзначимо й те, що OPPO A38 підтримує інтелектуальне заряджання, тобто завершить процес перед тим, як власник прокинеться, якщо його підключили на цілу ніч. Акумулятор зарядиться до 80%, зупиниться, а продовжить заряджання орієнтовно о 6 годині ранку.

Ціна та конкуренти

Огляд OPPO A38: бюджетний смартфон з камерою 50 Мп, екраном 90 Гц та швидкою зарядкою 33 Вт

Смартфон OPPO A38 офіційно продається в Україні за ціною 6999 грн, що насправді досить багато, як для його начиння. Телефон непоганий, але точно не за такі гроші. Розглянемо найбільш явних конкурентів і поглянемо, що вони пропонують.

Nokia G22 пропонує схожий за продуктивністю SoC, чисту OS Android, відсутність зарядного пристрою в комплекті та високий рівень ремонтопридатності. Ціна 5399 грн.

Motorola Moto G32 є одним з найвигідніших смартфонів у своїй ціновій категорії. Motorola пропонує вищу роздільну здатність екрана з меншою яскравістю і більше ОЗП. Ціна 6399 грн.

Realme C53 все ще можна вважати конкурентом героя огляду. Компромісний варіант з більшою кількістю оперативної пам’яті, відсутністю NFC і старішим Bluetooth. Зате ціна 5999 грн.

Висновок:

Смартфон OPPO A38 справляє позитивне враження, адже за час його використання було значно більше приємних моментів, ніж розчарувань. Телефон швидко заряджається, а батареї вистачає на два-три дні активного використання, камера не ідеальна, але за правильного освітлення фото виходять адекватними, а продуктивності застарілого начиння все ще вистачає для базових потреб.

Головна проблема цієї моделі – завищена вартість на ринку України, адже конкуренти пропонують зовсім не гірші можливості за менші гроші. Справді, незрозуміло чим OPPO A38 повинен зацікавити потенційного покупця. Також не обійшлося без нюансів з програмним забезпеченням, включаючи чималу кількість попередньо встановленого сміття. Крім цього бентежать рвані анімації в інтерфейсі системи.

Не можна сказати, що OPPO A38 вийшов провальним смартфоном, адже непогана якість збирання, наявність важливих провідних і безпровідних інтерфейсів, не ідеальна, але в міру функціональна оболонка на базі Android 13 все ще дають йому шанс змагатись за покупця. За 5500 грн телефон справді міг би бути успішним, та цінова політика компанії та націнки магазинів точно не зроблять його хітом продажів.

Купити в CLICK.UA

Висловлюємо подяку компанії OPPO за наданий для огляду смартфон OPPO A38


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: