Новини Пристрої 04.10.2022 о 17:25 comment views icon

ЄC остаточно схвалив перехід на USB-C в смартфонах до кінця 2024 року — Apple доведеться відмовитися від Lightning в iPhone

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

4 жовтня Європейський парламент прийняв остаточне рішення щодо впровадження USB-C як єдиного стандарту зарядки широкого спектра ґаджетів, включаючи смартфони iPhone та навушники AirPods. Документ прийняли майже одноголосно: 602 голосами проти 13 (ще 8 утримались), повідомляє пресслужба парламенту.

USB-C скрізь і всюди

‎Відповідно до закону, до кінця 2024 року всі мобільні телефони, планшети та фотокамери, які постачатимуться в Європу, повинні оснащуватися зарядним портом USB Type-C, а з весни 2026 року нові правила щодо єдиної зарядки поширяться на ноутбуки.

‎«‎Споживачам більше не знадобиться інший зарядний пристрій щоразу, коли вони купують новий пристрій, оскільки вони зможуть використовувати один зарядний пристрій для низки малих і середніх портативних електронних пристроїв.

Незалежно від виробника, усі нові мобільні телефони, планшети, цифрові фотоапарати, навушники та гарнітури, портативні ігрові консолі та портативні колонки, електронні пристрої для читання, клавіатури, миші, портативні навігаційні системи, навушники та ноутбуки, які перезаряджаються за допомогою дротового кабелю, працюють з потужністю до 100 Вт, мають оснащуватися портом USB Type-C.

Усі пристрої, які підтримують швидку зарядку, тепер матимуть однакову швидкість заряджання, що дозволить користувачам заряджати свої ґаджети однаково швидко за допомогою будь-якого сумісного зарядного пристрою»‎.

з офіційної заяви Європейського парламенту

Можна пригадати, що з 2009 року Єврокомісія невпинно закликала технологічні компанії, зокрема й Apple, використовувати єдиний стандарт зарядки замість пропрієтарних, та тільки на початку 2020-го Європарламент ухвалив відповідну резолюцію про єдину зарядку для мобільних пристроїв з метою скорочення електронних відходів (попередня спроба у 2018 році не мала успіху). Наприкінці 2021 року Єврокомісія представила законопроєкт щодо закріплення за USB-C статусу єдиного роз’єму для зарядки в різних мобільних пристроях. Наприкінці квітня профільний комітет Європарламенту з внутрішнього ринку та захисту прав споживачів (IMCO) схвалив цю ініціативу. І ось зараз Європарламент за стандартною процедурою остаточно підтримав цей законопроєкт.

Тепер нові правила мають окремо ухвалити країни-учасниці ЄС. Якщо точніше, тепер Європейська Рада має схвалити директиву, щоб її можна було опублікувати в Офіційному журналі ЄС. Документ набуде чинності через 20 днів після публікації в Офіційному журналі ЄС, а його вимоги почнуть застосовуватися до нових пристроїв через 24 місяці. Тобто, закон має запрацювати до кінця 2024 року. Продукти, які надійдуть у продаж до набуття чинності нових правил, звільняються від цих вимог і зможуть надалі продаватися в ЄС до завершення життєвого циклу.

А що по Apple?

Насамперед це торкнеться Apple, адже в iPhone поки що використовують пропрієтарний Lightning. Та хвилюватися за купертіновського IT-гіганта, який свого часу критикував ініціативу, стверджуючи, що вона «задушить інновації», не варто з однієї простої причини — у компанії завчасно почали готуватися до змін. Раніше ходили чутки, що Apple ймовірно скористається лазівкою та просто покладе до комплекту відповідний перехідник (формулювання в документі виключають таку можливість), а якщо все-таки відмовиться від Lightning в iPhone, то швидше віддасть перевагу власній технології бездротової зарядки MagSafe, ніж USB-C. Та нещодавні повідомлення вказують, що Apple все-таки схиляється до заміни Lightning на USB-C і вже тестує універсальний роз’єм —  раніше про це повідомляли й авторитетний аналітик Мін-Чі Куо, й Марк Гурман з Bloomberg. Очікується, що лінійка iPhone 2023 року (ймовірно, iPhone 15) ознаменує довгоочікуваний перехід на USB-C.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Цікавий факт: Apple представила стандарт Lightning у вересні 2012 року і тоді Філ Шиллер (на той час він ще обіймав посаду головного маркетолога Apple) назвав його «сучасним роз’ємом на наступне десятиліття». Тож Lightning вже застарів.

Щодо USB Type-C, нещодавно з’явилися перші кабелі з підтримкою стандарту 2.1, який, серед іншого, зробив можливим передачу електричної потужності до 240 Вт.

Не тільки ЄС

Приклад ЄС з єдиною зарядкою в майбутньому можуть наслідувати США — у червні з аналогічною ініціативою до Міністерства торгівлі звернулося троє сенаторів. Бразилія, до речі, також розглядає USB-C як єдиний роз’єм для iPhone та усіх інших смартфонів. На початку вересня за день до презентації iPhone 14 тамтешній регулятор заборонив продаж iPhone без зарядного пристрою — Apple відповіла апеляційною скаргою та висловила впевненість, що зможе виграти справу.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: