Новини WTF 23.03.2023 о 14:43 comment views icon

Флешка, що надійшла поштою, вибухнула у обличчя еквадорському журналісту – ще чотирьом таким терактам вдалося запобігти

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

В історії вже було достатньо прикладів того, що не варто вставляти у комп’ютер невідому флешку. Накопичувачі сумнівного походження можуть пошкодити дані, заразити вірусом або повністю вивести з ладу ПК. Еквадорський журналіст вирішив проігнорувати можливу небезпеку і отримав не комп’ютерні, а цілком фізичні пошкодження.

Отримавши флешку, Ленін Артієда, співробітник телекомпанії Ecuavisa з Гуаякіля, звичайно ж вставив її у свій комп’ютер – після чого накопичувач вибухнув. За словами поліції, журналіст отримав легкі травми рук та обличчя, більше ніхто не постраждав. Флешка, що вибухнула, містила гексоген та детонувала від напруги 5 В. Вибухова речовина утримувалася в капсулах розміром близько 1 см. Тільки половина заряду було активовано, що й врятувало Артієду від більш значних пошкоджень.

Fundamedios, еквадорська некомерційна організація, що займається правами ЗМІ, заявила, що листи з USB-накопичувачами були надіслані ще двом журналістам у Гуаякілі та двом журналістам у столиці держави, Кіто.

Альваро Росеро, який працює на радіостанції EXA FM, також отримав конверт із флешкою ​​15 березня. Він передав її продюсеру, який використав кабель з адаптером для підключення накопичувача до комп’ютера. Співробітникам радіостанції пощастило більше: флешка не вибухнула. Поліція встановила, що у ній була вибухівка – вона не вибухнула через відсутність достатнього електроживлення в адаптері.

Мілтон Перес з офісу телекомпанії Teleamazonas у Кіто міг також постраждати від вибуху, якби правильно під’єднав флешку до комп’ютера. Ще один заряд призначався Карлосу Вірі з Гуаякіля – його перехопила поліція. Також поліціянти здійснили контрольований підрив накопичувача, адресованого Маурісіо Айоре з TC Televisión у тому самому місті.

Міністерка внутрішніх справ Еквадору Хуана Сапата підтвердила, що у всіх п’яти випадках використовувалися USB-пристрої одного й того самого типу – метою акції було змусити журналістів мовчати. Fundamedios спробувала пролити світло на мотивацію терористів, але інформація у справі обмежена через розслідування терористичного акту владою Еквадору. Правозахисники кажуть, що погрози та дані, які надходили раніше до журналістів, вказують на політичне підґрунтя.

Курс Fullstack Web Development від Mate academy.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс

В Еквадорі відбувалися й інші акти насильства, спрямовані проти представників ЗМІ: серед них стрілянина на телеканалі RTS та вибух бомби на тому ж Teleamazonas у 2020 році. В країні спостерігається сплеск злочинності, що пов’язаний з діяльністю наркокартелів.

В умовах російської військової агресії проти України ще раз хочемо застерегти від будь-якого контакту з незнайомими предметами, яки приходять поштою, просто лежать на вулиці тощо. Як показує практика, неперевірена флешка може пошкодити не тільки дані на ПК.

Джерело: Ars Technica

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: