Новини IT-бізнес 04.07.2023 о 15:00 comment views icon

Китай посилює контроль продажу галію та германію за межі країни — матеріали необхідні у високотехнологічних галузях

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Китай запроваджує обмеження на експорт галію та германію – елементів, важливих для напівпровідникової індустрії, сонячної енергетики, телекомунікацій та виробництва електромобілів. Рішення пов’язане з торговельною війною між США, Європою та Китаєм у галузі високих технологій.

Галій, германій та їх хімічні сполуки з 1 серпня підлягають експортному контролю для захисту національної безпеки, йдеться у заяві міністерства торгівлі Китаю. Експортери цих речовин повинні будуть подати заявку на отримання ліцензії в міністерстві торгівлі для продовження або початку експорту. Підприємства мають інформувати уряд про заявки на продаж.

По суті, жодних безпосередніх обмежень не запроваджується прямо зараз, але китайський уряд отримує контроль над експортом та можливість впливати на угоди. Потенційно Китай може спробувати обмежити експорт у відповідь на вже вжиті чи майбутні кроки США та європейських країн.

Торік США ввели обмеження на постачання в Китай потужних процесорів і можуть посилити їх. До санкцій приєдналися інші країни, такі як Нідерланди та Японія. Вже цього року Китай обмежив покупку чипів американської Micron, що має виробництво в країни. Посилення порядку продажу германію та галію виглядає потужним важелем впливу і здатне вплинути на багато галузей.

Галій та германій – досить рідкісні елементи та не зустрічаються у чистому вигляді у природі. Їх отримують у невеликій кількості як побічний продукт нафтопереробних заводів. Їхній ринок невеликий – імпорт галію в США минулого року становив лише $255 млн. Галій застосовується у напівпровідниках, екранах телевізорів та мобільних телефонів, сонячних панелях та радарах. Германій використовують при виробництві обладнання для оптоволоконного зв’язку, приладів нічного бачення та у дослідженні космосу – більшість супутників живляться від сонячних елементів на основі германію.

Китайський співробітник викрав дані ASML, виробника літографічних машин для мікрочипів – незабаром після приєднання Нідерландів до санкцій США

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

Джерела: Bloomberg, CNBC


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: