Новини Технології 13.04.2023 о 19:14 comment views icon

ChatGPT прямує на фондовий ринок – чатбот спробував прогнозувати рух акцій і досить непогано впорався із завданням

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

В експерименті Алехандро Лопес-Ліри, професора фінансів Університету Флориди, чатботу надали понад 50 000 заголовків новин про компанії та попросили визначити, як вони можуть вплинути на акції.

ChatGPT позначав новини як хороші, погані чи нерелевантні, після чого дослідники обчислили оцінку і проаналізували показники компаній на фондовому ринку наступного дня. У результаті було виявлено статистично значущу позитивну кореляцію між оцінками та акціями – компанії з вищими балами, як правило, демонстрували кращі прибутки, ніж, ті що мали нижчі бали.

У ще не рецензованій статті авторів дослідження вказано, що ChatGPT перевершив інші «традиційні методи аналізу настроїв», які також використовують дані із заголовків і соціальних мереж для прогнозування динаміки акцій — хоча дослідники визнають, що не перевіряли кожен із цих методів у цьому експерименті.

«Одним словом, наше дослідження демонструє цінність ChatGPT у прогнозуванні прибутковості фондового ринку. Тобто включення передових мовних моделей у процес прийняття інвестиційних рішень може дати точніші прогнози та підвищити ефективність кількісних торгових стратегій», — пишуть дослідники.

Однак автори зазначають, що інвестори не повинні покладатися виключно на ChatGPT — у майбутньому подібні технології варто використовувати саме як інструмент «швидшого включення новин у прогнозування цін акцій». Лопес-Ліра також зазначив, що технологія може замінити деяких інвестиційних аналітиків.

З моменту запуску ChatGPT у листопаді минулого року користувачі як тільки не тестували його можливості — запитували, у які акції інвестувати чи просили допомогти відкрити бізнес. Разом з тим, виявляли і його недоліки — наприклад те, що він не був підключений до інтернету обмежувало його доступ до актуальної інформації.

Онлайн-курс Frontend-разробник.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

«ChatGPT не має доступу до будь-яких останніх даних після завершення навчання у вересні 2021 року. Це обмеження означає, що модель ШІ може не знати останніх ринкових тенденцій, новин або подій, які можуть суттєво вплинути на ціни акцій та інвестиційні рішення»,  — сказав Лопес-Ліра.

Зазначимо, що дослідження використовувало статті, датовані жовтнем минулого року, тоді як у березні 2023-го OpenAI додала нові плагіни, які дозволили чатботу відвідувати сторонні вебсторінки та взаємодіяти з ними. 

Серед інших обмежень — обробка великих текстів та чисел. ChatGPT, до прикладу, не може обробляти великі обсяги числових даних, таких як дані бухгалтерського обліку фірм. Розв’язання цих проблем, за словами Лопес-Ліри, може «значно збільшити можливості прогнозування» чатбота.

«Висновки, отримані в результаті цього дослідження, можуть допомогти розробити більш точні, ефективні та відповідальні моделі, які підвищать ефективність процесів прийняття фінансових рішень», — підсумовують дослідники.

Лопес-Ліра сказав, що хедж-фонди вже звернулися до нього, щоб дізнатися більше про дослідження. Він також сказав, що його не здивує, якщо здатність ChatGPT прогнозувати рух акцій зменшиться в найближчі місяці, оскільки установи почнуть інтегрувати цю технологію.

Онлайн-курс Frontend-разробник.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

Джерело: CNBC, Insider

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: