Новини Новини 29.03.2022 о 13:07 comment views icon

У альпак виявили нанотіла, що нейтралізують кілька варіантів коронавірусу

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяна Нечет

Автор новин

У альпак не тільки дуже цінна шерсть. Ці дивовижні тварини можуть стати ключем до нових методів лікування COVID-19, хвороби, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Дослідники з Каролінського інституту у Швеції розробили нову стратегію виявлення сильних мініатюрних антитіл, про нанотел, здатних блокувати зараження різними варіантами SARS-CoV-2. Виділивши кілька різних нанотіл у альпаки, імунізованої антигенами SARS-CoV-2, вчені перевірили їх на культурах клітин та живих мишах. Дослідження опубліковано в журналах Nature Communications та Science Advances.

“За допомогою передових лабораторних методів ми змогли ідентифікувати групу нанотіл, які дуже ефективно нейтралізували кілька варіантів SARS-CoV-2”, — сказав професор Джеральд Макіннерні, співавтор обох досліджень.

Незважаючи на появу вакцин та противірусних препаратів, потреба в ефективних терапевтичних засобах проти COVID-19 залишається високою. Нанотіла, що є фрагментами антитіл, які зустрічаються в природі у верблюдових і можуть бути адаптовані під людину, є перспективними терапевтичними кандидатами. Вони мають ряд переваг у порівнянні зі звичайними антитілами. Наприклад, сприятливими біохімічними властивостями їх просто і економічно виробляти у великих масштабах.

У першому звіті Nature Communications описується нанотіло Fu2 (назване на честь альпаки на прізвисько Funny), яке значно знижує вірусне навантаження SARS-CoV-2 (перевірено на клітинних культурах та мишах). Використовуючи електронну кріомікроскопію, дослідники виявили, що Fu2 природно пов’язується з двома окремими ділянками вірусного шипа, тим самим пригнічуючи здатність вірусу проникати в клітину-господаря.

Потім дослідники об’єднали ряд передових лабораторних методів та обчислювальних методів, внаслідок чого було детально описано бібліотеку нанотіл.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Результати, представлені в Science Advances, виявили додаткові нанотіла, які у клітинних культурах та під час випробувань на мишах ефективно нейтралізували як вихідний, так і бета-варіант SARS-CoV-2 і навіть віддаленіший SARS-CoV-1. Ці нанотіла є багатообіцяючими терапевтичними кандидатами проти декількох варіантів SARS-CoV-2.

В даний час дослідники застосовують ті ж методи, щоб визначити, які нанотіла з цього набору найкраще здатні нейтралізувати Омікрон, що наразі домінує.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: