Новини Технології 16.05.2022 о 16:29 comment views icon

З водоростей виготовили біологічний фотоелектричний елемент. Він розміром з батарейку АА і безперервно живив мікропроцесор Arm Cortex M0+ протягом року

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяна Нечет

Автор новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Екологічне чисте та надійне джерело електрики для невеликих пристроїв або інтернету речей розробили дослідники з Кембриджського університету. Їхня система розміром з батарейку АА і містить нетоксичні синьо-зелені водорості Synechocystis. Вони за допомогою фотосинтезу вловлюють енергію сонця і використовують воду, щоб виробляти слабкий електричний струм, який взаємодіє з алюмінієвим електродом. Отриману енергію використовували для живлення мікропроцесора. Система містить також прості й дешеві матеріали, які піддаюьтся повторній переробці. Її створення — результат співпраці між Кембриджським університетом та компанією Arm, що займається розробкою мікропроцесорів. Arm Research створила надефективний тестовий чип Cortex M0+, спеціальну плату та налаштувала хмарний інтерфейс для збору даних експерименту.

«Інтернет речей вимагає дедалі більшої кількості енергії, і ми думаємо, що вона має надходити з систем, які можуть генерувати енергію, а не просто зберігати її як батареї», — сказав професор Крістофер Хоу з кафедри біохімії Кембриджського університету та старший автор статті, опублікованій у журналі Energy & Environmental Science.

Попри те, що для фотосинтезу потрібне світло, пристрій може виробляти енергію навіть у темний час доби.

«Ми були вражені тим, наскільки послідовно система працювала протягом тривалого проміжок часу — ми думали, що вона може зупинитися за кілька тижнів, але вона просто продовжувала працювати», — сказав доктор Паоло Бомбеллі з кафедри біохімії Кембриджського університету.

Інтернет речей — це велика мережа з електронних пристроїв, кожне з яких споживає невелику кількість енергії, збирає і обмінюється даними в режимі реального часу через інтернет. Використовуючи недорогі комп’ютерні чипи та бездротові мережі, багато мільярдів пристроїв є частиною цієї мережі — від розумного годинника до температурних датчиків.

До 2035 року ця цифра може зрости до 1 трильйона пристроїв, що вимагають величезної кількості портативних джерел енергії. Живити трильйони пристроїв за допомогою літій-іонних акумуляторів було б недоцільно: для цього потрібно втричі більше літію, ніж щорічно виробляється у світі. А традиційні фотоелектричні пристрої виготовляються з використанням небезпечних матеріалів, що надають несприятливий вплив на довкілля.

Онлайн-курс "Business English for Marketers" від Laba.
Опануйте професійну англійську для маркетингу.Розширте карʼєрні можливості для роботи з іноземними колегами: від розробки нових продуктів до презентації стратегії бренду.
Детальніше про курс

Vodafone: За два роки база IoT-клієнтів виросла на 73%, а кількість нових IoT-карт — вдвічі (найбільш активні сфери — охорона, логістика, торгівля)

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: