Наука та космос Новини 19.04.2022 о 15:28 comment views icon

США відмовляються від протисупутникових випробувань у космосі та закликають інші країни приєднатися до ініціативи

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg

Максим Григор'єв

Автор новин

Віцепрезидент США Камала Харріс заявила, що країна не проводитиме протисупутникових випробувань і не використовуватиме ракети наземного базування для знищення супутників на орбіті. Харріс також закликала інші країни взяти на себе таке саме зобов’язання, назвавши його новою «нормою відповідальної поведінки в космосі».

Така заява була зроблена через півроку після випробування росією протисупутникової системи, коли ракетою було знищено супутник «Космос-1408». Хмара космічного сміття з більш ніж 1500 уламків, що відстежуються і дрібніших об’єктів змусила астронавтів на МКС евакуюватися до капсули на випадок зіткнення і розгерметизації.

Після інциденту в США, НАТО та ЄС засудили випробування. Тепер Сполучені Штати пропонують взагалі відмовитись від тестування протисупутникових систем у космосі. Раніше жодна країна не закликала до введення мораторію на подібні випробування, і експерти вважають, що такий крок був викликаний саме поведінкою росії.

«Я думаю, що це справді потужний крок. США — перша країна, яка зробила подібну заяву, і я дуже сподіваюся, що інші країни наслідують їхній приклад — які вже випробували протисупутникову зброю в космосі, і ті, хто цього не зробив».

Вікторія Самсон, експерт з військового космосу в аналітичному центрі Secure World Foundation

Досі жодна країна фактично не використала протисупутникову технологію для виведення з ладу космічного корабля іншої країни. Натомість чотири країни випробовували на своїх власних супутниках. росія тестувала технологію багато років, але успішно знищила супутник лише у листопаді 2021-го. Індія збила один зі своїх супутників у 2019 році, створивши кілька сотень уламків, половина з яких вже згоріла в атмосфері. А у 2007 році Китай знищив свій метеосупутник Fengyun-1C, що вийшов з ладу, створивши тисячі фрагментів. Деякі з цих уламків досі перебувають на орбіті та викликають проблеми.

США востаннє зазнали протисупутникової технології ще у 2008 році в рамках місії під назвою Burning Frost. Стратегічне командування США запустило ракету по супутнику-шпигуну, що розпадається, з Національного розвідувального управління. Тоді послалися на те, що супутник містив токсичне паливо гідразин, і знищення супутника було мірою безпеки для запобігання його падінню в атмосферу Землі.

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Тепер адміністрація Байдена офіційно заявляє про бажання згорнути програму та закликає інші країни зробити те саме. У травні Організація Об’єднаних Націй також скликає робочу групу відкритого складу, якій доручено встановити «норми, правила та принципи відповідальної поведінки» у космосі. Однією з тем, якими займається група, є події, пов’язані з утворенням сміття, спричинені навмисним знищенням космічних апаратів на орбіті.

SpaceX лишилась примерно 40 спутников Starlink из-за геомагнитного шторма — их сведут с орбиты и сожгут в атмосфере

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: