Новини Софт 14.11.2023 о 15:24 comment views icon

Сервіс мікроблогів Pebble так і не зміг побороти Twitter — але відродився, як сервер на Mastodon

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Сервіс мікроблогів Pebble так і не зміг побороти Twitter — але відродився, як сервер на Mastodon

Потенційний суперник соцмережі Ілона Маска дублював її функції, але досяг лише 3 000 активних користувачів із 20 000 зареєстрованих загалом і закрився.

Нині сервіс Pebble, раніше відомий під назвою T2, воскрес на Mastodon — як спеціальний сервер під назвою pebble.social. Попри чітке дублювання символіки та слогану Pebble, жодної офіційної інформації про запуск не надходило. Аж доки за кілька днів сам гендиректор сервісу Габор Челле не повідомив про щось на кшталт «‎соціального експерименту».

За словами Челле, саме спільнота Pebble попросила засновників створити сабредіт і сервер на Mastodon.

«А потім сталося щось справді цікаве: після того, як ми почали з Mastodon, до нас прийшла купа людей», — сказав він у коментарі Techcrunch.

Один із користувачів, відомий під ніком «Blobcat», додав посилання на свій репозиторій у GitHub, де стилізував екземпляр Mastodon під попередній вигляд Pebble.

«Це свідчить про потужність відкритого коду», — каже Челле.

Челле переробив сервер та навчився використовувати списки блокувань, щоб запобігти небажаному контенту та тролям, а також призначив модераторів.

На піку Pebble мав близько 20 000 зареєстрованих користувачів, але після ребрендингу з T2 їхня активність впала до 1000 людей на день. Сервіс намагався клонувати інтерфейс та функції Twitter — аж до особистих повідомлень і галочок верифікації — але хотів виділитися, зосередившись на довірі та безпеці. Виявилось, це оновлення не викликало резонансу у потенційних користувачів T2 — або принаймні не було достатньо привабливим, щоб змусити їх відмовитися від однієї програми заради іншої.

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація

Pebble.social нині додав кілька сотень користувачів до ширшої мережі Mastodon, і його мета полягає лише в тому, щоб експериментувати зі спільнотами в об’єднаному просторі. Грандіозних планів немає, але незвично бачити Pebble живим після офіційного закриття.

«Приємно бачити, що люди знаходять в цьому цінність, а отже у нас була справжня спільнота на Pebble», — каже Челле.

Після того, як Ілон Маск захопив Twitter восени торік і здійснив кілька суперечливих оновлень, кілька компаній задумали запустити власні альтернативи сервісу мікроблогів — найбільше відзначились Threads від Meta та Bluesky Джека Дорсі. Перша продемонструвала потужний старт із рекордними реєстраціями за перший тиждень, тоді як друга пішла іншим шляхом й поки допускає користувачів виключно за запрошеннями.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: