Новини Софт 03.06.2022 о 13:54 comment views icon

Арестович, Бандера та Привид Києва — Wikipedia назвала найпопулярніші статті українськомовного розділу за три місяці повномасштабного вторгнення

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Громадська організація «Вікімедіа Україна» проаналізувала статистику відвідувань онлайн-енциклопедії та назвала 100 найпопулярніших статей українськомовного розділу Вікіпедії за три місяці великої війни (до речі, сьогодні вже 100-й день повномасштабної війни росії проти України).

Після початку повномасштабного російського вторгнення відвідуваність Вікіпедії, яка традиційно є одним із найпопулярніших сайтів в Україні, значно зросла — вперше з травня 2020 року, коли в Україні набувала поширення коронавірусна хвороба, відвідуваність української Вікіпедії перевищила 100 мільйонів разів на місяць.

Очікувано, список очолила стаття «Російське вторгнення в Україну (2022)», яка за 90 днів від моменту створення отримала майже 2,5 мільйона переглядів. Для прикладу, найпопулярніша стаття 2021 року «Україна» за 12 місяців отримала лише один мільйон переглядів.

Арестович, Бандера та Привид Києва — Wikipedia назвала найпопулярніші статті українськомовного розділу за три місяці повномасштабного вторгнення

З відомих людей найпопулярнішими в українській Вікіпедії стали особи, пов’язані з війною; особливо ті, які відзначилися в популярній культурі. Зокрема українські діячі: Олексій Арестович (1 846 тисяч переглядів), Володимир Зеленський (309 тисяч), Валерій Залужний (305 тисяч) та Віталій Кім (257 тисяч); представники держави-агресора: Володимир Жириновський (488 тисяч) та Володимир Путін (419 тисяч).

Серед історичних діячів найпопулярнішим став Степан Бандера (637 тисяч). Також популярним виявився український підприємець-аграрій Олександр Поворознюк (216 тисяч), який став натхненником популярного музичного трека VOVA їBash їх Blyad.

Значної популярності у воєнні часи очікувано набули статті про різні види озброєння: російських оперативно-тактичний ракетний комплекс Іскандер (501 тисяча); тактичний ракетний комплекс Точка (430 тисяч); сімейство російських крилатих ракет Калібр (420 тисяч); турецький ударний безпілотник Bayraktar TB2 (399 тисяч); стаття про колишній російський флагман Чорноморського флоту ракетний крейсер «Москва», знищений Військово-морськими силами України 13 квітня (понад 402 тисячі).

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Популярними стали й статті про інші війни, у яких агресором або активною стороною конфлікту була російська федерація: російсько-грузинська війна (294 тисячі), перша російсько-чеченська війна (186 тисяч), громадянська війна в Сирії (146 тисяч).

Традиційно українці використовували Вікіпедію, щоб дізнатися більше про теми, які активно висвітлювали у новинах: американську програму військової допомоги «Ленд-ліз» (307 тисяч); стрілецьку пісню «Ой у лузі червона калина» (254 тисячі); міжнародну міжбанківську систему SWIFT (211 тисяч); український гурт Kalush (196 тисяч), який цьогоріч став переможцем пісенного конкурсу «Євробачення 2022». Також цікавилися значенням та історією різних термінів, які часто виринали у інформаційному просторі: Рашизм (467 тисяч), Денацифікація (236 тисяч), Кацап (151 тисяча).

До 100 найвідвідуваніших також потрапили кілька статей, які традиційно мають високе охоплення в українській Вікіпедії: Україна (570 тисяч), Київ (239 тисяч), Шевченко Тарас Григорович (176 тисяч), українська мова (175 тисяч).

Арестович, Бандера та Привид Києва — Wikipedia назвала найпопулярніші статті українськомовного розділу за три місяці повномасштабного вторгнення


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: