Новини Наука та космос 06.02.2024 о 13:20 comment views icon

Вчені кажуть, що Земля таки могла бути плоскою — але дуже-дуже давно

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Плоскоземельці може й були в дечому праві, але запізнились на кілька мільярдів років. Вчені з Університету Центрального Ланкаширу у новому дослідженні виявили, що новоутворені планети можуть набувати плоскої форми, перш ніж «округлитися».

Відомо, що планети утворюються з протопланетних дисків — кілець пилу й газу, що оточують зірки. Однак сам процес і досі викликає багато дискусій: найпоширеніша з теорій посилається на процес акреції ядра, коли частинки пилу починають «злипатися», утворюючи все більші й більші об’єкти, поки не переростуть у планети; і менш прийнята, яка говорить про нестабільність диска, який нібито охолоджується і розпадається на частинки, які потім стають планетами.

У новому дослідженні вчені розробили суперкомп’ютерне моделювання формування планет з метою дослідити, якої форми вони можуть набувати в «юному віці».

«Ми вивчаємо формування планет протягом тривалого часу, але ніколи раніше не перевіряли, якої форми вони набувають на початку», — каже доктор Дімітріс Стамателлос. «Ми завжди вважали, що вони сферичні».

Натомість під час дослідження вчені помітили, що за методу дискової нестабільності, планети не ростуть назовні рівномірно, залишаючись весь час у формі сфери, а мають тенденцію збирати більше матеріалу на своїх полюсах, ніж на екваторах, розтягуючись у «сплюснутий сфероїд», який має дещо плоску, овальну форму — і лише з часом приймають звичну сферичну форму.

Вчені кажуть, що Земля таки могла бути плоскою — але дуже-дуже давно
Змодельовані зображення «плоскої» протопланети

Поки такі результати показують лише симуляції, однак вчені кажуть, що подальші спостереження за молодими планетами допоможуть підтвердити чи повністю спростувати метод дискової нестабільності формування планет.

Дослідження прийнято до публікації в журналі Astronomy and Astrophysics Letters.

Онлайн-курс "2D Animation" від Skvot.
Покроково та з фідбеком від лекторки увійдіть у 2D-анімацію через вивчення софтів, інструментів та створення кейсу у портфоліо.
Програма курсу та реєстрація

Джерело: New Atlas


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: