Новини Технології 23.05.2022 о 14:13 comment views icon

IMEC представила дорожню карту виробництва транзисторів за техпроцесом менше ніж 1 нм

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg

Максим Григор'єв

Автор новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Компанія IMEC розкрила деталі дорожньої карти по технологічним вузлам, які чекають на нас до 2036 року. Презентація відбулася на Future Summit в Антверпені (Бельгія).

IMEC представила дорожню карту виробництва транзисторів за техпроцесом менше ніж 1 нм

Дослідницька компанія підготувала звіт, в якому розповіли про використання вузлів у передових напівпровідниках (ЦП, ДП, SOC тощо), розкриваючи, що на нас чекає за межами 1 нм.

Дорожня карта включає транзистори FinFET, які будуть працювати до 3 нм, до нових нанолистів Gate All Around (GAA) та конструкцій вилкових листів від 2 нм до A7 (сім ангстремів).

Починаючи з 1 нм, вузли процесу починають вимірюватися «ангстремами». 10 ангстрем дорівнюють 1 нм, тому вузли розміром менше ніж 1 нм будуть поставлятися з A7. Це станеться з 2030 року.

Транзистори Gate All Around (GAA)/Nanosheet дебютують у 2024 році з 2-нм вузлом, замінивши FinFET, які використовуються у сучасних удосконалених чипах. Intel вже показала мікросхеми RibbonFET із чотирма аркушами, у яких використовуються різні варіанти цієї транзисторної технології.

Онлайн-курс "Комерційний Аудіопродакшн" від Skvot.
Навчіться створювати, зводити й мастерити музику для комерційних проєктів — кіно, серіалів, улюблених ігр чи вірусних рекламних роликів.
Детальніше про курс та довід лектора

На літографічних машинах EUV 4-го покоління з апертурою 0,33 можна використовувати мультипатерни (більше однієї експозиції на шар), щоб створювати чипи на 2 нм та вище. Але через повторний друк одного шару збільшується ймовірність появи дефектів, що призведе до зниження продуктивності, збільшення виробництва та витрат.

Машини п’ятого покоління з апертурою 0,55 зможуть створювати менші структури за одну експозицію, що збільшить швидкість виробництва понад 200 пластин на годину. Такі інструменти для масового виробництва з’являться вже 2026 року, а першу літографічну машину з високою апертурою завершать у першій половині 2023 року. Компанія ASML витратила на створення $400 млн.

IMEC очікує, що транзистори GAA/nanosheet та forksheet будуть використовуватися аж до вузлів A7 (менше ніж 1 нм). До 2032 року будуть використовуватися комплементарні польові транзистори (CFET), а до 2036 року фірма очікує, що використовуватимуться транзистори CFET з атомними каналами.

Можливість збільшити щільність транзисторів і зменшити розмір вузла матиме вирішальне значення для підвищення продуктивності обчислень і додавання нових функцій. Подальше збільшення щільності транзисторів вимагатиме удосконалених процесів Back End of Line (BEOL). Вони зосереджені на з’єднанні транзисторів разом, забезпечуючи як зв’язок (сигнали), так і подачу живлення.

IMEC називає ці методи підвищення вторинної щільності «підсилювачами масштабування», оскільки вони сприяють збільшенню щільності та продуктивності транзисторів, навіть якщо вони не пов’язані безпосередньо з розміром/розміщенням транзисторів.

Онлайн-курс "Комерційний Аудіопродакшн" від Skvot.
Навчіться створювати, зводити й мастерити музику для комерційних проєктів — кіно, серіалів, улюблених ігр чи вірусних рекламних роликів.
Детальніше про курс та довід лектора

IMEC вважає, що закон Мура продовжуватиме виконуватись, що стане проблемою для всієї галузі, особливо у зв’язку з появою машинного навчання. З розвитком вузлів попит на електроенергію збільшується, а витрати різко зростають. Магнітні ворота можуть стати альтернативою, адже галузь невблаганно рухається до квантових обчислень.

Еврокомиссия одобрила «Закон о чипах» — с инвестициями более 43 млрд евро в расширение производства полупроводников

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: