Новини Софт 12.05.2022 о 10:36 comment views icon

Android 13. Google випустила другу публічну бету нової ОС та показала нові можливості дизайну Material You

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg

Максим Григор'єв

Автор новин

На конференції Google I/O 2022 компанія серйозно поставилася до Android 13, представивши важливі покращення та нові функції в операційній системі, адаптованій для великих екранів. Додано новий дизайн, покращено налаштування безпеки та підтримка мультимовності.

Material You

Android 13 оновив дизайн, який поєднуватиме кольори інтерфейсу зі шпалерами робочого столу. Це вплине на всі елементи, які ви маєте на екрані, наприклад, на піктограми в панелі повідомлень або кнопки калькулятора.

Android 13 також розширює колірну схему піктограм програм за межі програм Google. Починаючи з пристроїв Pixel можна перемикнути «Тематичні значки» в налаштуваннях, щоб всі програми, що підтримуються, також адаптувалися до кольорів вашого телефону і виглядали послідовно, сучасно і мінімалістично.

Android 13 також з’явиться новий елемент управління мультимедіа, який адаптує свій зовнішній вигляд залежно від музики, яку ви слухаєте, відображаючи обкладинки альбомів. Персоналізація в Android 13 поширюється не тільки на дизайн та естетику інтерфейсу телефону, але й на інші області, які є важливими та унікальними, наприклад, ваші мовні уподобання.

Для тих, хто використовує програми кількома мовами, додано нову опцію для керування мовою програми. Таким чином, ви можете змінити його вручну, якщо хочете використовувати програму мовою, відмінною від мови вашого телефону.

Онлайн-курс "Асинхронне програмування" від robot_dreams.
Опануйте підходи асинхронного програмування на Python для розробки швидких та ефективних програм.Вас навчатиме Lead Python Software Engineer у SoftServe.
Детальніше про курс

Наприклад, ви можете використовувати соціальні мережі однією мовою, а банківські операції іншою. Android 13 допомагає вам використовувати мову так само вільно, як і в реальному житті, тому ви можете вибрати іншу мову для кожного з ваших програм в налаштуваннях.

Зміняться параметри керування екраном. У бета-версії з’явилися нові пункти, що дозволяють керувати різними параметрами.

Контроль над доступом та дозволами додатків

Android 13 надасть користувачам більший контроль над особистою інформацією, якою ви ділитеся, і детальніший контроль над файлами, до яких можуть отримати доступ ваші програми. Замість надання доступу до «Файлів та мультимедіа» ви можете керувати доступом до двох нових категорій: «Фотографії та відео» та «Музика та аудіо». Щоб отримати ще більше конкретики, новий засіб вибору фотографій дозволяє вибирати саме ті фотографії або відео, до яких ви хочете надати доступ, без необхідності ділитися всією своєю медіатекою з додатком.

Хоча повідомлення програм часто надають корисні та своєчасні нагадування, Google вважає, що «у вас повинен бути більший контроль над тим, від яких програм ви хочете отримувати повідомлення». Тому в Android 13 програми повинні отримати ваш дозвіл, перш ніж відправляти вам повідомлення. Крім того, скорочено кількість додатків, яким потрібне ваше географічне становище. Наприклад, вам більше не потрібно повідомляти додатки своє місцеперебування, щоб увімкнути сканування Wi-Fi.

Онлайн-курс "Асинхронне програмування" від robot_dreams.
Опануйте підходи асинхронного програмування на Python для розробки швидких та ефективних програм.Вас навчатиме Lead Python Software Engineer у SoftServe.
Детальніше про курс

Історія буфера обміну

Android 13 робить все можливе, щоб допомогти вам уникнути ризиків, надаючи своєчасні рекомендації та можливості для покращення конфіденційності. Ви вже отримуєте оповіщення, коли програма звертається до вашого буфера обміну. Android тепер піде далі і автоматично очистить історію буфера обміну через короткий проміжок часу, тому програми не зможуть бачити раніше скопійовану інформацію.

Пізніше цього року Google розгорне уніфіковану сторінку налаштувань безпеки та конфіденційності в Android 13, яка виведе на перший план конфіденційність та безпеку всіх даних вашого пристрою. Це забезпечить чіткий колірний індикатор стану безпеки, а також рекомендації та кроки, які ви можете зробити для підвищення своєї безпеки.

Всі ваші карти в Google Wallet

Google Wallet наче всі забули, але компанія вирішила його врятувати і як. Як було показано під час презентації, програма не тільки дозволить вам зберігати ваші кредитні картки, але й офіційні документи, які можуть бути дійсними, такі як права водія або навіть електронні ключі, які ви активуєте за допомогою NFC вашого термінала.

Гаманець буде доступним також і в Україні.

Android 13 для планшетів

Оновлення Android 12L оптимізували дизайн для пристроїв із великим екраном. Android 13 будується на цій основі, пропонуючи покращені можливості багатозадачності для планшетів. З оновленою панеллю завдань можна легко перемикнути вигляд планшета на розділений екран. Просто перетягніть будь-яку другу програму з вашої бібліотеки програм на екран, і ви зможете з легкістю виконувати два або більше завдань одночасно.

Також покращується досвід письма або малювання стилусом. В Android 13 можна зручно покласти руку на екран, не турбуючись, що він буде помилково ідентифікований як стилус, що зменшить будь-які ненавмисні дії.

А в найближчі тижні буде оновлено понад 20 програм Google, щоб повною мірою скористатися додатковим простором і додати більше функціональності. Багато сторонніх програм, таких як TikTok, Facebook і Zoom, будуть оновлені, щоб зробити роботу з планшетами ще краще».

Повідомлення про землетруси

Ще однією функцією, яка буде серйозніше інтегрована з операційною системою, стануть попередження про землетруси. Це функція, яка почала впроваджуватися в деяких регіонах, але застосовуватиметься ширше в районах із сейсмічною активністю.

Сервіс з’явиться на телефонах Android та на деяких пристроях Wear OS.

Які телефони будуть підтримуватись

Серед новин про Android 13 завжди є питання, яке цікавить усіх: які телефони сумісні із системою? Google Pixel буде першим сумісним смартфоном і саме з версії 4 вони отримають це оновлення. Що стосується решти брендів, компанія вже підтвердила, що власники Xiaomi, Realme, Lenovo та Vivo вже можуть протестувати оновлення.

Google анонсувала Pixel 6a на процесорі Tensor за $449, а також показала Pixel 7 та Pixel 7 Pro

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: