Новини Military Tech 07.11.2023 о 13:00 comment views icon

Спинальний імплант допоміг відновити ходу пацієнта із хворобою Паркінсона — тепер він може долати до 6 км за раз

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

63-річному Марку Готьє з Франції діагностували дегенеративне захворювання ще 20 років тому, і з того часу хвороба спричинила серйозні проблеми з рухливістю — включно з порушенням рівноваги й «‎застиглою» ходою.

Марк не міг подолати й кілька метрів без падінь.

«Я практично не міг більше ходити, не падаючи. У деяких ситуаціях, наприклад, заходячи в ліфт, я топтався на місці, нібито застиг», – каже він.

В університетській лікарні Лозанни чоловіку встановили імплант, який включав електродне поле на спинному мозку і генератор електричних імпульсів під шкірою живота. Система мала відновити нормальну передачу сигналів до м’язів ніг від хребта і відновити «‎рухову» незалежність.

«Зараз я більше не боюся навіть сходів. Щонеділі я йду на озеро, долаючи 6 кілометрів. Це неймовірно», — розповідає Марк.

Імплант ще мають перевірити у рамках повного клінічного дослідження. Але швейцарська команда, яка має давню програму з розробки інтерфейсів мозок-комп’ютер для подолання паралічу, сподівається, що їхня технологія може запропонувати абсолютно новий підхід до лікування дефіциту рухів у пацієнтів з хворобою Паркінсона.

«Це вражаюче — бачити, як через цілеспрямовану електричну стимуляцію спинного мозку, ми можемо виправити порушення ходьби, спричинені хворобою Паркінсона», — сказала Джоселін Блох, нейрохірург і професор, яка керувала роботою.

Хвороба Паркінсона спричинена прогресуючою втратою нейронів, що виробляють дофамін. Приблизно для 90% пацієнтів запущені випадки призводять до труднощів із ходою, порушення рівноваги та «‎застигання» ходи. Звичайні методи лікування, такі як препарат леводопа, можуть полегшити симптоми, але не дадуть змоги повністю відновити нормальний рух.

Команда попередньо розробила персоналізовану анатомічну карту спинного мозку Марка, яка визначила точні місця, які були залучені до відправки сигналів про рух, а потім імплантувала туди електроди.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Пацієнт носить датчик руху на кожній нозі, і коли починає йти, імплантат автоматично вмикається та подає стимуляційні імпульси до спинальних нейронів. Фактично, система виправляє аномальні сигнали, які надсилаються від мозку вниз по хребту до ніг, щоб відновити нормальний рух.

«Пацієнт не контролюється апаратом», — сказав професор Едуардо Мартін Моро з лікарні університету Лозанни. «Це лише покращує його здатність ходити».

У дослідженні, опублікованому в Nature Medicine, пишуть, що після імплантування хода Марка більше нагадувала ходу здорових людей контрольної групи, ніж ходу інших пацієнтів із хворобою Паркінсона.

Сам Марк також повідомив про значне покращення якості свого життя і використовує свій нейропротез близько восьми годин на день, вмикаючи стимулятор вранці, а потім вимикаючи його, коли довго сидить або спить. Під час брифінгу Готьє сказав, що відчуває невелике поколювання в ногах від стимуляції, яке його не турбує, і пожартував, що його дружина «дуже рада», що тепер він може виходити на вулицю сам, поки вона може провести час спокійно вдома.

Спинальний імплант допоміг відновити ходу пацієнта із хворобою Паркінсона — тепер він може подолати до 6 км за раз

У 2024 році триватимуть дослідження ще на 6 нових пацієнтах за кошти у розмірі $1 мільйона, які пожертвував Фонд Майкла Дж. Фокса. У 2021 році організація оголосила, що спрямувала понад $1,5 мільярда на дослідження хвороби Паркінсона.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість пацієнтів, хворих на Паркінсона, подвоїлась за останні 25 років. У 2019-му від хвороби постраждали понад 8,5 мільйонів людей.

Джерело: Engadget, The Guardian, Reuters


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: