Наука та космос Новини 11.04.2022 о 14:32 comment views icon

Астрофізики виявили галактику-кандидата у найвіддаленіші — щороку HD1 формує понад 100 зірок

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяня Нечет

Автор новин

Нещодавно «старенький» «Хаббл» виявив найвіддаленішу зірку, яка отримала назву Earendel. Тепер Гарвард-Смітсонівський центр астрофізики повідомив про відкриття нової галактики, потенційного кандидата в найбільш далекі. HD1 знаходиться від нас на відстані близько 13,5 мільярда світлових років. Її знайшли після більш ніж 1200 годин спостережень за допомогою телескопів Subaru, VISTA, UK Infrared Telescope та космічного телескопа «Спітцер». Публікації вчених подано в журнали Astrophysical Journal та Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters.

Команда пропонує дві ідеї: HD1 може формувати зірки з разючою швидкістю і, можливо, навіть є домом для зірок населення III, найперших зірок у Всесвіті, які раніше ніколи не спостерігалися. Як альтернатива, HD1 може містити надмасивну чорну дірку, маса якої приблизно в 100 мільйонів разів перевищує масу Сонця.

HD1 дуже яскрава в ультрафіолетовому світлі. Отже, «там відбуваються якісь енергетичні процеси». Точніше, вони відбувались кілька мільярдів років тому.

Спочатку група дослідників припустила, що HD1 — це стандартна галактика зі спалахами зіркоутворення, що створює зірки з високою швидкістю. Але HD1 формує понад 100 зірок щороку. Це як мінімум у 10 разів більше, ніж зазвичай виробляють подібні галактики. Саме тоді команда астрофізиків почала підозрювати, що HD1 не може формувати нормальні звичайні зірки.

«Найперша популяція зірок, що сформувалися у Всесвіті, була масивнішою, яскравішою і гарячішою, ніж сучасні зірки. Якщо ми припустимо, що зірки, що утворилися в HD1, є першими, або зірками населення III, тоді її властивості можна пояснити легше. Фактично, зірки населення III здатні виробляти більше УФ-світла, ніж звичайні зірки, що могло б прояснити екстремальну ультрафіолетову світимість HD1», — заявив Фабіо Пакуччі, провідний автор дослідження MNRAS, співавтор статті про відкриття ApJ та астроном із Астрофізикового центру.

Однак надмасивна чорна діра також може пояснити виняткову яскравість HD1. Оскільки вона поглинає величезну кількість газу, область довкола чорної діри може випромінювати високоенергетичні фотони.

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

Дослідницька група незабаром знову спостерігатиме за HD1 за допомогою космічного телескопа «Джеймса Вебба», щоб перевірити її відстань від Землі. Якщо поточні розрахунки виявляться вірними, HD1 стане найбільш далекою та найстарішою з будь-коли зареєстрованих галактик.

Астрофізики виявили галактику-кандидата у найвіддаленіші — щороку HD1 формує понад 100 зірок
Шкала часу, що відображає ранніх кандидатів у галактики та історію Всесвіту. Фото: Harikane et al., NASA, EST and P. Oesch/Yale

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: