Новини Наука та космос 17.08.2023 о 14:38 comment views icon

Океани поглинають 90% тепла від зміни клімату – і ось чим це загрожує

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Світовий океан поглинає переважну більшість тепла, спричиненого зміною клімату, але це становить загрозу як для підводного життя, так і для людей.

«Океани виконують велику роботу, щоб зменшити рівень потепління. Понад 90% надлишкової енергії на Землі внаслідок зміни клімату знаходиться у воді, частина на поверхні океанів, а частина на глибині», — каже Бейлор Фокс-Кемпер , професор наук про Землю, навколишнє середовище та планетарні науки в Університеті Брауна.

У понеділок NASA заявило, що липень став найтеплішим місяцем у їхніх звітах рекордів з 1880 року. І наслідки такого потепління видно не лише на стовпчиках термометрів – у світі збільшується кількість посух, пожеж та затоплень.

Тим часом глобальна середня температура поверхні моря 31 липня досягла історичного рекорду у 20,9 ℃. Попередній рекорд був встановлений у 2016 році в березні – у той самий місяць, коли океани в південній півкулі стають найтеплішими, і оскільки там більше водного покриття, це, як правило, пікова температура року.

Океани поглинають 90% тепла від зміни клімату – і ось чим це загрожує

Загалом у липні місячна температура поверхні моря була найспекотнішою за всю історію спостережень, згідно з даними Європейського сервісу моніторингу клімату (C3S).

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

Чому температура б’є рекорди?

Високі температури поверхні моря викликані багатьма факторами — зокрема і явищем Ель-Ніньйо, яке діє зараз. Цей феномен пов’язаний із потеплінням вод Тихого океану, яке відбувається циклічно, кожні 3-8 років, і триває 8-10 місяців. Однак він не мав би такого потужного впливу без глобального потепління.

За словами аналітика енергетичних систем Зека Гаусфатера викиди парникових газів, спричинені діяльністю людини, кожні 5-10 років додають до клімату еквівалент постійного тепла Ель-Ніньо.

Нещодавнє підвищення температури поверхні моря є частиною довгострокової тенденції.

«Останні 10 років були найтеплішими принаймні з 1880-х років в тому, що стосується температури поверхні моря», — сказав Карлос Е. Дель Кастільо, керівник Лабораторії екології океану NASA.

За словами Сари Капнік, головного наукового співробітника Національного управління океанічної атмосфери, зараз 44% світового океану переживають так звану «морську спеку»Океани поглинають 90% тепла від зміни клімату – і ось чим це загрожуєОкеани поглинають 90% тепла від зміни клімату – і ось чим це загрожуєЗа даними NOAA, термін «морська спека» застосовується до температури океану, яка перевищує 90% від попередніх спостережень для певного регіону у певний час року. — такий високий відсоток не фіксували з 1991 року.

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

Наслідки потепління океану

Потужніші шторми

«Найпотужніші шторми на землі — урагани, тропічні та позатропічні циклони — беруть велику частину енергії з теплого вологого повітря біля поверхні океану. Гаряча морська вода означає більш тепле і вологе повітря, яке потім надасть більше енергії для вивільнення, що призводить до сильніших штормів», — сказав Бейлор Фокс-Кемпер.

Це пояснює те, чому найбільш поширені шляхи для сильних штормів слідують теплим океанським течіям, таким як Гольфстрім і Куросіо в Північній півкулі.

Затоплені вулиці центру Флориди після урагану Йен. Фото: CNBC
Затоплені вулиці Флориди після урагану Йен. Фото: CNBC

Майкл Лоурі, фахівець з ураганів каже, що вплив нагрівання морських вод на розвиток ураганів залежить від того, в якому регіоні океану спостерігається найбільше підвищення температури. Особливо критичний, наприклад, в основному регіоні розвитку ураганів, як-от глибока тропічна Атлантика.

Загроза для рибних популяцій

«Всі види мають бажаний і летальний діапазон температур. Коли верхня межа бажаного температурного діапазону досягнута, вони йдуть глибше або в бік полюса до більш прохолодних вод, якщо можуть. У верхньому летальному діапазоні риби гинуть», — сказав Райнер Фрозе , старший науковий співробітник Центру дослідження океану імені Гельмгольца в Німеччині.

Риба мігруватиме у холодніші води, якщо зможе. За словами Даніеля Полі, професора Інституту океанів і рибальства Університету Британської Колумбії, риба, яка мешкала у Флориді, буде знайдена у водах Нью-Йорка, а риба, яка жила у водах Нью-Йорка, мігрує до Нової Шотландії.

«Зустрічається, що особини, особливо влітку, досягають територій, яких вони ніколи раніше не досягали», — сказав Полі.

Тепліша морська вода небезпечна для риб з двох причин: вона містить менше кисню за холодну, однак саме у ній риби його більше потребують.

Знімок Тихого океану з висоти 420 км над Землею, квітень 2022 року. Джерело: NASA
Знімок Тихого океану з висоти 420 км над Землею, квітень 2022 року. Джерело: NASA

У риби буде шанс мігрувати, якщо зміна морської води відбувається поступово — однак у разі раптового підвищення температури, наприклад під час спеки, риба загине, сказав Полі.

Відмирання коралових рифів

«20 липня ми відвідали Риф Сомбреро і виявили 100% смертність коралів. Ми також втратили майже всі корали в розпліднику в Лоуер-Кіс», — розповідав у липні Фанор Монтойя-Майя, керівник програми з відновлення коралів Coral Restoration Foundation.

Коралові рифи процвітають при температурах океану від 23 до 29 ℃, однак можуть виживати як при вищих, так і при нижчих температурах протягом короткого періоду часу. Однак рекордна спека, до прикладу у Флориді, спричинила «масове відбілювання коралів» —  процес, який відбувається, коли перенапружені корали викидають зооксантелли, водорості, необхідні їм для виживання.

Коралові рифи мають вирішальне значення для морських екосистем — близько чверті морських видів певною мірою від них залежать.

Небезпечне цвітіння водоростей

«Мікроорганізми люблять гаряче середовище. Чим вища температура, тим швидше вони ростуть, тому це справді стало для них благом», — каже Ганс В. Паерл, професор морських наук і наук про навколишнє середовище в Університеті Північної Кароліни.

До організмів, які можуть дуже швидко рости за високих температур океану та спричиняти шкідливе цвітіння водоростей, належать динофлагелляти, діатомові водорості та ціанобактерії, які іноді називають синьо-зеленими водоростями.

Коричнева вода біля пристані Берклі під час цвітіння водоростей. Фото: CNBC
Коричнева вода біля пристані Берклі під час цвітіння водоростей. Фото: CNBC

І люди, і тварини можуть захворіти, піддаючись впливу цих водоростей або споживаючи заражені ними морепродукти. Серйозність захворювання залежить від типу водоростей і тривалості впливу.

Цвітіння водоростей може стати інтенсивнішим, коли азот і фосфор зі стоків добрив потрапляють до океанів, а зміна клімату впливає на швидкість і довготривалість цих подій.

«Великий шторм може забрати більше поживних речовин із землі та змити їх у наші прибережні й океанські системи. Якщо після вологого періоду настає сильна посуха, ви фактично посилюєте ріст деяких із цих організмів, оскільки вони також люблять застійні сухі умови», — сказав Паерл.

Довгостроковий вплив: підвищення рівня моря

«Коли океан нагрівається, він розширюється, як газ, і займає більше місця, тому рівень моря підвищується. Тепліші океани у вищих широтах означають меншу кількість морського льоду, що дозволяє океанам нагріватися далі», — каже Кіртман.

Загалом, приблизно дві третини від глобального підвищення рівня моря викликано таненням льоду з Антарктиди, Гренландії та континентальних льодовиків, а решта – через «загальне підвищення температури».

Економічні наслідки та перспективи

«Вибілені коралові рифи, підвищення рівня моря внаслідок потепління та міграція рибальства на північ до нормальних температур вплинуть на рибну промисловість і прибережний туризм, а також на вартість прибережної нерухомості», — каже  Джудіт Кілдоу, засновник і почесний директор Національної програми економіки океану.

Найкращий спосіб пом’якшити усі ці впливи за словами експертів – скорочення викидів парникових газів.

«Є одна річ, яку ми всі повинні робити — це споживати та спалювати менше викопного палива», — сказав Паерл.

Джерело: CNBC


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: